Flyktiga varelser

Av: Jag

22 07, 2022

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, insekter, natur, photography, photos, sommar

40 kommentarer

Bländare:f/11
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

De är retsamma, sländorna och speciellt jungfrusländorna. Förra sommaren lyckades jag inte fota dem på nära håll, de pep av högt upp i en buske eller långt ut på ett näckrosblad och flinade pillemariskt emot mig. Nu kom jag på dem i slutet av vår äng i början på månaden och de var lite lite snällare och dröjde på sina platser ett tag. Det är blå jungfrusländor (hanens färg) som jag har fotat. Honan har bruna vingar med vita fläckar.

Vid en promenad några dagar senare flög denna stora ängstrollslända länge retfullt före mig men satte sig till slut på ett strå och lät sig fotas.Helst vill man ju ha dem en bit upp för att kunna få en bra vinkel för att vingmönstret ska framträda bättre. En annan gång. Om det är en ung blodröd eller en tegelröd ängstrollslända ska jag låta vara osagt.

40 kommentarer på “Flyktiga varelser”

 1. De är så vackra men väldigt svåra att fota.
  Tycker du lyckats bra med bilderna.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Jungfrusländan är en favorit, men inte alltid lätt att få bilder på. Ängstrollsländorna kan vila länge ibland, det gäller att spana på viloställena, Tack så mycket Anki!
   Kramar till er

   Gilla

 2. Dessa underbara varelser. Fantastiskt fina bilder på dem. Vilken tur du hade. Jag kommer tyvärr inte åt den platsen där de brukar finnas. Ha en trevlig helg!

  Gilla

  • Stort tack Kristallina! Det är så trevligt att spana efter trollsländor, men man får allt ha tur om man ska fota dem. Tråkigt att du inte kommer åt din sländeplats. Jag tänkte just i går att det är så trist när skogsmaskiner och liknande förstör ställena där vackra flygfän brukar sitta.
   .
   Jag har nog fått en släng av covid, kan knappt prata, så vi får se när det ger sig. Trevlig helg!

   Gillad av 1 person

 3. Väldigt vacker bilder, än en gång.

  Gilla

 4. Väldigt fint fångat. Det gäller att ha tålamod då de har svårt att sitta stilla.

  Gilla

  • Tålamod är absolut ett krav och en hel del tur också. Vissa av ängstrollsländorna kan sitta länge på vissa växter, men det gäller att hitta de ställena. Jag hade tidigare ett ställe där det fanns höga tistlar, men de är tyvärr borta nu. Tack Stefan!

   Gilla

 5. Så vackra bilder du tagit på Jungfrusländan! Den är ju så vacker med sina blåskimrande vingar. Tyvärr ser jag den sällan. En gång för flera år sedan hade jag dock haft ett perfekt fototillfälle, de satt stilla länge. Men just den gången så hade jag ju ingen kamera med mig, så klart…. Gissa om det var frustrerande 😁

  Gilla

  • Jungfrusländan är en riktig favorit. Jag lyckas fota den med ojämna mellanrum eftersom den flyger hos oss på torpet. Jag har en tändsticksask med sländevingar som jag hittade vid vår brunn en gång, förmodligen en bra plats för en fågel att jaga ifrån. Jag förstår till fullo att det var frustrerande att vara utan kamera när du hade kunnat fota de vackra sländorna. Idag satte sig en stor brunaktig trollslända på rabarberfröställningen där jag stod och fotade en bärfis. Men den hade för bråttom, flög upp i syrenen och satt där onåbar. Tack så mycket Ulla!

   Gilla

 6. Vad vackra dom är..Jag har nog aldrig lyckats att fotografera någon, så det känns fint att få se dina foton..kram..🤗

  Gilla

  • Trollsländor är så eleganta där de flyger omkring med sina blänkande vingar. Hoppas att du lyckas fånga en av dem på bild en vacker dag. Tack så mycket Nicki!
   Kram

   Gilla

 7. Så vackert du har fångat dem på bild, lyster och skärpa. Har inte tänkt på hur ståtliga de ser ut med sina ”släp”, jättefint 🙂

  Gilla

  • Släp var ett bra ord på deras vackra vingar. De glänste verkligen i solen, särskilt gällde det honans bruna och gyllene nyanser. Tack så mycket Maria!

   Gillad av 1 person

 8. Wow. Vacker serie. Har aldrig sett dem så där vilande. Så annorlunda den ser ut med vingarna vilande. Snyggt fångat.

  Gilla

 9. Ja, de är inte lättfångade på bild de här varelserna.
  Men du lyckas bra.

  Gilla

  • De är ju inte det. Men ibland tar de det lite lugnt och är man på plats just då så går det att få bilder. De här var ganska rörliga men tog små pauser. Stort tack Carita!

   Gilla

 10. Vilken vacker skärpa du har i dina insektsbilder. Har du nåt tips för hur man kan få en skarp skärpa? Jag fotar utan stativ, oftast med makrot och tycker mina insektsbilder blir aningen smetiga eftersom objektivet känns lite för tungt vissa dagar. (Eller så beror det på nåt annat.)

  Gilla

  • Tack Sandra! Jag fotar oftast med normalobjektivet som följde med kameran. Makrot är, som du ju också skriver tungt och det bär jag inte gärna med mig. Jag har också i perioder tyckt att det är svårt att få till skarpa bilder men just nu går det bra, kanske har ljuset betydelse. Jag brukar försöka staga armarna mot kroppen när jag fotar, något stativ har jag inte, det skulle ju öka tyngden och påfrestningen på kroppen att bära omkring på det. Lycka till med fotandet!

   Gillad av 1 person

   • Tack för svar! Jag måste helt klart jobba med kroppsställningen. Det kan vara att jag är lite för yvig. Alltid kul och lärorikt att få ta del av andras bilder och tips. Tack för allt du delar med dig av.

    Gilla

 11. Fina bilder på sländorna. De är minsann inte alltid så lätta att fånga. Jag har svurit många gånger över att de inte kan sitta stilla lite längre 🙂

  Gilla

  • De är ju inte det, smiter retsamt iväg så fort man närmar sig med kameran. Förra året blev det bara bilder på långt avstånd, men nu var de lite mer samarbetsvilliga. Stort tack Claes!

   Gilla

 12. Oj, så många fina bilder du tagit på dessa svårfångade sländor. Fast ibland har jag haft tur och de sitter stilla och snällt på ett strå och poserar medan jag knäpper med kameran. Men oftast har de vingarna fällda övrer huvudet eller så vänder de rumpan till :)) ”Dina” sländor skiljer sig i utseende från de jag sett här på Cypern men inget konstigt med det då det finns tusentals arter. Väldigt vackra bilder!!

  Gilla

  • Jag har sett dina underbara bilder på sländor. De är inte lätta att fota, utom just om de har bestämt sig för att vila. Det här är en av sommarfavoriterna, blå jungfruslända och den håller sina vingar helt annorlunda än andra sländor. Vad gäller den andra typen så hade jag ett ställe med hög växtlighet, tistlar och annat där jag kunde hitta och fota dem när de vilade, men nu har skogsmaskiner ändrat landskapet så växterna är borta. Sur är jag. Stort tack Anita!

   Gilla

 13. Väldigt fina. Kompositionen bäst på den första men de blå hanarna är vackrast.

  Gilla

  • Hanarna har jag fotat många gånger och de märks verkligen med sitt blåa skimmer. Men jag var denna gång speciellt glad över de gyllene honorna, särskilt just den i granen. Stort tack Inger.

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: