Stjärnöga

Stjärnöga var det smeknamn hennes far gav dottern, vår förstfödda. Inte visste jag då att det fanns en blomma med det namnet, inte heller att det skulle bli min sommarfavorit. Nu är den på plats i den blå krukan vid entrén. Sommaren är snart här.

50 kommentarer på “Stjärnöga”

 1. Vacker blomma och smeknamn!

  Gillad av 1 person

 2. Jag älskar den blomman. Så vacker och elegant och alla dess olika färger. Fina bilder.

  Gillad av 1 person

 3. Väldigt fina blommor och bilder !

  Gillad av 1 person

 4. En underbar blomma och fina färger. Ett fint smeknamn på flickan.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Namnet kommer från mitten på blomman som strålar som ett öga. Det är roligt med alla färgerna, men jag gillar nog just baksidan, när den knyter sig på kvällen.
   Kramar till er

   Gilla

 5. A beautiful flower, Lisa!
  Kapkörbchen or Bornholmmagerite 🙂

  Gillad av 1 person

 6. Härliga bilder 😍

  Gilla

 7. En av mina favoriter också, ljuvlig blomma! Kallas väl också för Afrikansk marguerit. Härstammar från Sydafrika, om jag inte har helt fel 🙂 Det finns en variant som är bronsfärgad med nästan skimrande blommor, väldigt vacker också.
  Vackra bilder på en härlig blomma!

  Gilla

  • Den har många namn, just beroende på var den finns. Ja, Sydafrika är hemlandet och danskarna har tydligen varit duktiga på att ta fram nya färger och sorter, Bornholmsmarguerit nämner Gerhard här i kommentarerna att den kan kallas ibland. Såg också att den i Australien nu betraktas som ogräs.
   .
   Jag är väldigt förtjust i blommans undersida, det är så vackert när de knyter sig på kvällen. Den bronsfärgade är vacker, men det var de här jag hittade just nu. Jag köper alltid stjärnöga till föräldragraven för att den står sig hela sommaren och jag läste att den i rabatter inte behöver vattning när den väl kommit i gång – och det stämmer. Tack så mycket Ulla!

   Gilla

 8. Stjärnöga så vackert. Så den lilla blev kallad det — så himla fint!

  Gilla

  • Tack Eva! Stjärnöga har blivit en favorit men det gäller att hitta bra plantor, en del kan vara klena och blomma dåligt. Den lilla föddes lite tidigt och var som en liten docka där hon satt i sin fars knä, stjärnögd.

   Gillad av 1 person

 9. Jag lär mig alltid något nytt. En vacker blomma och en fin serie av blombläder.

  Gilla

 10. Håller med dig, den är en vacker stjärna. Både uppifrån och underifrån sett. En underbar vacker serie. Låter mig tro att sommaren ändå snart är här.
  Det låter så kärleksfullt att kalla dottern stjärnöga. Det värmer hjärtat!

  Gilla

  • Stort tack Kristallina. Nu är jag lite ledsen. Frosten i natt gick hårt åt den. Det är första gången det händer på alla år vi bott i huset. Tydligen klarar penséerna minusgrader bättre än de här. Jag köpte inte penséer nu, som jag brukar på våren, för att de var gängliga och förväxta. Det har varit så växlande väder att jag väntat med planteringarna och nu gick jag direkt på vad som brukar vara mitt andra köp, senare. Nu har blommorna en täckjacka på sig på natten, får se om jag behöver komplettera med nya. Suck.
   .
   Det var mysigt med hennes smeknamn när hon var liten, det hängde inte med hela tiden.

   Gillad av 1 person

   • ja, vädret är lurigt. Vågar inte plantera ute på balkongen än. Köpte 2 klängväxter som klänger fast sig vid en liten lampa som hänger i fönstret i vardagsrummet istället. Hoppas dina blommor har klarat sig. Jag håller tummarna!

    Gilla

    • Väldigt lurigt. Låter fint med dina klängväxter. Vi får se i morgon, jag gissar att åtminstone två av dem har gett upp. Och vi sägs ha meteorologisk sommar. Det är märkligt. Jag är nog lite förvirrad om tiden.

     Gillad av 1 person

 11. Jag köpte ifjol somras tror jag en sådan här blomma – den är fin!

  Gilla

 12. Underbara färger jag bara älskar dina foton..🤗🙏👍

  Gilla

  • Tusen tack Nicki! Roligt att du tycker om bilderna, jag bara satt där vid pergolabordet när blommorna stod där, nyköpta och så låg kameran där. Det blev några bilder bara så där.

   Gilla

 13. Jag är värdelös på namn på blommor men är väldigt förtjust i dem ändå. Läckra allihopa men speciellt den som är i hedern (heter det så?) Gillar att du fotat från sidan. Trevlig Valborgsmässoafton!

  Gilla

  • Det stavas header, men annars var det rätt. Jag satt vid utebordet och fotade, så det blev från sidan, men sen gillar jag också just profilerna och baksidorna som är så vackra på stjärnögat. Tack Eva och tack detsamma!

   Gilla

 14. Wonderful images!!!

  Gilla

 15. Så fina bilder på blommornas fantastiska färger. Man blir riktigt glad 🙂

  Gilla

 16. Underbara färger, så vackra foton på den ljuvliga växten.

  Gillad av 1 person

  • Tack för alla fina kommentarer Anita och för att du har tagit dig tid att gå igenom inläggen! Stjärnögat blommar på efter första förskräckelsen med plötsliga många minusgrader – och nu är den på plats även på föräldragraven.

   Gillad av 2 personer


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: