Istankar

Ute vid havet en marsdag, isen som ett gigantiskt pussel. Åter en stund med naturens storhet, skönhet och förmåga att hela. Hänförd. Men så minns jag: En annan tid, en annan is, morfar på flykt för precis hundra år sedan. Hur många var de som gick genom isen, hur många blev skjutna, vad hann de tänka?

Han kom över. Jag finns.

64 kommentarer på “Istankar”

 1. Fina bilder, som vanligt. Kanske särskilt den första. Men den här gången är det framförallt din text som väcker känslor och tankar. Kanske den kortaste roman jag läst. Men läsaren lämnas med en rad frågor obesvarade. Och då gör jag så som man gör nu för tiden. Jag googlar. Vilken historia han bar på, din morfar! Den hade jag aldrig hört talas om innan. Men nu vet jag.

  Gillad av 1 person

  • Tack för din jättefina kommentar, Inger! Att du lyckades googla dig till något slags svar! Jag var helt uppfylld av morfars historia, dessa dagar i mars och ändå kopplade jag inte förrän jag var ute på isen. Vi vet så lite men kanske har vi nu en möjlighet att få veta mer om vi har tur. Han var så älskad av oss alla, morfar min.

   Gillad av 2 personer

   • Kanske rörde jag till det. 🙄 Jag googlade ”31 mars 1921 isen” och hittade en mycket spännande historia. När jag nu kollar igen så utspelade sig den historien jag hittade den 17 mars 1921. Så kanske hade den inte alls något med din morfar att göra…

    Gillad av 2 personer

    • Jag vet ju inte riktigt vad du har hittat men det handlar om matrosupproret i Kronstadt, som Kristallina skriver i sin kommentar nedan. Det var lätt att bli förvirrad eftersom jag inte skrev vilket datum jag var på isen, jag hann inte göra något inlägg just då.

     Gillad av 1 person

     • Jo, men det var ju det som jag också hittade! Spännande och otäck historia.

      Gillad av 1 person

      • Väldigt dramatiskt och livsomvälvande. Morfar tappade all kontakt med sin familj och vi vet ingenting om släkten i Ryssland.

       Gillad av 1 person

       • Det förstår jag. Tråkigt att han förlorade kontakten med sin ursprungliga familj. Märkligt ändå att man aldrig hör talas om detta. Inte minst nu när hundraårsdagen passerades.

        Gilla

        • Hundraårsdagen uppmärksammades med ett minnesmonument och en journalist hörde av sig till syster min, fick tag i henne via en anhöriggrupp på Fb. Vi hoppas att det kan ge något, journalisten skulle vidarebefordra uppgifterna till en historiker. Det är nog många som har vetskap om detta, men det beror nog på vad man är intresserad av. Jag hittade mig själv helt överraskande i en bok häromåret, som omnämnde upproret.

         Gillad av 1 person

         • Jo, så är det så klart. Den som söker ska finna. Det hände ju mycket i vår närregion vid den tiden. Vet du om det var fler än din morfar som hamnade i Sverige? (Eller det kanske han inte gjorde?)

          Gilla

          • Nej, morfar bodde resten av sitt liv i Finland. Det är vi, många av hans ättlingar som har hamnat i Sverige. Fem av åtta barn flyttade hit. Jag gick halva ettan i finsk skola.

           Gillad av 1 person

          • Aha! Jag har sannolikt själv finskt påbrå, men vet inte riktigt var det kommer ifrån. 17% om jag minns rätt. Skickade iväg för DNA-test för något år sedan. Mest sannolikt är det på mammas sida. Morfar hade ”fader okänd” och likaså mormors far. Morfars mormor kom från Sorsele också och hade i någon mån samiskt påbrå, möjligen ger det också utslag som ”finskt” i de där analyserna. Det är spännande och jag har börjat släktforska lite i ett försök att ringa in var det där finska kommer ifrån. Det kan ju vara ifrån flera håll också.

           Gilla

          • Sjutton procent är mycket, det är ju i princip en fjärdedel. Min syster släktforskar så även jag har gjort ett test. Det är intressant, men synd att vi inte kom på det tidigare när fler i släkten levde. Lycka till med din släktforskning!

           Gillad av 1 person

          • Och lycka till med din! 🙂

           Gilla

          • Jag kan ge dig ett tips: Passa på och intervjua släktingar och skriv ner vad de säger. Tiden går fort och plötsligt finns ingen att fråga.

           Gillad av 1 person

          • Sant! Har tänkt att jag ska göra det. 👍

           Gilla

 2. Antar att du menar flykten från Kronstadt till Finland. De började fly den 17. redan men det fortgick ända till slutet på mars.
  Måste ha varit en fruktansvärd syn med alla döda på isen. Med den historien i bakhuvudet får dina bilder en helt annan innebörd.
  Är glad att din morfar överlevde. Jättefina isbilder!

  Gillad av 2 personer

  • Ja, morfar var en av matroserna vid upproret i Kronstadt. Man skulle skjuta dem som rapphöns var ordern och det blev oerhört dramatiskt med stor blodspillan. Det går inte att föreställa sig hur det är att fly över svag is med kulor vinande runt öronen. Eller att tvingas lämna sin familj utan möjlighet till kontakt någonsin. Tack Kristallina!

   Gillad av 2 personer

 3. Magnifique, vraiment.. Mais est-ce dû aux températures élevées ? En tout cas, c’est beau.. Merci, Jag.. Sourire

  Gillad av 1 person

  • Merci beaucoup chère Irène! Non, c’est tout à fait normal au printemps et n’a rien a voir avec des températures élevées. C’est très très beau.

   Gillad av 1 person

 4. I love ‘ice-out’.

  Gillad av 1 person

 5. Otroligt spännande foton, det ser villt och lite farligt ut.. 🤩 Och vilken tur för oss att din morfar tog sig över.. 😉👍.. Kram!! 🤗

  Gillad av 1 person

  • Det är märkligt, det är första gången jag har upplevt det på så nära håll, klivit på isflaken och varit mitt i det. Ja, det är en märklig historia, hans flykt över isen var starten på en ny släktgren. Tack så mycket Nicki!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. En otroligt gripande historia. Blev helt tagen av den och bilderna.

  Gillad av 1 person

  • Tack Eva! Historien har funnits i bakgrunden av våra liv, hela tiden. Det har inte pratats mycket om den, men vi har undrat och funderat. Trauman vill man väl helst förtränga, som min mor också gjorde med bombningarna av Helsingfors där hon var barnflicka.

   Gillad av 1 person

 7. Mörka och ändå sköna tankar vid sidan om iskalla skönheter. En fin samling av ispuzle.

  Gillad av 1 person

 8. Vad sprang din farfar ifrån, Jag?

  Gillad av 1 person

 9. Wow! Vilka mäktiga bilder, vilken mäktig is och vilken mäktig historia. Jag blir nyfiken på din morfars berättelse och läste lite om den i kommentarerna. Kan tänka mig att den ger helt andra perspektiv på isen.

  Gillad av 1 person

 10. På första bilden ser det nästan ut som stenplattor! 🙂

  Gillad av 1 person

 11. Håller med de andra som stenplattor. Så coolt. Vackert och mäktigt på samma gång.

  Gillad av 1 person

  • Det var första gången jag var ute på is vid islossning, det var en mäktig och vacker upplevelse – och så hamnade mina tankar hos morfar som flydde över isen. Tack Eva!

   Gillad av 1 person

 12. C’est pareil avec la glace, on reste à la contempler ébahi et songeur
  nul message ne nous parvient
  une énigme…

  Gillad av 1 person

 13. Så vackert fotat och vilken mystik med historien, jag vill veta mera.

  Gillad av 1 person

 14. Nu har jag tagit del av kommentarerna och själv googlat, fy vad sorgligt och hemskt 😦

  Gillad av 1 person

  • Visst är det sorgligt, all denna blodspillan, alla som förlorade sina anhöriga, de som flydde för sina liv över en farlig is och räddades till livet men miste sin tillhörighet och kontakten med sina familjer. Jag hoppas att vi får veta mer så småningom.

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: