Bärfisen och jag

Vi har nog ungefär samma takt, bärfisen och jag – pilar iväg ett tag, fort fort så att vi känner livet i oss. Men efter några dagar så hittar man oss vilande, helt nära där vi började. Bärfisen halvt dold i rosenskäran – och jag med ljudboken under äppelträdet. När det inte regnar.

36 kommentarer på “Bärfisen och jag”

 1. Så skönt med en annorlunda bakgrund som dessutom framhäver bärfisens form.

  Gillad av 1 person

 2. Den var ju fin! En bärfis snygging. Så underbart att få sällskap under äppelträdet som dessutom ställer upp som motiv.
  Jag har plockat Aronia idag och räddat minst 8 stycken som råkade sitta på bären. Fast alla var giftgröna.

  Gillad av 1 person

  • Det tog lite tid innan mitt trötta huvud begrep att det inte var Aroma du hade plockat, tänkte att det ju måste vara för tidigt, haha. På bären man plockar blir man inte så glad över dem, tycker jag. Den var väl inte helt villig att ställa upp när den pilade iväg på krukan, men på blomman har den suttit nu i fyra dygn. Tack för kommentaren Kristallina!

   Gillad av 1 person

 3. Bra bild men jag hatar bärfis. I år har den förstört många av mig dyrt inköpt hallon. Äcklig smak som inte så kul i munnen. Bläää.

  Gillad av 1 person

  • Tack Antonia! Nej, på bären vill man inte ha dem, konstigt att man ens säljer såna bär, lukten känns ju tydligt. Jag tycker att de är dekorativa och roliga att fota. Du påminner mig om att alla våra många hallon i stan torkade in, p.g.a. felplanering och hetta. Har inte köpt hallon på säkert trettio år. Det blir konstigt i vinter.

   Gillad av 1 person

   • Efter den första inköpet gav jag inte upp och köpte igen. Jag luktade varje hallon utan att känna lukten men en av bären smakade igen unket. Och oftast blir det sista så klart. Förstår ingenting. Och hallon är det enda frukten som jag verkligen älskar.
    Men en gång fick jag en bärfis på mig. Vid nacken. Vilken kamp det blev då jag är insekträdd, och som den luktade. Fy. Äckligt var och allt detta hände givetvis inomhus. Så jag var tvungen att fånga in så att den inte huserar inomhus. Fy. Sen fick jag duscha.

    Gilla

 4. Fint fångat hos mig flyttar en del bärfisar in och jag fångar in dom och släpper ut dom igen.. 😊 Jag älskar Hallon men köper i princip bara frysta ett måste i mina tårtor.. 🍰 Ha en fin helg nu och hoppas du vaknat till samma stora sol ☀ som jag gjort idag.. 😊 👍

  Gillad av 1 person

  • Tack Nicki! Jag blev glad när jag såg bärfisen klättra upp på blomkrukan på utebordet, jag fick förstås skynda mig, för den skulle ju vidare och pinnade iväg som bara den. Kollade igår och efter fyra dagar satt den fortfarande i rosenskäran, där hade den funnit sin plats. Det blir konstigt i vinter utan hallon, jag får klara mig utan, äta annat i min youghurt. Lustigt med bärfisarna som flyttar in hos dig, jag har nog aldrig sett någon inomhus. Solen strålar från en blå himmel – tack detsamma Nicki!

   Gilla

   • Jag bor i ett höghus på åtta våningar, huset är omgivet av björkar som är högre än själva huset..varje höst när det börjar bli lite kyligt så kan man hitta en och annan bärfis på fönsterbrädan inne när man har öppet och vädrar..dom tycker säkert att vi har varmt och skönt..🤭🤗

    Gilla

    • De flyger högt, de små liven! Alltid roligt att se vem som kommer på besök. I år har det varit mörka skalbaggar, jord- och parklöpare – och en gräshoppa som har tagit sig in i huset här på torpet, jag har fått bära ut ganska många skalbaggar. Men upp i ett höghus, häftigt!

     Gilla

 5. Lustigt med bärfisar – så många utvecklingsstadier då det är svårt att gissa sig till vad det ska bli. Och så vackra en del är, inte minst strimlusen och purpurbärfisen.

  Gillad av 1 person

  • Strimlusen är som något Gunnila Pontén skapat – sticker ut. Jag har nog inte alltid kollat arten på bärfisarna, de liknar varandra, men ja, nu vet jag att en del av dem är just purpurbärfisar. Det är roligt med de där nymferna, men det gäller ju även andra skalbaggar, såg eldlöss på kyrkogården häromveckan och någon var helröd, en annan hade fluga och svarta knappar och så var där massor med vuxna vackra.

   Gilla

 6. Vilken fin berättelse om den lilla bärfisen, fattade tycke för den 🙂 Vackert komponerade bilder!

  Gillad av 1 person

 7. Egentligen ganska tråkigt namn tycker jag men inte barnen på jobbet-de tyckte att det var det BÄSTA namn ett djur kan få..FIS det blev många 6 års fniss .-) Men den är vacker i sin färg och form.

  Gilla

  • Visst är det ett ganska läskigt namn, men den heter faktiskt stink bug på engelska också, haha, Kan tro att sexåringarna hade roligt åt namnet! Dess färg och form är fascinerande, tycker jag, snygg naturdesign.

   Gilla

 8. Beautiful picture of bearfish and you have captured excellently ☺️🌹💐

  Gilla

 9. En väldigt vacker bild på bärfisen mot det blommande porslinet. Ett djur som jag annars har svårt för.

  Gilla

  • Det är ju inte roligt att träffa på insekten när man plockar bär. Men har man börjat spana efter dem blir man både nyfiken och lite fascinerad över mångfalden. Här var det förstås roligt med den romantiska bakgrunden. Tack igen Inger!

   Gillad av 1 person

   • Det är märkligt att ett så litet djur kan förstöra så mycket av smak och doft. De har så klart också rätt att finnas ändå. Om de bara kunde låta bli ”mina” bär. 🙂

    Gilla

    • Lukten är ju dess försvar mot rovdjur. Läser att en del av dem är enbart växtätare medan andra äter larver och insekter och därmed betraktas den som nyttig. Nyss såg jag en varning för en som ställer till med stor skada på växter, en ny hos oss, tror jag. Jag har nog tyckt att det var ganska lätt att undvika bärfista bär, men visst är det irriterande när man plockar. Och nästan alltid är det de mindre gröna som sitter där.

     Gillad av 1 person

 10. Så vackert beskrivet detta ilande hit och dit och så börjar det om från början igen.. vilandes i soffan för min del..så vi är nog lika bärfisen du och jag!

  Gilla

  • Haha, kul att du känner igen dig! Men jag tog nog i, jag har inte så bråttom, det blir nog mer sakta lunk när jag är ute och går, men ett behov är det och nu när jag har skadat knät så kryper det i mig. Tack tant Otto!

   Gillad av 1 person

 11. Läcker bild med bärfisen mellan blombladen. Och kul jämförelse 🙂

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: