Liten piga

De dyker upp i vårröjningen här och där under fjolårslöven, de små hjälpredorna. Hur många steg går en nyckelpiga under ett dygn? Alla som försökt fånga en liten piga med kameran, när den pilar upp och ner och hit och dit och hänger och klänger våghalsigt i blommor och blad, förundras nog över dess energi. En nyckelpigestegräknare, någon? Men som synes tar den korta vilopauser ibland.

Den första nyckelpigan fick jag syn på redan i februari – mellan mina fönsterrutor där den spatserade omkring i persiennerna. Jag misslyckades med mitt öppningsförsök och glömde sedan bort den lilla. Men jag tror att hittade den in, så fanns det nog en väg ut också.

80 kommentarer på “Liten piga”

 1. Sååå fin!

  Gillad av 1 person

 2. Du fångade rackare i en väldigt fin serie. De är vackra med inte alls snälla. Sent p hösten såg pigans släktingar harlekinpigan. Och de äter bokstavligen upp det mesta i deras väg. Smyger de in i huset kan de göra stor skada i garderoben, möbler m.m.
  I fredags flög nästan en humla 🐝 in i min mun. Det var inte så där jätte angenämt. Säkert blev den också rätt och förnärmad när jag slog bort den stackaren. Men man ska INTE smyga på en.

  Gillad av 1 person

 3. Fin serie bilder.

  Gillad av 1 person

 4. Mycket fin kontrast mot de sköra fjolårslöven, en fin balans i färg och form.

  Gillad av 1 person

  • Tack Hans! Rörliga nyckelpigor är inte det lättaste att fota, men roligt är det. De nerviga löven är som konstverk och här kunde jag fånga två vårtecken på en gång.

   Gillad av 3 personer

 5. Helt fantastiskt underbara bilder! Så perfekt att pigan har valt skelettlöv att undersöka. Det blir dubbelt perfekt 😀
  Ha en bra ny vecka!

  Gillad av 1 person

  • Stort tack Kristallina! Den fick nog lite hjälp att välja, det är inte det roligaste att kypa omkring på marken ens för att fota söta små pigor. Tack detsamma!

   Gillad av 2 personer

 6. Så vackra bilder och en så söt nyckelpiga (nyckelpigor?)! Jag har minnen från när jag var liten och det var invasion av nyckelpigor, de flög in i mjukglassen och fick sopas bort från vägarna. En ensam nyckelpiga är att föredra😊

  Gillad av 1 person

  • Det är bara en nyckelpiga i den långa serien, den flydde ner till krokusarna. Fönsterpigan var en tidigare piga. Invasion av nyckelpigor är inte roligt alls, jag tror att jag har upplevt det två gånger. Minns att jag jobbade inom åldringsvården på ett sjukhus som låg i en park. Vi hade vita rockar och efter lunchpausen ute fick man sopa av nyckelpigorna från rocken, de satt överallt. Tack så mycket Maria!

   Gillad av 2 personer

 7. De är så fina de små liven. Har inte sett någon ännu men löven ligger kvar och idag har det snöat.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Det har varit busigt väder den senaste veckan och det verkar fortsätta. Jag började röja lite smått i rabatterna tidigare och då dyker de här raringarna upp. Alltid lika roligt att få syn på dem, de hör våren till.
   Kramar till er!

   Gillad av 2 personer

 8. Så söt! Många vackra bilder blev det. Jag gillar nog de tre bäst där pigan klättrar på krokusarna. Även om hon på sätt och vis framträder ännu bättre mot de vissna men vackra fjolårslöven. Så. Svårt val.

  Gillad av 1 person

 9. Sött! Så tidigt har jag aldrig sett en nyckelpiga!

  Gillad av 1 person

  • De är söta när man följer dem ett tag. Ja, den första i februari var tidigt men i mars brukar de dyka upp om det är snöfritt.

   Gilla

 10. Toppenfin bildserie L!

  Gillad av 1 person

 11. Så härliga bilder på den lilla pigan! Jag hade en nyckelpiga i uterummet en gång, som jag också höll på att fotografera ur alla tänkbara vinklar. De är ju dessutom en naturlig bekämpare av bladlöss, så jag försökte få den att stanna kvar länge då jag hade en ros med bladlöss på. Gav nyckelpigan lite vattendroppar osv, men efter några dagar så var den borta igen. Den fick nog i sig några bladlöss i alla fall innan den gav sig av igen 🙂

  Gillad av 1 person

  • Precis så, de äter gärna bladlöss, synd att din hjälpreda flydde, den fick kanske bättre villkor hos grannen, haha. Tack så mycket Ulla!

   Gilla

 12. Vilken härlig bildserie på den lilla pigan! Verkligen superfina bilder och jag fastnade extra mycket för bilderna med pigan på fjolårslövet. Så snyggt med kontrasterna mellan pigan och det avskalade lövet. Det är verkligen underbara vårtecken när våra insekter börjar vakna till liv. Efterlängtade och fantastiska och attans vilket sug jag fick på att gå ut på insektsjakt… Kanske till helgen efter några nätters jobb på sjukan 🙂 Ha det gott!

  Gillad av 1 person

  • Nyckelpigor är för mig riktiga vårikoner, jag blir så glad när jag hittar dem liggande under löven. Jag kanske väcker dem i förtid, men de kan väl gå och knyta sig igen sedan under ett gammalt löv. Det är verkligen det gamla och det nya i bilderna med fjolårslövet eller kanske är det ett blad. Maskarna gör verkligen ett storartat jobb när de jobbar fram de vackra bladnervsmönstren, riktigt vacker konst om man tittar noga. Klart att du måste på insektsjakt, det blir avkoppling efter jobbnätterna, lycka till och stort tack Susanne! Detsamma!

   Gillad av 2 personer

 13. Helt ljuvliga bilder på Maria nyckelpiga ..jag har då bara sett flugor hitintills.

  Gilla

  • Tack så mycket tant Otto! Jag har sett en hel del insekter, både humlor, flugor, fjärilar och nyckelpigor. Men bara pigorna ville fastna på bild.

   Gillad av 1 person

 14. Fina bilder. Nästan man glömmer bort hur små de är.

  Gilla

 15. Så vackert fotat Jag!

  Gilla

 16. ”En nyckelpiga jag har i handen
  och sen så kryper den uppför armen
  och sen så flyger den bort sin kos
  och kanske landar den på din nos” ( melodi en sockerbagare)

  Söta lilla Maria nyckelpiga som du har lyckats fånga så fint!

  Gillad av 1 person

 17. Så skirt och vackert med de tunna löven. Nyckelpigans röda klara färg blir en så vacker kontrast. Snyggt jobbat!

  Gilla

  • Stort tack Eva! Vårens första lilla piga blir man alltid glad åt. De nerviga bladen är som konstverk, väldigt fascinerande att studera – och gör sig bra på bild, instämmer i att kontrasten blir fin.

   Gilla

 18. Applåder. Mycket fina bilder 🙂

  Gilla

 19. Det är en fin konst att få bilderna till texten elelr om det är om det är tvärtom – en väg ut och en väg in.
  Bilder sägs säga mer en tusen ord och bilder sägs också ljuga. Hur det än er så förenar du sinnrikt text och bilder!
  Kram

  Gilla

  • Så glad jag blir av din fina kommentar Tove! Bilder berättar, bilder ljuger, en bild ljuger aldrig… mycket kan man säga om bilder. Ljuger vet jag inte, kanske ibland, den fångar ju bara ett ögonblick och så går tiden vidare… men kul är det ju med bilder – och texter. ibland finns texten där när bilden tas, ibland får man vänta tills den dimper ner. Och ibland är man ordlös. Mållös kanske. Då får bilden tala.
   Kram Tove

   Gilla

 20. Åhh.. de är ju så söta! Toppenbilder!

  Gilla

 21. Härliga bilder med fina färgklickar 🙂 Är det samma lilla piga på alla bilderna (utom de två sista)?

  Gilla

 22. Nu verkar det som att jag bara använder superlativer, men dina bilder på nyckelpigorna är ju vackra som bara den. Du borde göra dem till tavlor. Jag gillar hur effektfullt det blir med den röda klicken på det bruna, förmultnade.

  Gilla

  • Visst är det fint med kontrasten, den lilla röda pigan lyser röd mot det gamla. Men det är det som är så fint på våren, tycker jag, till exempel när blåsipporna ”skjuter upp ur det bruna fjolårsprasslet på förbisedda platser där blicken annars aldrig stannar.” Som Tomas Tranströmer uttrycker det. Tack så hemskt mycket Sandra, roligt att du tycker om bilderna! En vacker dag går jag igenom mina foton och kanske gör en och annan tavla.

   Gilla

 23. Dom här bilderna är helt enkelt underbara , Man kan inte göra annat än att njuta av dom.. TACK..🙏👍🤩

  Gilla

 24. Så många fina närbilder du fått av nyckelpigan ❤

  Gilla

  • Nyckelpigan är för mig ett måste på våren, den vill jag fota nära där den pilar fram. Och jag menar att det inte duger för mig att fota en som bara ligger stilla, den har inte vårkänslor. Tack Carita!

   Gilla

 25. What a series! 💪👍😀

  Gilla

 26. Un long voyage pour un si petit insecte, nous l’appelons coccinelle ou bête à bon dieu

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: