Konst i smedjan

Sensommarutflykten gick till Lancashiresmedjan i Karlholmsbruk. Hög tid, sista dagen för konstutställningen Konst tar plats. Vad säger man? Även utan utställningen hade jag blivit tagen: Miljön är fantastisk! Smedjan var i bruk mellan 1880 och 1932 och allt är bevarat som det var. Jag lovar mig själv att ta mig dit igen, på en guidad tur. Mörkt är det i smedjan, sotet täcker alla ytor.

”Sotgubbar” av Natasha Dahberg är ristade och tecknade med krita i sotet. Gijs Weijer, Elin Sundström, Henny Linn Kjellberg och Katrina Loelv är de andra fyra som ställde ut i den spännande miljön. Fler bilder i följande inlägg.

53 kommentarer på “Konst i smedjan”

 1. En spännande plats med många häftiga saker.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Mycket spännande! Som jag skrev så behöver jag återvända dit och få en visning, nu gick jag bara om kring och tog in miljön.
   Kramar till er och en trevlig helg!

   Gillad av 2 personer

 2. Wow, very cool place! You took great pictures! Next time, the tour will be meaningful because the environment will already be familiar.

  Gillad av 1 person

  • Thank you so much Brad! It sure is a cool place and I really want to go there some day again, maybe next summer. I would like to hear and learn about the work in the forge.

   Gillad av 1 person

 3. Fantastisk miljö och härliga bilder. Ett plats jag tar och lägger till i ”ställen att besöka”.

  Gillad av 1 person

  • Tack Tony! Jag måste säga att jag blev i det närmaste hänförd. En smedja, intressant, tänkte jag, men vilken miljö! Den enda fullständigt bevarade Lancashiresmedjan i Sverige. Verkligen något att lägga till sin besökslista. Det verkar som om de inte har fler turer med guide den här sommaren, så jag får ställa in mig på nästa.

   Gillad av 1 person

 4. Vi har en smedja ganska nära där jag bor – i Strömfors bruk, det är 1,5 mil dit.
  Ser rätt lika ut som på dina bilder. Stämningsfullt med ljuset som kommer in och allt det svarta, grova.

  Gillad av 1 person

  • Jag vill minnas att du har visat bilder på den. Det är ju svenskarna som har varit framme även där. Ja, den här smedjan har väldigt fina stora fönster som silar in ljuset till den sotiga smedjan. Underbar stämning och miljö är det.

   Gilla

 5. Härliga bilder med massor av spännande detaljer att gräva ner sig i och fantisera kring.

  Gillad av 1 person

 6. Vackra bilder och spännande miljöer. Förstår att du vill återvända!

  Gillad av 1 person

  • Jag skulle gärna vilja veta hur arbetet i smedjan gick till. Nu var det en konstutställning, en strålande idé att använda den speciella miljön och jag fick tillfälle att prata med några av konstnärerna som också var hänförda över möjligheten de fått att visa utvald konst i en annorlunda miljö. Men jag har många frågor och också fler foton jag vill ta. Tack Inger!

   Gillad av 1 person

 7. Jag förstår att du gillar stället. Skulle jag också göra det. spännande bilder från svunnen tid. Men lungorna talar sitt tydliga budskap. Det var tufft jobb.

  Gillad av 1 person

 8. Great series! First shot is the essential one; excellent! Fine weekend.

  Gillad av 1 person

  • Thank you so much Harrie! It was a breathtaking place to visit, a beautiful building and so much to see and to take pictures of. The same to you!

   Gilla

 9. Intressanta och spännande, detaljrika bilder som man tittar länge på. Så bra att smedjan finns kvar som den var. Gillar portens målningar jättemycket och över huvud taget att konstnärerna har tecknat och/eller målat tidsenligt. Ett helt underbart ställe.
  Kan tänka mig att kameran blev varm och batteriet glödde. Ska bli kul att se fler bilder.
  Ha en fortsatt trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  • Jag känner mig bara lite dum. Jag har ju vetat om att där fanns en smedja, men inte fått till ett besök. Så jag blev helt förbluffad. Konstnärernas verk passade så väl in i miljön och de jag pratade med var själva så hänförda. Och så står man där och ramlar bakåt i tiden. Tack snälla Kristallina, jag är glad att du tittat på bilderna och funnit dem intressanta! Trevligt helgslut!

   Gillad av 1 person

 10. Fina bilder och vilken härlig miljö. Älskar dessa miljöer och typ av bilder.

  Gillad av 1 person

  • Tack Stefan! Det är verkligen en härlig miljö och som det nog framgår av inlägget så blev jag alldeles tagen. Vi är nog flera som gillar den typen av miljöer och att fota i dem.

   Gilla

 11. En sådan plats kan ta andan ur en ..så mycket historia önskar att väggarna kunde tala i dessa miljöer. Vackra bilder!

  Gillad av 1 person

  • Tack snälla du! Precis så, det tog andan ur mig och det år lätt att föreställa sig hur folk arbetade och levde förr. Smutsigt och tungt men smederna var duktiga och stolta.

   Gillad av 1 person

 12. Härliga bilder från en intressant och spännande miljö. Gillas skarpt. Det är något alldeles speciellt med det här mörka, ruffiga och smutsiga. Kul med de där ritade figurerna på några av bilderna.

  Gillad av 1 person

  • Jag tycker att Natasha Daberg hittade ett väldigt bra sätt att visa hur de som jobbade i smedjan och levde på den tiden hade det. Men jag undrar lite hur det blir när man ska avlägsna konstverken som ju är ritade i sot. Så är det, det är något speciellt med förfallet som berättar något och här var det en del av brukets historia. Tack så mycket Claes!

   Gillad av 1 person

 13. Vilken fantastisk och spännande miljö! Massor av fina detaljer och motiv. Förstår att du vill dit igen. Där hade min kamera också gått varm. Nu ser man kanske bara charmen i det, men det måste ju varit väldigt slitigt och tungt att jobba i den miljön.

  Gillad av 1 person

  • Miljön var verkligen fantastisk. Där fanns så mycket, jag bara häpnade. Det måste definitivt ha varit slitsamt, smutsigt och tung att arbeta i smedjan, men jag har också förstått att smederna var högt värderade. Tack Ulla!

   Gilla

 14. Vilka underbara foton jag blir imponerad..jag hade gärna sett detta.. tummen upp…👌👍

  Gillad av 1 person

 15. Tjusigt!

  /Skvitt

  Gillad av 1 person

 16. Jag såg ditt senaste inlägg om smedjan – och letade genast reda på detta som jag missat!
  Vilket ställe! Där skulle jag gärna gå runt med kameran också! Fantastiska bilder! Snyggt jobbat! Nu vidare till del 2!

  Gillad av 1 person

  • Det var verkligen mer än värt ett besök och jag återvänder gärna dit någon gång. Du skulle säkert gilla miljön. Tack så väldigt mycket Anki, kul att du letade upp första delen!

   Gillad av 1 person

 17. Altså den första vilket ljus. Du borde skicka in den på någon tävling. Du vinner! Kul att de har målat på sakerna får en annan förståelse över hur det gjordes och snygg detalj.

  Gillad av 1 person

  • Vad roligt att du tycker om den bilden Eva, det är en av mina favoriter också! Det var ju konstutställning i smedjan så det var en rolig idé av en av konstnärerna detta med ”sotgubbar” som hon kallade det, de passar verkligen in i miljön. Tack för din jättefina kommentar Eva!

   Gilla

 18. Fönstret och verktygen var en otroligt häftig bild i mina ögon. Bra ljussättning.

  Gilla

  • Roligt att du tycker om en av mina egna favoriter, det var ett besök att minnas i den gamla smedjan, jag blev verkligen upplyft. Tack så mycket Oops!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: