Skönhet i ett smutsigt fönster

Av: Jag

29 06, 2022

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, bildserie, fjärilar, foto, fotografi, foton, natur, photography, photos, sommar

49 kommentarer

Bländare:f/9
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Plötsligt fanns den där på glasverandan, satt i det milt sagt smutsiga fönstret och gjorde fåfänga försök att komma ut. Vad som lockat fram den vackra varelsen är svårt att veta, men min gissning är odören som uppstod när maken mekade med stoppet i toan, starka fräna dofter dras den till.

Aspfjärilen är en av våra största fjärilar och jag hade inte fångat denna ståtliga skönhet på bild tidigare. Nu gick kameran varm och gav mig även lite ovanligare foton, av hela undersidan. Lycka. Efter fotosessionen vidtog försöken att mota ut den, ett annat fönster satt i vägen, men till slut seglade den ut i friheten – kanske upp i en asptopp.

Nu har vi också svaret på förra sommarens hoprullade aspblad, där boade larven. Flygtiden är kort, månadsskiftet juni – juli och den anses svårobserverad, så ja, jag är mer än glad över att vår råddiga glasveranda lockade även denna fining.

49 kommentarer på “Skönhet i ett smutsigt fönster”

 1. Vilken skönhet du fick besök av. Bilderna är fantastiska.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Tusen tack Anki! Jag blev verkligen glad över denna besökare. Det var min man som fick syn på den när han satt i trädgården och jag blev genast imponerad av dess storlek och fina mönster.
   Kramar till er

   Gilla

 2. Vilken upplevelse! Så fantastisk vacker fjäril. Har aldrig sett den, bara hört talas om den!

  Gilla

  • Det var verkligen en upplevelse! Jag har önskat mig den när jag har läst om den och nu dök den plötsligt upp väldigt nära mig. Jag har tidigare haft besök ett par gånger förr om åren av den silverstreckade pärlemorfjärilen på glasverandan, jag vet inte vad det är som lockar där.

   Gilla

 3. Åh så vacker den är! Förstår din lycka när du kunde fotografera den i, som jag antar, lugn och ro 🙂 Fantastiskt fina bilder! Aspfjärilen har jag aldrig fått på bild men har sett den skymta förbi i skogen någon gång. För övrigt verkar det vara väldigt dåligt med fjärilar i mina trakter just nu. Bara sett några enstaka än så länge. Jag får vänta och se om det dyker upp några, hoppas verkligen det.

  Gilla

  • Jag hade gott om tid att fota den och många foton blev det allt. Nervös var den förstås, men den lugnade ner sig efter ett tag, märkte att jag inte var så farlig. Jag kunde snart dra med mitt finger rakt över den på glaset när den tittade ut utan att den flög iväg. Jag tror mig ha sett den tidigare, men nu blev den fotad till slut. Det är roligt med lite speciella fjärilsupplevelser! Häromdagen kom amiralen som annars är ganska reserverad och satte sig på mina knän, ett i taget, Flög iväg och kom tillbaka och besökte olika delar av mina ben. Det har varit dåligt med fjärilar även hos oss, men med värmen dök de upp. Vi har en enorm schersmin som är som den finaste restaurang för alla flygfän, roligt att iaktta dem. Hoppas att de visar sig hos er också snart. Tack så väldigt mycket Ulla!

   Gilla

 4. Har bara haft turen att se en aspfjäril en enda gäng – så grattis!

  Gilla

 5. Jättefina bilder på denna skönhet!
  Har haft turen att se den ett par gånger, men bara lyckats fota den en gång – och nu måste jag nog se om jag kan hitta bilderna, som säkert är minst 10 år gamla nu 🙂

  Gilla

  • Tack så mycket Anki! Jag är inte helt säker men tror att jag har sett den tidigare, men innan jag började fota fjärilar. Men det verkar som om detta med stark och läskig odör stämmer.

   Gillad av 1 person

 6. Åh vad fina! Vi hade många fjärilar här i våras men sedan försvann de nästan helt. Dock har det börjat samlas lite då och då på nektarfavoriterna.

  Gilla

  • Tack Sutte! Så var det även här på torpet, men nu har de återvänt, det flygs hej vilt mellan matställena. Amiralen har flyger mellan utebordets vas och schersminen.

   Gilla

 7. Vilken lycka! Jag har aldrig sett den. Då har jag lärt mig något nytt om 2 fjärilar idag. En MeWe Kontakt jag har visade en fjäril som endast finns i bergtrakter som jag genast googlade på.
  Fantastiska bilder på en av naturens vackraste skapelser!

  Gilla

  • Kul att du fick lära dig om två nya fjärilar, vilket sammanträffande. Jag är så glad över att jag äntligen fick fota denna stora och vackra fjäril under speciella förhållanden. Tack så hemskt mycket Kristallina!

   Gillad av 1 person

 8. Fina bilder och en väldigt vacker fjäril. Måste ha varit en aspfjäril vi såg döende på asfalten när vi tog en promenad igår. Visste inte namnet på den då, så tack för infon.

  Gilla

  • Tråkigt att den var döende, jag har läst att man kan se den just på vägar, drickande ur en vattenpöl. Stort tack Stefan, hoppas att du snart får syn på en mer levande aspfjäril!

   Gilla

 9. Jag har aldrig sett den fjärilen. Nu har jag lärt mig mycket om Aspfjärilen, men har väl knappast hopp om att få syn på den. Du har verkligen ögonen med dig. Märkligt nog har jag inte sett särskilt många fjärilar alls i år. De är vackra varelser. Fint fotat som vanligt!

  Gilla

  • Jag har nog fjärilsfiltret på hela tiden, eller insektsfiltret, spanar aktivt eftr dem. Men här var det maken som fick syn på den och glad var jag. Det var ganska många fjärilar i farten under våren, men sen blev det ju så kallt. Nu börjar de återkomma, vi har flera olika hos oss i trädgården, bland annat oskygga amiraler, de vill gärna umgås lite. Tack så mycket Eva, hoppas att du får se aspfjärilen någon gång!

   Gilla

 10. Vilka underbara foton av denna/dessa fjärilar..🦋 Jag blir lika imponerad varje gång du visar upp en ny serie.. Tack för att vi får se.. kram 🤗👍

  Gilla

  • Det är en och samma fjäril i flera positioner, det tog tid för den att komma ut från min glasveranda. Jag blev jätteglad över möjligheten att fota denna stora skönhet. Tack så hemskt mycket för dina fina ord Nicki, du gör min dag!
   Kram

   Gilla

 11. Your photos are stunning ❣️❣️❣️

  Gilla

 12. Onekligen vacker på undersidan. Som en smycke.
  Vem vet kanske hon störde sig över den smutsiga fönstret och ville bara hjälpa till.

  Gilla

 13. Jag har försökt ett bra tag att publicera pà WordPress, men det blir 500px och Viewbug för det mesta.

  Jag gillar insekter, fjärilar är vackra att se.

  Gilla

  • Så roligt att du hittat hit, Maria! Hoppas att allt är väl med dig! Viewbug känner jag inte till och 500 px kollade jag förr men har nästa glömt bort det nu. Ska kika in igen vid tillfälle. Är det svårt att publicera på Wp? Det är alltid roligt att få syn på vackra fjärilar av olika slag. Har man tur så vill de posera också.

   Gilla

   • Ja, jag har problem med att publicera bilder pà WP. Viewbug har olika tävlingar och man kan vinna olika saker som kameror, väskor, objektif… Jag föredrar nog 500px.

    Jag màr bra. Själv dà?

    Gilla

    • Wp har ju gjort om det mesta så det kan kännas ovant. Men man lär sig.

     Det är nog ungefär som tidigare, värk och oork är min ständiga följeslagare så jag kämpar på. Men att fota får mig att byta fokus.

     Gilla

 14. Ja, det var sådan skönhet att jag inte ens såg att fönstret var smutsigt 🙂

  Gilla

  • Haha, visst var fjärilen slående vacker! Vad gäller fönstret så kasserade jag omedelbart de bilder där smutsen syntes mest.

   Gilla

 15. Verkligen lyckat!

  /Skvitt

  Gilla

 16. Fantastiska bilder igen. Jag gillar det lite drömska i de två första bilderna och att fjärilen där ser ut att vara fångad i flykten, vid en snabb anblick. Men jag faller ändå mest för den näst sista. Suverän närbild. ✨👍✨

  Gilla

  • De här bilderna är jag jätteglad över, hade ju inte denna fina fjäril i min fotosamling tidigare. Sen är jag också förvånad över att de blev så pass bra, de underifrån genom rutan. Fjärilen var nervös, särskilt i början och fladdrade hit och dit men det märkliga hände att jag efter ett tag kund stryka med fingret över glaset utan att den flög iväg. Det är speciellt att kunna se en fjäril i positioner klart underifrån, man blir förundrad. Jag har ändå gjort det några gånger tidigare, just i det här fönstret. Tusen tack Inger!

   Gillad av 1 person

 17. Fina bilder, kan tänka mig att det var en stund av lycka när den poserade så bra! 🙂

  Gilla

 18. Jag kan inga arter bara citronfjärilen, bara för att den är gul …. Du är bra på arter i djur och växtriket. Vackra bilder på dessa fina djur.

  Gilla

  • Jag visste inget om fjärilar när jag började blogga, men blev nyfiken på vad det var som jag fotade. Det här är en och samma fjäril som jag länge längtade efter att fota. Tack Eva!

   Gilla

 19. Snyggt fångat. Fantastiska mönster på vingarna.

  Gilla

  • Ibland bara kommer de till en, det är en fantastisk känsla att bara få fota på, en fjäril som man längtat efter att föreviga. Tack Claes!

   Gilla

 20. Vilken lycka! Grattis till fångsten, jättefina bilder blev det av denna praktfulla skönhet!

  Gilla

  • Stor lycka! När de bara kommer till en som på beställning. En annan fjäril som jag ville ha på bild fotade jag senare, men det blev tyvärr inte alls lika fina bilder, beroende på var den slog sig ner. Tack Anita!

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: