De där små besöken

Eftersom mitt inlägg om sorgmanteln: https://baraenbildavmig.wordpress.com/2014/04/21/ovantat-besok-igen/ har besökts över fyrahundra gånger i augusti så lägger jag in det senaste, en liten fjäril som utan att fråga tog sig an att ge mig fotmassage. En nätfjäril av nåt slag dök upp, palperade mina fötter, speciellt fotsulorna och var helt obekymrad om att jag lyfte på dem i min iver att kunna fotografera. Jag klockade den på 21 och en halv minut, sen var den nöjd och så även jag. När den sitter på min stortånagel var en av de bättre bilderna, men jag vill undvika kommentarer om smuts under naglarna…trots att det är sommar och man får vara utefota, som höstpojken kallar det.

Myskbocken dök upp några timmar senare. Den hade jag varit och spanat efter med cykel, det var bra många år sen sist, så det var roligt att den ville visa upp sig när den nu inte var på plats där jag gjorde visit. Vinterflickan, som fick närkontakt och alla andra var förstås begeistrade.

När vi bläddrade i fjärilsboken och önskade oss bastardsvärmaren, tittade jag också på sälgskimmerfjärilen. Jag ville gärna träffa denna skygga fjäril som cirklar i trädtopparna men kan lockas ned till marken av starka dofter, som svett och annat illaluktande. Jag vill gärna tro att det var de smås lek med lergegga vid stenbordet som fick den att landa där en stund till min förtjusning. Den ville dock inte vika ut sig och visa den vackra blåskimrande ovansidan. Det har jag kvar att önska mig, en svettig dag en annan sommar.

29 kommentarer på “De där små besöken”

 1. Fjärilarna är så vackra men krypet gillar jag inte.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Krypet är en långhorning som är snäll och väldoftande, till den grad att man i vissa länder stoppat dem i tobaksburken för att ge tobaken extra god doft. Vacker är den också, den tittar jag gärna länge på om jag ser den i naturen.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Grattis till alla besöken! Fjärilar är vackra och intressanta, men de andra småkrypen tillhör inte mina favoriter.

  Gillad av 1 person

  • Tack snälla Eva! Det var en magisk vecka det där, med först bastardsvärmaren och sen också de andra. Till saken hör att jag pratade med höstpojken om grävlingar och sa att jag aldrig hade sett en på torpet – men nästa kväll dök den upp så att min man fick se den. Och nästa igen. Jag har ännu inte lyckats få syn på den. Men en ung räv dök upp och tänk om den skulle vilja posera lite för mig!

   Gillad av 1 person

 3. Jag förstår att lyckan är på topp. Fina bilder du fångade på de alla.

  Gillad av 1 person

  • Det har blivit lite märkligt detta med fjärilar som vill vandra omkring på mig, men förmodligen smakar jag salt och gott i värmen. Alltid svårt att fota bevingade varelser som sitter på en, man får vrida och vända på sig – men kul är det ju också. Stort tack Antonia!

   Gillad av 1 person

 4. Så fint besök du fick, härliga bilder. Det var väl något på dina fötter som fjärilen gillade 🙂 Myskbocken är också vacker. Aspskimmerfjärilen har jag bara sett någon enstaka gång och aldrig fått på bild. Också väldigt vacker. Så typiskt att den inte ville fälla ut sina vingar, men vacker även på undersidan. Citronfjärilen vill heller aldrig fälla ut sina vingar, den sitter alltid ”ihopvikt” .

  Gillad av 1 person

  • Det har blivit en vana nu. detta med fjärilar som hälsar på och umgås nära, men lika roligt varje gång är det. Jag tror som du, jag antar att det är salt de är ute efter och det utsöndrar man nog med svetten på högsommaren, haha. Myskbocken är så ståtlig och oftast lugn och lätt att fota, men den här gav sig iväg snabbt efter besöket, det var nog lite för stojigt för dess smak. Det är speciellt med aspskimmerfjärilen, att den ska hålla till kring trädtopparna, inte underligt att man ser den så sällan. Ja, det har du rätt i, citronfjärilen kniper också ihop sina vingar. Men det är många fjärilar man får ha tålamod med, innan man till slut får en utvikt bild. Stort tack Ulla för din långa kommentar!

   Gillad av 1 person

   • Men… vad har jag skrivit? Den heter ju sälgskimmerfjäril! Jag har blandat ihop två olika fjärilar, aspfjärilen och sälgskimmerfjärilen. Ska genast ändra i texten.
    .
    Men när jag kollar så finns det ju en aspskimmerfjäril också, så kul. Den verkar finnas i Finland och är lik den här.

    Gilla

 5. Är det inte fusk att plåta tama fjärilar?
  Men snyggt jobbat i alla fall!

  /Skvitt

  Gillad av 1 person

  • Det är det kanske, men det är en konst att tämja en fjäril också, så det får räknas med i bedömningen. Hittills har jag lyckats med en sorgmantel, en vinbärsfuks, en nässelfjäril, en amiral… kanske har jag glömt någon. Trevligt är det varje gång jag lyckas och fotmassagen var välbehövlig och skön. Tack så mycket Skvitt!

   Gillad av 2 personer

 6. Så trevliga besökare! Underbara bilder! Vet inte om du minns när jag hade besök av en förra sommaren – https://ankisbildblogg.wordpress.com/2020/07/07/ovantat-besok-2/
  Myskbocken är riktigt häftig … tror inte jag sett någon i verkligheten.

  Gillad av 1 person

  • Tack så hemskt mycket Anki! Det var nog från dina vackra bilder på denna sällsynta besökare som jag fick önskan om att någon gång fota den. Det är så roligt när det går i lås och jag fick riktigt många önskningar uppfyllda den sommarveckan. Myskbocken är en vacker varelse som jag såg några gånger för flera år sedan och den har jag saknat. Hoppas att du får syn på den nån gång!

   Gillad av 2 personer

 7. Jag skulle inte klara av att ha nåt kryp på armen… eller kanske… om jag riktigt kämpade 🤣

  Gilla

 8. Verkligen härliga foton och bakgrunden om fjärilen och din fot gör ju bilderna ännu bättre.. Tack och så kul att få se.. kram 🤗

  Gilla

  • Det hör nästan till att det kommer någon liten vacker bevingad gäst och hälsar på och umgås väldigt nära med mig, haha! Jag undrar vad det är för doft jag utsöndrar. Tack själv Nicki!
   Kram

   Gilla

 9. Vilka fina insektsbilder! Jag älskar fjärilar och kul med närkontakten men bäst gillar jag nog ändå bilden på myskbocken. En sådan skulle jag gärna vilja se i verkligheten! 🙂

  Gilla

 10. 400 besök wow det är du verkligen värd med dina fina bilder och vackra texter!

  Gilla

  • Det är lite oväntat när gamla inlägg får många besök. Då undrar man vad det beror på. Det handlar ju om sorgmanteln som hängde med mig i många timmar. Därför var det kul med den här lilla fjärilen som gav mig fotmassage, haha. Tack snälla Eva!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: