Slottsglimtar

Av: Jag

13 05, 2022

Etiketter:,

Kategori: arkitektur, bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, natur, photography, photos, träd, vår

41 kommentarer

Bländare:f/10
Focal Length:34mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Då och då hamnar jag i Uppsala, nu senast vid besök hos ögonspecialisten. För att belöna mig själv tog jag mig sedan tvärs över gatan till slottet och den omgivande parken. Ett hål i stängslet bakom, eller var det framför slottet, gjorde mig äventyrlig och snart klev jag omkring vigt som getterna som betar om somrarna i den branta slänten, Kaseåsen, som slottet är byggt på och som gör att det syns vida omkring. Nåja. Jag insåg snart att jag kanske borde söka mig till säkrare marker. Men jag konstaterade att landshövdingen har en god utsikt över stan.

Slottet som härstammar från 1500-talet är helt utan krusiduller, det mest utstyrda var faktiskt grindstolparna till landshövdingens privata trädgård (första bilden). Glimtar, som sagt. Den som vill veta mer får googla, men några ord finns som vanligt under bilderna på bloggen. ”Vad är väl en bal på slottet?” sa Askungen. Och jag svarar: Alldeles alldeles underbar!

41 kommentarer på “Slottsglimtar”

 1. Bra belöning! Hoppas allt går bra för dig med ögonspecialisten!

  Gilla

 2. Fun tour! ”Gluggen” is my favorite. Is that a bird’s nest by the window?

  Gilla

 3. Många vackra bilder på fina vyer och fina ting. Allra bäst gillar jag faktiskt den lilla skylten som markerar ut en ledning för ”rikstelefon”.

  Gilla

 4. Alltså här fick du allt med dig man kan önska sig. Arkitektur, skulptur, natur, rost, kanoner, minnen (rikstelefon) gammalt och nytt i form av ljuvlig grönska. Vilken underbar fotobelöning. En toppen serie!
  Hoppas allt är bra med dina ögon. Ha en trevlig helg!

  Gilla

  • Mycket fick jag med, haha, tack för det Kristallina! Men jag glömde bilden på fönstret till konstmuséet som faktiskt var krusidulligt. Den ljuvliga grönskan var så anslående så jag nästan blev bländad, eller det blev jag, jag hade ju fått pupillvidgande droppar och var tvungen att ha solglasögon på mig hela tiden. Men jag kände mig euforisk av allt vackert och av spänningen av klättringen i slänten, mycket bra belöning var det. Synen är bra just nu, men det känns lite oroligt och ovisst inför framtiden. Stort tack än en gång Kristallina och tack detsamma!

   Gillad av 1 person

 5. Många fina bilder med olika motiv. Dirigenten var en kul bild med fyndig titel 🙂 Lövgardinen gillar jag också, ja även tornet med den blommande lönnen.

  Gilla

  • Tack Ulla! Dirigenten eller körledaren kanske, var rolig att få syn på men det som jag tyckte var den bästa bilden hade tyvärr med fula delar av det murkna trädet. Som det ofta blir när man är ivrig. Lönnblomningen och även nyutsprungna löv på träden gjorde mig hänförd, och jag ser att det nog var en känsla som även du hade i ditt senaste inlägg. Nog är det ljuvligt. Men jag upptäckte, eller rättare sagt, fick det befäst att jag snarast måste skaffa ett nytt objektiv, det här är repat på linsen och ger vita fläckar i motljus.

   Gillad av 1 person

 6. Många vackra bilder på det gamla slottet. Gillar alla närbilder påhandtag och skylten.
  Hoppas du blir bra i dina ögon.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Tack så mycket Anki! Jag har ju svårt att låta bli att fota detaljer, men det är kanske mitt signum. Visar inte hela slottet men det har jag ju sett tidigare, haha: Ögonen är ett bekymmer, men just nu ser jag efter omständigheterna bra
   Kramar till er

   Gilla

 7. Helt underbara bilder på slottet och jag har bara varit där på avstånd för längesedan så tack nu gav du mig ett uppslag på en utflykt i sommar..👍 hoppas dina ögon är eller blir okay.. Kram Nicki 🤗

  Gilla

  • Så kul att du fick en idé om en utflykt! Det finns mycket annat också att se och uppleva i Uppsala. Ögonen är ett bekymmer men just nu känns det okej, det är bara att vänta och se. Tack så hemskt mycket Nicki och en trevlig söndag önskar jag dig!
   Kram

   Gilla

 8. Fina bilder. Vi var på besök i Uppsala innan pandemin kom och just slottet blev en personlig favorit. Inte minst i kombination med den fina trädgårdsanläggningen nedanför.

  Gilla

  • Tack Stefan! Slottet är fint och det är speciellt att det syns så vida omkring, vilket jag inte visar något av. Trädgården var det evigheter sedan jag besökte, det får bli nästa gång.

   Gilla

 9. Intressant fotoserie med många detaljer 🙂

  Gilla

 10. Yes absolutely wonderful! Beautiful shot. 👌👍

  Gilla

 11. Vilket vackert ställe. Trist med ögonläkaren hoppas att det inte är något allvarligt. Själv springer jag med dit…högt tryck….Det där fina statyerna drog mig direkt, vackra och välgjorda.

  Gilla

  • Det är vackert vid slottet och i omgivningarna, det var roligt att utforska området. Statyerna är så smarta, två i en, ska föreställa Dag Hammarskjöld. Jag har grön starr och det oroar mig mycket, men just nu är trycket bra efter gråstarrsoperationen. Hoppas att ditt tryck är ok. Tack Eva!

   Gilla

 12. Där fanns mycket att fotografera! Jag gillar gamla hus, murar och grönska, järn, rost osv.

  Gilla

  • Så sant. Det var ett par ljuvliga timmar där vid slottet och dess omgivningar. Jag var lite euforisk eftersom den nya grönskan i träden skimrade och allt var så vårligt vackert. Och så fanns det ju också en del detaljer att fota, haha.

   Gilla

 13. En fantastisk dag du hade i Uppsala med massor av fotografering. Jag håller med Kristallina du fångade in all det vackra.

  Gilla

 14. Oj, så många vackra bilder, detaljrika, grönskande och intressanta. Mojängen, Dirigenten, Lönngardinen, Gammal, Fönstertrio… Nej, finner ingen favorit, alla är bara så bra och talande, var och en på sitt eget vis. Snyggt gjort!!

  Gilla

  • Tusen tack Anita! Även här var det våryran jag drabbades av, så härligt när träden glittrade och allt var så vackert. För dig kan jag avslöja att jag ju också varit på bal på slottet en gång för många år sedan.

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: