Det du önskar kan du få…

I vinterflickan har jag en like, hon ser alla fjärilar och kryp och när hon beklagar sig över att de bevingade inte sitter stilla länge nog, berättar jag om en som gör det, den vackra och giftiga bastardsvärmaren som inte behöver vara rädd för någon utan lugnt sitter kvar på sin utsedda blomma. I fjärilsboken bläddrar vi fram den och vinterflickan markerar sidan i det hon utropar att den måste hon få se! På sjutton år på torpet har jag sett dessa rödlistade skönheter tre gånger, så jag talar förnumstigt om för henne att hon nog får vänta. Men samma dag, på väg hem på den juliheta skogsvägen efter ett vattenglatt åbad, ropar plötsligt syster sommarflickan till och pekar: ”Där är den, där är fjärilen som mormor visade!” Rent euforiska av förvåning och glädje beundrar och förevigar vi den vackra.

Sen visar det sig att jag samma vecka lyckas få syn på bastarden och dess väddvänner två gånger till, först hos grannen när jag besviken funnit henne vara utflugen – och sen nere på vår äng. Jag gissar att det inte är samma fjärilar eftersom de ofta har sina lokaler, men jag kan ha fel. Den mindre bastardsvärmaren är det nog på bilderna med humlan men kanske har jag även den bredbrämade med, de är svåra att skilja åt. Vackra är de hur som helst i sina designade dressar men jag skulle önska att de kunde sätta sig på en blomma som bättre matchar deras färger.

53 kommentarer på “Det du önskar kan du få…”

 1. Jättefina bilder! Men minns att jag också hade problem en gång i tiden med den lilla giftiga svärmaren som valde fel blommor färgmässigt 😉 Önskar dig en fin fortsättning på augusti!

  Gillad av 2 personer

  • Tack så mycket Ilse-Marie! Det är svårt det där med färger, vädden är helt överlägsen så här års med att dra till sig flygfän av alla de slag. Ofta trängs de på samma fik också. Tack detsamma!

   Gillad av 2 personer

 2. They call them ”Blutströpfchen” in Germany 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Den allra första bilden är helt fantastisk. Drömsk och dan. Sen gillar på andra bilden hur den lägger benen över den andra insekten. Och det är så gulligt ihop med humlan. Gulligt.

  Gillad av 1 person

  • Stort tack Antonia. Det är så roligt, det samlas ofta många insekter på en och samma blomma, som om det vore ett populärt fik. Humlor kan vara lite besvärliga och vilja ”äga” blomman men jag antar att den här fjärilen inger respekt, så där är det fredlig samexistens. Den andra bilden är egentligen den fjäril som vi träffade på först och där satt också en till fjäril, men den flög iväg.

   Gillad av 2 personer

 4. Tror detta blir ett minne för livet för både vinter- och hennes syster sommarflickan. Så näpen och ändå giftig! Tack för att du delar med dig av dina fantastiska bilder. Vi har överseende med färgsättningen.

  Gillad av 1 person

  • Tack så väldigt mycket Eva! Det var verkligen en upplevelse, att den dök upp som på beställning där efter vägen. Tjejerna fick se att det var sant det jag sagt, fjärilen satt där i godan ro och lät sig beskådas medan en annan fjäril snabbt flög sin kos. Haha, färgerna, ja! Det händer faktiskt att jag inte klarar av att visa en bild på en fjäril där färgerna skär sig för mycket.

   Gillad av 2 personer

 5. Helt enkelt underbara bilder på en som sticker ut. På första bilden får jag känslan av att de klamrar sig fast på en svävande blå planet, avskilda från jordelivet.

  Gillad av 1 person

  • Stort tack Hans! Det är verkligen en poppig fjäril som märks och som man blir glad av att upptäcka. Lokalt på västkusten kan man kanske se den oftare, men hos oss är den sällsynt.

   Gillad av 1 person

 6. Fantastiska bilder! Jag har aldrig sett den och har lärt mig något nytt, precis som vinterflickan. Som ”kopfundgestalt” berättade heter den Blutströpfchen på tyska. ”Lilla blodsdroppe” p.g.a. de blodröda fläckarna på vingarna.
  Vilken lycka att du såg den flera gånger.
  Har över huvudet taget inte sett så mycket sedan i våras. ”Min skog” är inte kvar. Det ska bli vindkraft där 😦

  Gillad av 1 person

  • Tusen tack Kristallina! Jag borde ha tänkt, jag vet ju att ”-chen” är dimunitivt. Roligt namn. Kul att jag kunde lära dig något och du har något att se fram emot, förr eller senare får du syn på denna snygga. Så tråkigt med din skog, man blir så ledsen när träden försvinner. Det är en kamp nu om vad som är viktigast och det är inte alltid vi håller med dem som bestämmer.

   Gillad av 1 person

 7. Oj den har jag aldrig sett. Väldigt vacker med sina röda prickar. Det är mycket fjärilar och insekter nu så jag får titta noga på promenader.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Det har varit väldigt gott om fjärilar i sommar, bara att njuta av fägringen. Den är i ögonfallande, bastardsvärmaren, minns att jag blev väldigt häpen första gången jag såg den. Du får hålla utkik.
   Kramar till er!

   Gillad av 1 person

 8. Häftiga flygfän! Och vackra bilder blev det även om färgerna inte riktigt matchar. Och vilket härligt sammanträffande!

  Gillad av 1 person

 9. Bastardsvärmare har jag bara sett två gånger och det är några år sedan … så vacker och såå speciell!
  Fantastiska bilder! Så roligt att vinterflickan ärvt mormors ögon för de små i naturen!

  Gillad av 1 person

  • Jag borde egentligen rapportera fynden till Artdatabanken, den är ju rödlistad så man är angelägen av att se dess utbredning och mängd. Lokalt visar den sig tydligen varje år denna vackra fjäril. Tack så hemskt mycket Anki! Jag hoppas att hennes intresse fortsätter. Även sommarflickan hjälper mig att spana.

   Gillad av 1 person

 10. Så roligt att ni fick se dem! Ljuvliga bilder på den väldigt vackra och färgstarka bastarden. Fast något färgsinne har de kanske inte, när de ska välja matplats 🙂

  Gillad av 1 person

  • Jag var lite avis på dig som kan fota dem varje sommar om jag har förstått det rätt. Tack så hemskt mycket Ulla! Det är kanske inte så konstig att de hamnar på vädden, den drar till sig allehanda kryp så här års, riktig trängsel ibland.

   Gillad av 1 person

   • Vi upptäckte bastarderna på ängen vi ofta går förbi, för 4, 5 år sedan ungefär. Sen har jag sett dem där varje år så det verkar som de återkommer till samma ställe. I år har det inte varit lika många, men några såg jag då när de brukar vara där.

    Gilla

    • Det låter bra att de verkar vara etablerade där, det är ju en hotad art. Det vore jättesynd om de försvann. Därför var jag extra glad över att hitta dem på tre olika ställen.

     Gilla

 11. Wow vad spännande..mig veterligt har jag aldrig sett den.. Tack för att du visar för nu vet jag ju vad det är om jag skulle få syn på den..😉👍🤗

  Gillad av 1 person

 12. These pics are gorgeous 🌺🌺🌺

  Gillad av 1 person

 13. När jag växte upp, så lärde jag känna dem på Öland. Har tyvärr inte sett någon sedan dess. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Den är tydligen på stark tillbakagång, men jag hoppas verkligen att de tre olika platserna tyder på att det kan vända.

   Gilla

 14. Mycket fina bilder som vanligt här hos dig!
  Och en sådan fin berättelse om förtjusningen, euforin, glädjen!

  Gillad av 1 person

  • Tack så väldigt mycket Carita! Det var verkligen ett märkligt sammanträffande att vi lyckades önska fram denna vackra fjäril. Vi pratade om det i går jag och småtjejerna.

   Gilla

 15. Bra jobbat!

  /Skvitt

  Gillad av 1 person

 16. Så kul och värdefullt att få dela den upplevelsen tillsammans. Vilken lycka att ha samma intresse. Vilken vacker insekt även denna. Jag är inte så mycket och kryper i blommor, jag svischar mest förbi dem med cykeln ;.) men jag tänker alltid varje sommar nu…men då far vi alltid (mer eller mindre) iväg på olika äventyr… de finns så mycket att upptäcka i vår närhet-det är du en mästare på!

  Gilla

  • Tack snälla Eva, fint beröm! Jag rör mig mycket i närområdet, är ju lite begränsad av min motsträviga kropp. Vissa dagar är det ju varvet runt huset som gäller och då granskar jag förstår växter och liknande. Du ger dig ut på äventyr på din cykel och då blir det helt naturligt helt andra foton. Det är det som är roligt med bloggarna. att att få ta del av foton från olika delar av landet färgade av våra olika liv och intressen.

   Gilla

 17. Nog är de flyktbenägna se små bevingade ..man får fånga dem i flykten med kameran om man lyckas kan man få fina bilder fångade i flykten. Har dock inte sett så många fjärilar i år.

  Gilla

  • Hos oss har vi haft massor med olika fjärilar, de trivs bra i mitt oreganofält tillsammans med alla humlor. Bastardsvärmaren skiljer sig från andra fjärilar, den har inget som hotar den eftersom den är giftig, Alltså är det att bara fota och fota de gånger man lyckas få syn på den, den är sällsynt.

   Gillad av 1 person

   • I Finland på ön kom en sorgmantel flygandes förbi oss då vi satt och solade så en och annan fjäril har jag ändå sett denna sommar. Sorgmanteln lär komma med sorgliga besked tur man inte är så vidskeplig av sig.

    Gilla

    • Det är nog olika bud om det, men så har man nog tänkt när fjärilen fick sitt namn. Hos mig satte sig en sorgmantel i ampelblommorna och rörde sig inte på hela kvällen, jag till och med rörde i den för att se om den levde Det gjorde den, men den vilade bara,

     Gillad av 1 person

 18. Fantastiska vingar!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: