Det regnar över staden

Vaknar till en stilla helvit värld, oändligt vacker. Men först kom regnet.

”Il pleure dans mon coeur
Comme il pleut sur la ville;
Quelle est cette langueur
Qui pénètre mon coeur?

Ô bruit doux de la pluie
Par terre et sur les toits! 
Pour un coeur qui s’ennuie,
Ô le chant de la pluie!”

Ur Il pleure dans mon cœur, Paul Verlaine

”Det gråter i mitt bröst.
Det regnar över staden.
Vems är den sorgsna röst,
som klagar i mitt bröst?

Hur vänligt regnet låter
kring gator och kring tak!
För hjärtat, när det gråter,
hur regnets visa låter!”

Översättning: Karl Asplund

55 kommentarer på “Det regnar över staden”

 1. Oemotståndligt vackert. Oändligt vemodigt. Leve snön i januari!

  Gilla

 2. Vackra bilder på regnet mot fönstret. Dikten är lite vemodig men fin.
  Kram Anki o Minton

  Gilla

  • Det är kraftfullt regn när rutorna blir blöta. Dikten är nog en av de mer kända regndikterna, vemod är ett plus, tycker jag. Tack Anki och kram till er båda.

   Gilla

 3. Här hos oss har det blivit mest regn men idag skiner solen i alla fall och några minusgrader.
  Fina bilder med regndropps bakgrunder, samt det snövita som förstärker. Den vinröda nässlan är vacker, likaså gräset.

  Gilla

  • Solen visar sig lite då och då och då blir promenaden skön. Jag är så glad över den nya snön, då blir de inte bara isgator överallt. Palettbladet har glatt mig mycket i gråheten som har rått, fick ett skott av en väninna för ett år sedan och nu är plantan väldigt stor. Gräset sparade jag från någon bukett, det dinglade så sirligt vackert. Tack så mycket Ulla, något ska man roa sig med när vädret grinar.

   Gilla

 4. Så vackert i både ord och bild ❤

  Gilla

 5. Finstämt och vackert 🤍

  Gilla

 6. Vackra, vemodiga bilder. Trist med regn vid den här tiden, men det blev ju bra till bilderna 🙂

  Gilla

 7. Genialt med växterna mot de regndroppssmyckade fönstren. Verlainedikten skär i hjärtat av vemod och skönhet.

  Gilla

  • Tack Eva! Jag började med palettbladet och testade lite annat sen. Har man väl kommit igång med att pröva har man roligt en bra stund. Vemod och melankoli var Verlaine en mästare på.

   Gillad av 1 person

   • Du är så kreativ!

    Gilla

    • Vet du, ibland blir jag förvånad själv. En gång i tiden hade jag en annan bild av mig själv, som väldigt okreativ, jag var nog hämmad av min storasyster som var så duktig på att teckna, sy m.m. Men plötsligt en dag satt jag där och hade pysselstunder med hela grannskapets barn, skapade kläder till barbiedockor, sydde barnkläder, stickade m.m. Det fanns ett indämt behov. Nu är det nog bara fotandet. Och lite annat. Tack igen Eva!

     Gillad av 1 person

 8. Great. great pics!
  Bravo 🙂

  Gilla

 9. Underbara och vackra foton. Växterna i förgrunden förstärker dropparna på något vis och man uppfattar dem snarare som tårar. Möjligtvis påverkar dikten det också som är perfekt till dina foton.
  Palettblad och orkidéer har jag också. De tillhör min vardagsglädje när mörkret tar över.

  Gilla

  • Jag tänkte på ett foto som jag tog genom ett regnigt fönster en gång på en ros som blommade utanför. Men jag insåg att nåt sånt kunde det ju inte bli, så jag ville testa hur det skulle te sig med blommorna innanför och det var ju roligt. Orkidéer är så tacksamma växter men jag har just slängt en som rötterna hade ruttnat på. Jag förstår ingenting, jag vet ju hur de ska vattnas, men den stod med vatten i ytterkrukan! Blomglädje under den mörka årstiden är guld värt.
   .
   Visst tänker man på tårar när man ser regndropparna, det är sant. Snart har jag ordning på mina böcker så att jag vet var jag har mina diktböcker och hittar lättare i dem. Tack Kristallina för din fina kommentar!

   Gillad av 1 person

 10. Vackra, stämningsfulla bilder – regn i förgrunden, snö bakom. Allt är förgängligt.

  Gilla

  • Tack så mycket Carita! Ja, allt är förgängligt, men en del kommer i repris. Idag har vi vackert vitt igen till min stora glädje.

   Gilla

 11. Såå vackra bilder … och dikten passar så fint med sitt vemod.

  Gilla

 12. Så vackra bilder. den första påminner fiskar som simmar glatt i regnet. Jag älskar regn.

  Gilla

 13. Fin dikt till dina foton och nu snöar det väl istället.. Här vräker snön ner det börjar bli riktigt mycket nu.. När man inte vill ha vintern längre ja då kommer den 🤨
  Har inte riktigt tid med min blogg längre försöker göra ett inlägg då och då så det är kommentarer som blir lidande.. Försöker få ordning på min Facebooks just nu så den prioriteras för tillfället..
  Lämnar en länk här till mellas minmessida ifall du vill tända ett ljus.. Skriv bara (Jag) wordpress) om du känner för det för så står du ju i hennes blogg.. Ha ett fint slut på veckan och sköt om dig.. Kram Nicki..
  https://minnessidor.fonus.se/memorial_page/memorial_page_personal_info.php?order_id=3820551&set_site_id=2&fbrefresh=3820551&sign=700e3608b52f79fd88f66f9bc3f8d2c1

  Gilla

  • Allt har sin tid, Nicki och man behöver prioritera. Jag har valt att inte ha någon Fb men nu funderar jag lite på det trots allt, man kan kanske bara ha ett konto och följa sina barn och släktingar, det händer annars att man inte får reda på saker för att det bara läggs ut på Fb. Bloggen får inte bli en plikt, man kan låta den vila.
   .
   Tack snälla du för länken till Mellas minnessida, det är verkligen hjärtskärande att läsa sönernas ord till henne men fint att man kan tända ett ljus, det blir som ett avslut på kontakten vi haft via bloggen. Hon var en kämpe.
   .
   Det passade ovanligt bra med länken just i det här inlägget då regnet är som gråt på rutan. För mig är snön helt på sin plats nu, som du vet så tycker jag om vintern och riktiga årstider, men det får gärna komma lite sol också. Tack Nicki och trevlig helg, Var rädd om dig!
   Kram

   Gilla

 14. Fantastiska bilder. Effektfulla, helt klart.

  Ha en fin helg!
  /Skvitt

  Gilla

 15. Fina bilder! I sådant väder är det skönt att befinna sig på insidan av fönstret. 🙂

  Gilla

  • Tack Inger! Ja, sånt hällregn som det var fanns det ingen möjlighet att gå ut med kameran, något som jag annars är ganska van vid från våra höstresor.

   Gillad av 1 person

 16. Kreativa och väldigt vackra bilder. Du ser och du skapar ❤
  Sådana dagar när fönstren täcks av stora regndroppar… Dom dagarna är gjorda för inomhusmys med en pläd i soffan och tända ljus.

  Gilla

 17. Belle manière de se désennuyer ;o)

  Gilla

 18. Tänk att droppar kan vara så vackra att se på genom en lins. Tur du såg det och tog vara på tillfället. Så fin och passande text du hittat. Jag säger det igen-du är bra på detta med kombinera bild och text!!

  Gilla

  • Jag är förtjust i regn som är synligt på fönstren, på bilrutor i farten till exempel blir det ibland riktiga konstverk. Lite regn märks inte, det får regna ordentligt. Så jag var lite beredd när det störtregnade. Fransmännen kan detta med melankoli – tack så hemskt mycket Eva för dina fina ord!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: