Klarsyn

Ute och provgår med det renoverade ögat. En tanke slår mig: plast. I dessa plastbantningstider har jag alltså en plastbit inopererad i ögat. Men vad är alternativet? Orka tänka tanken! Dessutom har ju plastlinser tjänat min syn i många många år, helt ypperligt.

Nära en identitetskris när jag på en liten timme går från gravt närsynt till perfekt syn. På ett öga. Hur lång tid tar det innan jag vant mig av med att dra det jag ska syna närmare tätt intill mig? Hur ska jag se hur mycket klockan är på min arm, eller att hantera ljudboken på natten? Sudd, bara sudd. Kris. Lite gladare blir jag när jag hittar en gammal lins att sätta i det andra ögat, närseendet klarnar hjälpligt.

Kanske är det lösningen när det andra ögat ska fixas. Nu vet jag hur det känns, rent psykiskt, när skalpellen glimtar till, ultraljudet krossar den sjuka linsen i mitt öga och den slurpar ut med sugen. Ridå.

Promenaden. Allt är pudrat med finaste florsocker. Åter ändras naturen, nya tavlor målas. Är rönnbär verkligen så där röda? Blundar, växlar öga och genast dämpas färgerna. Kanske är november inte så grå trots allt. Kanske blir det bra till slut, när jag vant mig.

44 kommentarer på “Klarsyn”

 1. Blir så glad att operationen gick bra. Det är härligt att se alla färger och de små detaljerna.
  Bilderna är underbara.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Ja, det är märkligt hur klara färgerna är, jag kan ju jämföra eftersom vänsterögat är oopererat. Var på kontroll i dag och trodde jag skulle få träffa läkaren men det var bara optikern Trodde jag skulle kunna fråga om jag skulle kunna ha andra ögat som läsöga. Tack snälla Anki!
   Kramar till er

   Gillad av 1 person

 2. Förstår det tar tid att vänja sig. Underbart att operationen gick bra och att du kan se bättre.

  Gillad av 1 person

  • Nu känns det lite bättre, när jag har den gamla kontaktlinsen i vänster öga. Men jag blev besviken över att jag inte fick träffa läkaren idag, hade velat diskutera typ av lins i det andra ögat. Han är inställd på att ta bort närsyntheten helt i båda ögonen, men om det går skulle jag vilja ha en lite ”sämre” lins i det ena ögat för att kunna se nära också. Det drar ut på tiden, kan ju inte ta op före jul, då kan jag inte göra allt som behövs. Vi får se hur det blir. Tack Eva!

   Gilla

 3. Härligt sockrade bilder, den sista kunde lika gärna ha varit ett avancerat drönarlandskap.

  Gillad av 1 person

 4. Det var redan vitt hos dig. Det är en syn jag väntar på. Härliga bilder på strukturer, mönster och färg. En ögonoperation har jag också framför mig. Har inte bestämt mig än när. Läkaren sa: ”när du känner för det”.
  Jag är säker på att du vänjer dig. Många som jag känner hade problem i början men det är ju inte konstigt när allt förändras så fort. Ta hand om dig och dina ögon!

  Gillad av 1 person

  • Andra gången det kommer lite snö här i stan. Många minusgrader några dagar och så plaskvått idag igen. Men vi har haft flera soliga dagar i november!
   .
   Jag var tvungen att göra det nu, såg inte ansikten på tv och knappt texten trots att tv:n är stor. Blev också plågsamt bländad ute. Tydligen har jag degenerativ myopi och tillsammans med gråstarren var det -13 dioptrier på det op ögat! Men det värsta är att jag har andra ögonproblem också som gör mig ledsen och orolig. Jag tänkte att jag vill se bra ett tag innan jag kanske inte ser något alls. Jag tycker nog att jag kan rekommendera en gråstarrsoperation, jag skulle bara önska att man kunde få båda ögonen gjorda lite snabbare. Jag får troligtvis vänta med andra ögat till nästa år. Stort tack Kristallina!

   Gillad av 1 person

 5. Så fina motiv som blivit vackert pudrade av snö. Bilden på lövhögen är underbar! Snö tar fram färger och konturer så fint.
  Härligt också att du nu får bättre syn, även om det känns ovant i början. Önskar dig en fin adventshelg!

  Gillad av 1 person

  • Snön är verkligen en duktig målare, men helst vill jag ha riktig frost. Nu får jag vara försiktig och inte böja mig framåt eller kräla på marken för ögats skull men det gick hyggligt att ta några bilder ändå. Det var verkligen behövligt med operationen, min syn var erbarmelig och under pandemin ville jag inte heller gå till optiker eller ens ögonläkare. Tusen tack Ulla och tack detsamma!

   Gillad av 2 personer

 6. Så skönt att operationen gick bra, men såklart tar det ett tag att vänja sig …
  Underbar bildserie! Rönnbären är verkligen röda … och snön ser ut som den var gjord av florsocker!
  Ha en fin fredag!

  Gillad av 1 person

  • Det är en paradox, plötsligt kände jag mig synhandikappad för att det andra ögat inte är opererat, glasögonen inte funkar längre och för att det blev nytt perspektiv med suddigt närseende. Tur att jag hade en gammal kontaktlins att stoppa i det andra ögat, annars hade det nog varit väldigt svårt.
   .
   Färgerna är plötsligt så mycket klarare! Snön hade verkligen lagt sig som florsocker men tittar man närmare så var det nog frost på vissa ställen. Men så nära får jag inte titta än, är förbjuden att krypa och böja mig framåt för mycket. Stort tack Anki och tack detsamma!

   Gillad av 2 personer

 7. Teknikens underverk. Till lycka med det nya seendet. ❤

  Gillad av 1 person

 8. Först håller med Anki dina bilder är lika underbara som vanligt..👍 vidare till ögonen exakt helt rätt när du beskriver själva operationen..kände ett litet ihågkomande obehag i magen.. mitt problem efteråt har varit att vänja mig vid att det inte bara är att plocka upp en tidning bok mobil med mera utan att behöva utbrista i ett irriterat åhhh var är dom förbaskade glasögonen..eller tvärtom springa runt med glasögonen på mig och undra efter ett tag varför allt verkar vara så suddigt.. men man vänjer sig vid allt och jag är tacksam över att mitt fel gick att åtgärda för med tiden hade man ju inte kunnat se något alls..
  Nu är jag i alla fall glad att ditt opererade öga är okay.. hoppas du får en fin Och mysig flesta advent nu.. kram..🧑‍🎄🎄

  Gillad av 1 person

  • Du beskriver det så väl, den där förvirringen med seendet och för dig som aldrig hade behövt glasögon tidigare måste det ha varit konstigt. Jag vet ännu inte hur det blir med andra ögat, antagligen får jag vänta till nästa år. Tålamod.
   .
   Tack så hemskt mycket Nicki och tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 2 personer

 9. Vad skönt att det gått bra med ögat och vackra bilder visar du.

  Gillad av 1 person

 10. Jättefina bilder som vanligt – där som sjön/potten håller på att frysa. Och trädens färger!
  Mönstren av spåren – du ser då allt i din omgivning ❤

  Gillad av 1 person

  • Stort tack Carita! Jag tror att jag började titta på hjulspår på landet där så många traktorer lämnar intressanta spår efter sig. Dammen bjuder ibland på läckra motiv – och rönbärsträden bara står och lyser i rött efter operationen. Min blick har definitivt klarnat.

   Gilla

 11. Jag har faktiskt bevittnat ett antal ögonoperationer. En gång stod det en ung tjej bredvid mig under operationen. En praktikant. Patienten skulle få en ny hornhinna.
  När kirurgen satte skalpellen i ögat började tjejen fnissa på något konstigt sätt. Hon bleknade, ögonen rullade och sen svimmade hon. Som tur var kunde jag fånga upp henne innan benen vek sig på henne och jag lade varsamt ned henne på golvet och fortsatte att titta på operationen.

  ”Ta av henne munskyddet och placera benen i högläge”, var det någon i operationsteamet som sa. Inte fasen tänkte jag på det. Jag ville ju inte missa något av operationen.

  Jag minns också docent Hedbys. En äldre herre och kirurg. Han hade en himla tremor, men den försvann så fort han började operera! Märkligt! Även han bytte hornhinna vid ett tillfälle som jag bevittnade. Kirurgerna hade lupp-glasögon vid dessa operationer. Det var ju så smått.

  Docent Hedbys sydde fast den nya hornhinnan med makalös precision i ett sicksackmönster. Trådarna var så tunna att de knappt gick att se med blotta ögat. Sen fick jag se suturerna i ett mikroskopliknade instrument. Då såg jag att varje stygn var identiskt med alla de andra! Helt enormt!

  Må gôtt!
  /Skvitt

  Gilla

  • Tack. I stort sett mår jag bra, men nog är det besvärligt med det väntande ögat och knepiga synförhållanden.
   .
   Tack och lov har jag sluppit svimmande kandidater under mina operationer. Minns en som fick tillsägelse under en av de mindre: ”Hacka inte, skär ordentligt!” Att tremorn kan behärskas så där låter förunderligt. Dottern valde bort just kirurgi för att familjär tremor finns i släkten.
   .
   Jag slapp bli sydd denna gång. Det är nog en fördel att ha haft högsta betyg i syslöjd när man ska fixa till snygga stygn.
   Trevlig ny vecka!

   Gillad av 1 person

 12. Glädjande nyheter. Man häpnar vad man kan göra med en liten plastbit. Underverk.
  Bilderna är ju nu ännu vackrare. Jag har valt min favorit med omsorg. …………………………Det är de alla.

  Gilla

  • Jag har faktiskt nyss skumläst vad jag tror var en doktorsavhandling på nätet om ögonkirurgins utveckling. Det är häpnadsväckande att det nu är en operation på ca en kvart, det som tidigare tog mycket längre tid och när patienterna blev inlagda dagar före och fick ligga kvar flera veckor utan att få göra den minsta ansträngning för att inte skaka och skada det opererade ögat. Det är verkligen fantastiskt sinnrikt uträknat detta lilla snitt och den ihopvikta linsen som hamnar i linskapseln och stannar där utan ett enda stygn. Jättestort tack, rara Antonia, du gör mig så glad en lite deppig dag.

   Gillad av 2 personer

 13. Så härligt att få det gjort! De är FANTASTISKT skickliga. Tänk att det tar en kvart… Hoppas att det blir riktigt bra dessutom. Dessutom att inte behöva bli inlagd är en välsignelse i dessa tider med ökade smittspridnigar. Cyberkram!!
  Vackra vinterbilder, vad är det för bär? Gula rönnbär eller? Väldigt vackert i alla fall.Sista bilden snön förstärker håligheter och ökar kontraster innan de begravs helt under snön, vackert.

  Gilla

  • Ja, det är härligt att bli av med bländningen och att äntligen se klart på tv-skärmen. Nu är det datorskärmen som är ett problem, tills det andra ögat är gjort och jag vet vad som krävs för närseendet. Får se när det blir, inte före jul, tror jag. Helt klart har det skett stora framsteg inom ögonkirurgin.
   .
   De orangea bären är havtorn, otroligt c-vitaminrika, växer ofta längs kusterna, här vid en damm. Det är roligt med spår som bildar mönster, här var det lite pudersnö, men den försvann och nu har vi kallt men bara frost, ingen snö. Tack så jättemycket för kramen och bildtankarna Eva!

   Gilla

 14. Sometimes we don’t realize what we see every day and we take many things for granted and instead beauty is all around us, in the colors of Nature, and it is precious and we should appreciate it more.

  Gilla

  • I agree. For me, nature is very important, it comforts whenever life is painful. With my camera I try to find and focus on what gives life joy, often the small details.Thank you for your nice comment Fairy Queen.

   Gilla

 15. Väldigt vackra bilder, åter igen. Jag gillar särskilt ängeln på brunnslocket (eller vad det är för fyrkant). Skönt att du fått ditt öga opererat och att det verkar ha gått bra. Plast är ett utmärkt material. Till rätt användningsområden. 🙂

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: