Fjärilsräddningen

En av sommarens heta eftermiddagar fick jag i min zinkbalja syn på en fjäril som uppenbarligen sökt svalka och nu flöt där helt hjälplös och kanske redan drunknad. Spontant sträckte jag ner ett finger och fiskade upp den. De florstunna vita vingarna slöt sig om min fingertopp som ett plåster om ett sår Förvånad såg jag snart hur den lilla varelsen rörde sig en aning, som om den just vaknat ur sömnen. Där stod jag nu lite perplex med en fjäril på pekfingret.

Jag försökte förstås få till några foton av detta annorlunda möte med en skör liten varelse. En systemkamera hanterar man inte enkelt med bara ena handen och är det därtill helt fel hand och fel avtryckarfinger, så… Mellan varven förde jag fjärilsfingret fram och tillbaka för att vingarna skulle få luft och torka. Så småningom började jag försiktigt lossa på vingkanterna och till slut var det en vinglig och tillsynes yrvaken fjäril som testade sina vingar och flög iväg. Jag tog något foto när den landade för att vila men tydligen var jag lika vinglig som fjärilen för de blev suddiga.

Några dagar senare skar jag nästan av mig en fingertopp på den andra handen. Den vita kirurgtejpen slöt sig om min fingertopp likt vita fjärilsvingar.

29 kommentarer på “Fjärilsräddningen”

 1. Stackars liten. Vilken tur att du upptäckte den. Påminner mig om en geting som jag räddade förra året. Den fick lite råhonung av mig och piggnade till igen. Bilderna blev ändå väldigt bra.
  Hoppas ditt finger läker bra. Fingertoppar är så känsliga. Ha en trevlig ny vecka!

  Gilla

  • Den såg ju lite sliten ut så det är inte säkert att den klarade sig så länge, men jag kunde inte låta den ligga kvar i vattnet. Vad smart att mata getingen! Det var oerhört svårt att ens hålla kameran och att nå avtryckaren med vänster hand, men skam den som ger sig. Konstig situation var det. Fingret läkte bra, men jag blev jätteförskräckt först, trodde att jag skulle svimma. Tack detsamma och tack Kristallina!

   Gillad av 2 personer

 2. Fina bilder trots problemet med kameran. Hoppas figret blir bra.
  Kramar

  Gilla

  • Tack Anki! Himla svårt var det att fota men några bilder blev hyggligt bra, som tur var. Fingret läkte bra, det var inte så illa som jag först trodde.
   Kramar

   Gillad av 1 person

 3. Hur du än gjorde bilderna så blev de väldigt bra. Men se upp med de vassa sakerna. Du behöver din fingertopp ett bra tag till.

  Gilla

  • Ja, jag inser att jag måste vara försiktigare, åtminstone ha handskar på mig. Det var en liten handhållen gräsklippare som nästan klippte av mig fingertoppen och jag blev förskräckt, nästan svimfärdig. Men det gick bra trots allt. Tack så mycket Antonia, det var oerhört svårt att hitta ett sätt att fota detta märkliga med en fingertoppsfjäril. Nu ska jag gå ut och klippa lite gräskanter med apparaten, med handskar på.

   Gillad av 1 person

   • Vad gör man inte för konsten.
    Fingrarna är viktiga. så se upp.
    Min mamma brukar säga till mig ” sätt dig innan nåt händer” eftersom jag har en fallenhet för att ramla. Men det kan passa väl till vilken olycka som helst.

    Gilla

 4. En underbar solskenshistoria med lyckligt slut – och bilderna blev ju riktigt bra!
  Hoppas ditt finger läkt bra också!

  Gilla

  • Fingret har läkt, det såg värre ut än det var. Det var en märklig upplevelse att vara så tätt ihopkopplad med en levande fjäril och dessutom krångla med kameran, haha. Tack så mycket Anki!

   Gillad av 1 person

 5. Vilken fin historia ! Hoppas fingret läker fint

  Gilla

 6. Fina bilder trotts problemet. Hoppas att fingret läkt och att fjärilen klarade sig. Ha det gott ❤

  Gilla

  • Jodå, fjärilen såg ut att må bra, trots att den var lite vinglig i starten. Det var en märklig upplevelse att ha en fjäril klistrad på fingret. Fingret är helt ok idag. Tack så mycket Pia, trevlig tisdag!

   Gilla

 7. Åh så skör och vacker fjäril. Den andra bilden är helt underbar. Fint gjort av dig att rädda den. Förstår problemet med enhandsfotografering 🙂
  Tur att ditt finger klarade sig från att bli avklippt.

  Gilla

  • Jag kunde ju inte låta bli att plocka upp den, det skedde nästan spontant och jag fick en ovanlig upplevelse som tack. Har provat på att fota med en hand tidigare, men att nå avtryckarknappen från fel håll var knepigt. Hädanefter har jag handskar på mig när jag använder den maskinen, hu!. Tack så hemskt mycket Ulla!

   Gilla

 8. Vad fint 👍 gjort av dig 🦋 jag har gjort detsamma med en humla som hade ramlat ner i min vatten kanna 🤗 numera lämnar jag inte kannan kvar på balkongen.. Man blir glad av att läsa sådant här.. Kram!!

  Gilla

  • Man handlar nog spontant om man bryr sig om insekter. Överraskningen kom sedan när jag fann att fjärilen satt fastklistrad på mig, jag blev nog ganska ställd först, men se tänkte jag att den nog torkar snart. Jag har ju vatten i trädgården för fåglar som behöver dricka så risken finns för de små, förra året var det ju en fin trollslända. Tack Nicki!
   Kram!

   Gilla

 9. Jag tror inte på förebud men visst var det ett märkligt sammanträffande. Ibland börjar man ju undra ändå. Bildserien blev väldigt vacker och spännande. Och en söt historia. Utom det nästan avskurna fingret, då.

  Gilla

  • Inte jag heller, det var just ett sammanträffande av lite annorlunda slag, det var dock roligare att ha fjärilen på fingertoppen. Tack så mycket Inger, jag försöker vara försiktig, lite klokare efter incidenten.

   Gillad av 1 person

 10. å en sån underbar magisk känsla att
  FÅ SE den här bilden
  som det första som dyker upp
  på min stora laptops skärm
  då jag till slut får igång den
  och trycker på måfå
  i den gamla bokmärkeslistan!
  och berättelsen …alltid så kvalitativa inlägg från dej
  ..(.känns välkomnande och som en ljuvlig belöning för att jag äntligen
  tog tag i den dammiga apparaten som stått i år
  ..efter det att jag skaffade ipad och tel med stor skärm.
  Det har hämmat mitt blogläsande och skrivande på nåt konstigt sätt
  har jag ramlat in i att ständigt vara på youtub ..
  Jag hade till o med glömt lösenordet
  och visste inte om jag kunde wifikoppla den )

  Gilla

  • Men hej Alwfe! Så jättekul att få ett livstecken från dig! Men nog bör väl bloggarna synas i både ipaden och telefonen? Tack snälla för dina fina ord om mina inlägg och min bild! Hoppas att du har det bra och att du tar upp bloggandet igen!

   Gillad av 1 person

   • ja visst absolut syns bloggarna i både tel och ipad ! ,Ändå blev det så att jag läste och skrev mindre .Jag undrar själv varför .
    En orsak kan vara att min son som skadades i en trafikolycka för flera år sen tar upp mycke av min uppmärksamhet ..Kanske har det mest känts som om risken är att jag skulle skriva för trist om de tankar som jag ständigt haft på hur han ska klara sej .
    Nu var han här hos mej under 6 månader .
    jag hänger troligen upp mej på hur han har det och sen behöver jag distrahera mej med annat ..nu kanske jag skulle skriva om den meditativa sång jag börjat gå på eller drömgrupper via internet få se vad det blir .
    Men såå himla fint att du fanns kvar här och att jag fick se det först
    ..det år ju en annan sorts översikt på den här större skärmen

    Gilla

   • eller så kanske jag ska fortsätta att reflektera meditera skriva om varför jag inte skivit i alwfe ..Jag har ju en trädgårdslivsblogg i blogger mest bilder och eftersom jag bor på en liten ö kan jag inte va så personlig, utflutet öppen där .. mm lever jag mitt liv i olika spår ?

    Gilla

    • Tråkigt att din son är skadad, jag tror att jag har läst det hos dig någon gång tidigare. Förstår att det upptar dina tankar och att du oroar dig för honom och försöker hjälpa honom. Jag minns att du har skrivit att du sjunger och meditativ sång låter behagligt och jag minns också att du ibland skrev om dina drömmar. Det kan nog kännas som om man lever i olika spår, allt delar man inte med alla av naturliga skäl. Jag är kvar tills vidare, fotograferandet har blivit ett slags livsstil och glädje för mig, men jag får se. Men som sagt, kul att du dök upp, hoppas att du skriver på din blogg också!

     Gilla

 11. Men snacka om närkontakt med djur och natur, så läckert att den sluter om ditt finger. Den andra vilken läcker kontrast-de ljusa sköra ,mot markens mörka grova. Snyggt jobbat!

  Gilla

  • Ja, det här var ytterligare ett av de där märkliga och oväntade ögonblicken med dessa våra små. Jag tänkte ju inte alls, det var helt oväntat att plötsligt ha en fjäril formligen fastklistrad på fingret. Jag vet inte hur jag lyckades med konststycket att både hålla kameran och få fingret på vänster hand upp till avtryckarknappen. På den andra bilden flyter fjärilen i min zinkbalja, den har rostat i botten så därför ser vattnet mörkt ut. Det var där jag fiskade upp den. Tack så mycket Eva!

   Gilla

 12. Very beautiful blog post.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: