Livet är en lek och ett tidsfördriv

Att det ska vara så svårt att förstå. Det kan ta tid för den som inte direkt har varit i läge att riskera så mycket men för oss som har olika grundsjukdomar eller har åldern emot sig har det ju redan varit en nio månader lång avstå-period. Jag som är multisjuk har inte varit en enda gång i stan och handlat, det enda jag har gjort i den vägen är några besök på plantskolor vid tider när de nästan har varit tomma. Klart att det känns, det är mycket jag skulle behöva uträtta, bland annat är behovet att förnya glasögonen akut, men det måste vänta då jag inte kan känna mig säker på att inte möta folk som inte har vett nog att väja. 

Och vi är många i min situation. Vi klarar det, varför kan då inte alla tänka sig för och ta ansvar? Om yngre människor kallt räknar med att det inte drabbar dem så värst, bara en liten snabbt övergående förkylning, så borde de kunna leva sig in i tanken på hur det är för dem som blir illa sjuka, långvarigt sjuka eller kanske dör eller förlorar en far, en mor eller en äldre släkting bara för att de måste få roa sig, festa, gå på krogen och glömma allt vad smitta heter! 

Sjukvårdens personal är utmattad, har kämpat på sen pandemin blev verklighet och de och deras familjer drabbas hårt på många sätt. Hur tror ni det är att ständig jobba under press, i början utan adekvat skyddsutrustning så att personal och patienter smittas och dör? Hur är det att se på när den ena efter den andra dör, utan att ens ha fått ta farväl av sina nära? Hur kan det kännas att hela tiden ha i åtanke att smittan finns på arbetsplatsen och kanske är det jag nästa gång? Och att veta att den som har blivit utsatt för mycket smitta ofta blir värre sjuk. 

Eller att sen när man ligger där isolerad i ett rum i så kallad familjekaräntän och tänker att nu ligger jag här och kan inget annat, nu turas vi om att vara sjuka, min man tar hand om barnen… så kallas mannen in för att fortsätta göra sin plikt på sjukhuset, han är oumbärlig, måste ställa upp och omfattas inte av karantän. Hemma finns barnen 3 år, 6 år och 9 år. De är förbjudna att gå in till mamman och nioåringen får stort ansvar. Hon får ta hand om sina småsyskon och sig själv, laga mat åt dem, medla, trösta, leka och avstyra bråk. Sin rädsla och oro får hon förtränga när treåringen längtar efter mamma och pappa. Hur mamman känner där hon ligger i feber, vaknar upp till stoj och liv och gråt ibland och inte kan göra något, kan man bara ana.

Tänk er för och ta ansvar inte bara för er egen hälsa utan även för andras. Bakom varje sjuksiffra finns drabbade människor! Det är inget spel, det finns inte fler liv, de döda kommer inte tillbaka.

60 kommentarer på “Livet är en lek och ett tidsfördriv”

 1. Håller helt med. Alla som tror att de själv är odödliga borde åtminstone tänka på de som tvingas ta hand om de som blir svårt sjuka.
  Sedan finns det också saker med den svenska strategin som kan diskuteras. Vi behöver bara titta på våra grannländer. Här dör det nästan fler på en vecka än vad det gjort under hela pandemin i de övriga nordiska länderna. Vi har inte sett slutet än, men det ser ju väldigt ut nu….

  Gillad av 2 personer

  • Jag fick nyligen mejl av min finske kusin som var förfärad över våra siffror och undrade vad jag tyckte och tänkte om dem. Mitt svar var att det till stor del är politiska beslut som ligger bakom misslyckandet i äldrevården där så många dog i början. Där måste något hända inom en snar framtid, jag hoppas att det blir ett uppvaknande. Sköt om dig Ilse-Marie!

   Gillad av 1 person

 2. Så bra skrivet. Det är många som inte förstår hur farlig denna smitta är. Har två bekanta 75 och 77 som lever som vanligt. Jag har inte träffat dom sedan tidig vår av rädsla för smitta. Jag har några sjukdomar så jag är i riskzonen.
  Va rädd om dej
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Tack Anki! Jag vet inte vad det är som gör att folk inte tar in att det här inte är någon vanlig förkylning eller ens en influensa. Jag hoppas innerligt att de börjar förstå allvaret nu. Vi får fortsätta vara rädda om oss Anki!
   Kramar till er!

   Gillad av 1 person

 3. SÅ bra skrivet. SÅ viktigt!!! Gripande text hämtad ur vår verklighet. Den som vi befinner oss i just nu. Ser med fasa fram hur det kommer att se ut i januari efter att alla firat jul och nyår… Fast NEJ… Vill inte…
  Till helgen förlorar vi kollegor, igen… när dom ska öppna upp en ny Covidavdelning, igen… Hur länge ska vi orka inom vården??
  Skickar en stor varm Kram ❤

  Gillad av 4 personer

  • Tack Susanne! Jag vet att du vet. Det är kanske inte så lätt att hålla i minnet om man inte har det nära sig eller själv inte jobbar inom vården hur hårt belastad sjukvården är och hur folk sliter. Jag kan också förstå att man försöker hålla tankarna ifrån sig för att stå ut med sakernas tillstånd, men det får inte vara så att man sticker huvudet i sanden och kräver att allt ska vara som vanligt när det nu är en fara som angår oss alla. Det känns som om jag skulle vilja ryta till ordentligt, hittills har jag knappt orkat nämna det vid namn. Tack för kramen och kram tillbaka!

   Gillad av 2 personer

   • Nej man får absolut inte sticka huvudet i sanden. Nu är det viktigare än någonsin att ta sitt ansvar. Funderar dock hur butikerna tänker med Black Friday t ex… Nu i dessa köptider och högtider blir det än viktigare med förhållningsregler och hygientänk och egenansvar om vi ska fixa denna pandemi och inte riskera flera kaotiska tider. Vi är tillbaka till ruta 1 i vården… Med indragna semestrar, byte av pass och frågor om att jobba extra… Måtte det snart vara över.

    Gillad av 2 personer

    • Det lilla jag sett när jag följt med i bilen någon gång är att många affärer tänkt till ordentligt. En matbutik till exempel som har utlämning av paket har upprättat ett kösystem där man väntar ute tills man får signal om att det är dags för nästa att gå in. Men Black Friday kanske sätter allt ur spel, om man inte kan näthandla förstås. Ja, måtte det snart vända ordentligt, det tar nog tyvärr ett bra tag innan det är över.

     Gillad av 2 personer

 4. Verkligen bra skrivet!

  Gillad av 2 personer

 5. Tack för din berättelse! Jag tänker också i första hand på alla som är i riskgrupper och på vårdens och omsorgens personal, även om det nog inte riktigt framgick av mitt inlägg.

  Sorgligt också med så små barn som måste ta hand om varandra i detta. Normalt är det väl från 12-årsåldern som man tänker sig att barn klarar av att ta hand om sig själva hemma numera, några timmar. Jag var för all del själv nio år när jag började ta hand om mig själv hemma efter skoldagen och på lov. Men det är stor skillnad på att ta hand om sig själv och att behöva ansvara för yngre syskon. Kram.

  Gillad av 2 personer

  • Ja, det är skillnad. Pratade just med bror min om hur han åkte buss och gick en lång sträcka till lekskolan som 6-åring. Men det är skillnad. Är man hemma ensam så sitter man förmodligen och läser eller nuförtiden med datorn eller mobilen, men en treåring kräver mycket, det är så mycket som kan hända under en hel dag och särskilt mellan syskon. Dessutom oron för mamma som har den där förfärliga smittan som har invaderat våra liv och som en nioåring har snappat upp mycket om. Vad jag inte kan förstå i det hela är hur man kan ta risken att kalla in någon som förmodligen blir sjuk själv vilken dag som helst att vårda sjuka. Även arbetskamrater kan ju bli utsatta för smitta.
   Kram Inger, sköt om dig!

   Gillad av 3 personer

 6. Vacker och också en allvarsam bild när den tolkas tillsammans med din personliga text. Var rädd om dig!

  Gillad av 2 personer

  • Tack Maria! Jag behövde en bild och kom att tänka på att jag hade den här med vinterflickan. Den rymmer mycket om man börjar fundera. Tack detsamma Maria!

   Gillad av 1 person

 7. Så bra skrivet. Tror inte alla fattar hur alvarlig den här pandemin är.
  Var rädd om dig / kram ❤

  Gillad av 2 personer

 8. Mod ! Pandemins slut är i sikte. vacciner börjar komma…

  Gillad av 2 personer

 9. Visst är det som så att ansvaret ligger på var och en av oss, både med tanke på oss själva och andra. För mig som ensamgångare har livet rullat på ungefär som vanligt, utomhus håller jag givetvis avstånd men stannar gärna och pratar med folk – på avstånd. Min Rosäng är allmän yta så också där har jag pratat med många – på avstånd. Det jag saknar mest är fotosafaris till andra delar av stan. Svårt att se någon förändring i en snar framtid. men om så sker och du kommer till Stockholm så tar vi en fika någonstans – utomhus. 🙂

  Gillad av 2 personer

  • Jag gör likadant ibland under mina promenader, pratar med folk som ser ut att ta det lugnt. Många trevliga små samtal får man uppleva på det sättet. Förstår att du saknar dina fotosafaris. Det jag saknar mest är umgänget med barnbarnen. Det lär dröja innan Stockholm är aktuellt men en fika tillsammans vore inte dumt. Sköt om dig Kerstin!

   Gillad av 1 person

 10. Så otroligt bra skrivet kunde inte gjort det bättre själv.. Jag hade inte varit inne i en affär på 7 månader det enda vi gjorde var att ta bilturer fotografera och promenera och vad händer min sambo får Corona i mitten på juli och självklart drabbar det mig också den 1 augusti var det dags 39 till 40 grader dygnet runt i tre veckor fruktansvärd värk i hela kroppen andnöd hela nätterna blev proffs på att sitta och sova.. Var tvungen att hålla i mig i väggarna för att ta mig till köket från sovrummet åt ingen fast föda på två veckor gick ner 5kg med mera med mera, testades positivt för Corona den 10 augusti och testades gör antikroppar den 7 september och jag hade mycket så förväntas att vara immun året ut om jag har tur..

  Hur jag mår idag trötthetsattacker värk i kroppen till och från.. Och nu det senaste tappar mängder av hår och hårstråna går dessutom av.. Mitt långa hår är helt plötsligt tunt och blir kortare och kortare.. En ny biverkning tydligen Hårrötterna får också Corona 😡 Jag blir så förbannat less på alla som festar trängs i affärer med mera 🤔

  Nu när jag har antikroppar så har jag nu varit i affärer fyra gånger och jag är chockad 😲 folk trängs överallt håller inte avstånd och verkar inte bry sig alls det är skrämmande..

  Läste att en professor skrev att detta virus kan utan vidare utplåna 70% av jordens befolkning..
  Kram och var rädd om dig

  Gillad av 2 personer

  • Tack Nicki! Jag vet att du har varit sjuk men jag hade inte koll på att du hade hög feber så länge, så jobbigt! Att sitta och sova är ett måste lite då och då med min astma, vid infektioner, annars går det inte alls. Skönt att du mår så pass bra nu, att du har immunitet och kan vara ute och röra dig. Men att tappa håret, vilket jag också läste om härom dagen låter jättetrist. Hoppas att det snart ger med sig! Läste idag att man nog kan räkna med ca åtta månaders immunitet och förmodligen mycket längre mot svår covid.
   .
   Sen läste jag en krönika om just detta att man nonchalerar faran, festar och träffar folk. Det är ett sätt att hantera rädslan. Det låter faktiskt troligt, men är så dumt.
   Kram och detsamma!

   Gillad av 1 person

 11. Jag instämmer. Vill bara tillägga att sjukdomar syns inte heller alltid. Jag har inte mycket val utan får sköta det mesta själv. Och finner mig i situationer.

  Gillad av 2 personer

 12. Verkligen bra skrivet! Du har ju berättat att din dotter drabbats … och jag förstår att detta är taget ut verkligheten. Gripande!
  Förstår inte hur de tänker alla dessa människor som inte verkar bry sig! Skrämmande och totalt ansvarslöst!
  Jag åker till affären och handlar, men i ett litet samhälle och tidigt på morgonen är det inte speciellt många människor där. Har egen korg med mig, scannar varorna själv och spritar händerna ordentligt både före och efter besöket … jag vill inte heller smittas p.g.a. mitt hjärtfel vore det inte så bra.
  Var rädd om dig! Fin bild!

  Gillad av 1 person

  • Tack Anki! Jag började skriva en kommentar hos resebloggaren Inger och fann att den blev så lång att jag gjorde ett eget inlägg. Hittills har jag valt att inte orda så mycket om eländet, men nu rann det över.
   .
   Jag har förstått att du också har hittat en strategi för att klara det som måste uträttas, det låter klokt med egen korg bland annat. Ibland får man tänka till ordentligt som när jag måste ha mina ögondroppar och de bara kunde hämtas på apotek. Apoteket är litet och trångt och jag ville inte att min man skulle in dit och trängas, så jag ordnade så att någon skulle komma ut och lämna förpackningen när han ringde, han var tillsagd att ha kontanter. Men det var ett detektivarbete att ens få tag i tel.numret till lokala apoteket, man kommer alltid till en central kundtjänst när man ringer.
   .
   Fortsätt vara rädd om dig Anki!

   Gillad av 2 personer

 13. Tänkvärda ord… 🙂

  Gillad av 1 person

 14. Det låter förfärligt, Jag. Säger detsamma som alla andra. Väldigt bra skrivet.
  En del av förklaringen att många fullkomligt struntar i allt är kanske att det finns massor med konspirationsteorier om viruset. Dessa teorier dyker alltid upp när en kris är ett faktum.
  ”Viruset finns inte. Är bara iscensatt för att läkemedelsbolagen ska tjäna ofantligt mycket pengar på vaccinet. Testarna är livsfarliga, vaccinet är livsfarligt. De överfyllda sjukhusen finns inte. De styrande i länderna vill testa hur mycket folk tål av begränsningar av deras liv. Det är 5G som rullas ut över hela landet som gör folk sjuk och inte ett virus, o.s.v…..o.s.v…..”
  Den listan kan man göra så lång som helst.
  Hoppas att ingen smittas i familjen och att sjukdomsförloppet blir lindrigt.

  Gillad av 2 personer

  • Tack så mycket Krsitallina! Du milde, är det sant?! Konspirationsteorier! Jag som inte är ute på andra ställen än bloggen, har klarat mig undan att ta del av sånt. Jag har nog också begränsat intaget av nyheter eftersom jag tycker att den information jag får på tv-nyheterna räcker. Min strategi för att inte drunkna i tankar om läget, att härda ut och fortsätta leva på ett hyggligt sätt med vardagliga glädjeämnen.
   .
   Dottern mår bättre, vi får hoppas att det inte blir något bakslag. Än har ingen annan smittats, men jag skulle bli förvånad om svärsonen gick fri.
   Sköt om dig!

   Gillad av 2 personer

 15. I Tyskland finns det många förnekare som rapporterar om Sverige som det land där det går mycket bättre.
  Det finns också några bloggare på WordPress som bagatelliserar viruset helt.
  Det irriterar mig oerhört. Jag besöker inte den här webbplatsen längre.

  Vi är mycket försiktiga själva. Har inte träffat vänner på länge. Det är dåligt, men det finns inget alternativ.

  Gillad av 2 personer

  • På lördag (!) Firade 37 unga en fest i en lägenhet i Würzburg. Vissa läsare skrev att de som ett straff borde arbeta på en Covid-station i en vecka. En läsare sa att det inte fanns några sjuka människor.

   Gillad av 1 person

   • Jag undviker siffror över andra länders smittade och döda, det räcker med att veta att det är illa. Det som har hänt hos oss är att smittan tog sig in på äldreboenden och tog livet av många gamla människor. Det är förfärligt när folk inte tar in att det är ett livsfarligt virus som härjar i världen och tar livet av folk. Många unga tänker att de är odödliga – eller så är det ett sätta att hantera rädslan, de behöver festa för att glömma. Hos oss har bland annat en yngre politiker setts dansa omkring på en fest och krama folk lite hur som helst, helt utan omdöme.
    .
    Ja, att jobba med att ta hand om covidsjuka en dag vore en nyttig erfarenhet för tvivlarna och förnekarna.
    Fortsätt vara rädd om dig Gerhard!

    Gillad av 2 personer

    • I würzburg, till exempel, 37 ungdomar firade i en liten lägenhet. de kommer undan med en varning om vad jag tycker är fel.

     Jag är lite rädd. Det skulle vara konstigt och konstigt om du blev sjuk och vaccinet stod vid dörren.

     All lycka till dig!

     Gillad av 1 person

     • Hos oss får de inte ens någon varning. Man vädjar till deras egna ansvar och förnuft. Jag håller med dig, det vore ödets ironi att insjukna när vaccinet är på väg. Hos oss dog en äldre, mycket älskad skådespelare nyligen och det skakade om folk, tror jag. Jag blir alltid väldig sjuk av en vanlig influensa, det fastnar i lungorna eftersom jag har astma.
      Tack det samma!

      Gillad av 2 personer

 16. Så vackert skrivet! Gud välsigne dig!

  Gillad av 2 personer

 17. Mycket fint skrivet. Dessvärre verkar det som att det inte går in hos en del förrän de själva blir drabbade av det här eländet.

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket Tony! Ja, om alla bara kunde ta det på största allvar och inte försöka hitta på undantag för sig själv så vore nog mycket vunnet.
   Trevlig helg!

   Gillad av 1 person

 18. Så sant som skrivet ❤
  Det gäller att härda ut nu. Jag använder ansiktsskydd, inte bara för min egen skull.
  Det handlar om att ta hänsyn till andra och vara försiktig inte bara för att man tänker på sig själv.
  Visste inte att du har många sjukdomar, det är ju inget som skiner igenom annars här, – fint att du berättar ❤
  Du får troligtvis mycket glädje ut av din fotografering, och då du är ute i naturen.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Carita, nu kryper det närmare. Igår fick min man reda på att hans f.d. kollega, den som värvade honom till jobbet och som han hade nära samarbete med under alla år hade dött dagen innan efter många veckor i respirator. I Sverige har vi tyvärr galopperande utbredd smitta så det gäller att vara ytterst försiktig.
   .
   Ja, fotandet ger mig mycket, det hjälper mig att härda ut vissa dagar. Tack Carita och var rädd om dig!
   Kram

   Gilla

 19. Min skola var den första att stänga ned i min stad, pga av underbemanning av personal. Vi hade stängt i 1 vecka. Veckorna innan vi stängde gick vi på knäna jag och kollegerna, fanns inga vikarier att tillgå. Man tänker på alla sjukvårdspersonal som har samma känsla av att inte räcka till men som dessutom är i de smittades omsorg. De som jobbar i sjukvården bör få alla den hjälp som finns att tillgå! De är fantastiska!

  Gillad av 1 person

  • Många har det väldigt tufft just nu. Skolor stänger eller undervisar digitalt, vårdpersonalen har skavsår både utanpå och inuti, men tuffast har de som mister sina kära. Min man har mist sin arbetskamrat, hans fru har mist sin livskamrat, deras barn sin far, barnbarnen sin farfar och hunden sin husse. Om bara alla kunde tänka på att det här inte är normala förhållande, att man inte bara kan fortsätta som förut att det närmast är ett undantagstillstånd. Om alla kunde ta sitt ansvar.

   Gillad av 1 person

   • Eller hur! De som mister anhöriga är så fruktansvärt! De som jobbar i vården är hjältar varenda en ❤️

    Gilla

    • Det är en så hemsk situation för många som inte ens har kunnat ta farväl av sina kära. Och att sjukdomen slår så slumpmässigt, en blir lite förkyld medan en annan hamnar i respirator och kanske aldrig vaknar upp mer. Håller med, vårdpersonalen är hjältar men även lärarna slår knut på sig själva.

     Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: