Lärken

Av: Jag

18 11, 2022

Etiketter:,

Kategori: bilder, foton, natur, höst, photos, foto, bildserie, träd, fotografi, photography

33 kommentarer

Bländare:f/6.3
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

33 kommentarer på “Lärken”

 1. Beautiful, that Lärken 🙂

  Gilla

 2. Så fint träd hade inte koll på hur lärk ser ut inser jag. Men i höstskrud är det ju fantastiskt vackert! Idag är första bilden med kottarna min favorit 🙂

  Gilla

  • Lärk drar blickarna till sig när den ändrar färg. Med lite snö på det gula blir det än vackrare. Det är också ovanligt med ett barrfällande träd. Tack så mycket Anna!

   Gilla

 3. Vilken otrolig färg..😲 det går inte att komma ifrån men hösten är verkligen vår vackraste årstid utseendemässigt..👍 Hoppas att du får en riktigt fin helg nu.. Kram..👍🧡🍁🍂🍁

  Gilla

  • Jag såg träden på långt håll när jag cyklade, de lyste verkligen emot en. Hösten är fantastisk med sina uppiggande färger och att det skiftar från dag till dag tills allt är naket. Tack det samma Nicki och kram!

   Gilla

 4. Det sägs att det är den näst siste fängelsedirektören som planterat lärkträden På Långholmen. Jag finner träden fängslande, av någon anledning får de mig att tänka på vikingatiden. Tyvärr ynglar de inte av sig. Inga skott växer upp, så när det är slut så är det slut s.a.s. och jag tvivlar på att nya kommer att planteras. Om inte jag ligger på förstås.

  Gilla

  • Aha, finns det lärkträd på Långholmen? Det är ju ett relativt ungt träd i Sverige och har nu fått ett gott rykte vad gäller vedens användbarhet och motstånd mot röta. Lustigt att du associerar till vikingatiden. Du får ligga på om träden börjar se skröpliga ut!

   Gillad av 1 person

 5. Vilken härlig serie! Undrar hur många någonsin ser lärken på det sättet du fotograferade den. Otroligt vackra foton! Ha en trevlig helg!

  Gilla

  • Jag blev verkligen glad när jag såg lärkarna stå där och lysa i skogskanten, hade nästan glömt bort dem. Jag är kanske lite udda som ställer mig under grenarna när jag fotar, men jag letar alltid efter det lite speciella, fotar ju ofta detaljer. Tack så hemskt mycket Kristallina och tack detsamma, vinter blev det idag!

   Gillad av 1 person

 6. Det är ett vackert träd med den underbara färgen. Det finns en del på våra promenader men har inte sett en sådan färg. Det har små fina kottar som är bra till pyssel.
  Snöiga kramar från oss

  Gilla

  • Lärkar är vackra. Högresta träd med ofta eleganta grenar och som du skriver, fina små kottar. Jag tog med mig några nedfallna grenar med kottar hem och en lade jag på bordet som dekoration. De byter ju färg, som höstlöven och tappar barren, men det gör de väl senare hos er.
   Snöiga kramar även härifrån.

   Gilla

 7. Färger i min smak. Lärkar är fina träd.

  Gilla

 8. Härliga bilder på Lärkträdet. Det växer en del lärkträd i Änggårdsbergen här i Gbg. De är så vackra och jag brukar plocka kottar av lärk ibland. Fina att julpynta med.

  Gilla

  • Kottarna är väldigt fina på de högresta träden. Nu fick jag med mig några grenar hem och de kommer att passa bra just till julpynt. Lärkträd har väl fått ett uppsving nu, man har upptäckt att det har bra motstånd mot röta. Tack så mycket Ulla!

   Gilla

 9. Läckra färger att titta på.

  Gilla

 10. Wonderful! Great shot! 👌👌

  Gilla

 11. Vilka fantastiska färger. Gillar särskilt bilden med kottarna 🙂

  Gilla

 12. Helt underbara bilder med höstkänsla och ljuvligt varma färger.

  Gilla

 13. Jag fastnade för närbilden. Det ser man sällan på dessa barrträd.

  Gilla

 14. Lärkträd. Kanske har jag läst om det hos dig tidigare men minnet är kort och saker fastnar inte lika bra som förr. Men vackra bilder blir av lärken. Naturlig gardin i naturen.
  Så roligt formulerade på Wikipedia: ”Då inlandsisen drog sig tillbaka från Skandinavien började träd vandra in omkring 8500 f.Kr. Lärken, europeisk lärk, som inte tål hög värme, växte då i kallare bergsområden i Syd- och Mellaneuropa. Det mildare klimatet hindrade den från att vandra norrut och först på 1780-talet blev de första lärkarna inplanterade som prydnadsträd i Sverige. Med tiden blev den naturaliserad, och vid sidan av odling har den spridit sig upp till de södra delarna av Norrland. Lärken är idag Södermanlands landskapsträd.”
  Otroligt fin blommor den har när den blommar.

  Gilla

  • Lärken är annorlunda, ett barrträd som beter sig som lövträden. Ja, man riktigt ser hur träden vandrar uppåt i Europa, söker efter ställen att slå sig ner på. Och fast jag vet var lärk växer så har jag inte sett den blomma. Måste försöka komma ihåg att titta till den i maj. Och tack Antonia, igen!

   Gillad av 1 person

   • Visst är en rolig benämning. Jag ser Lärken nypa upp sin nedre grenar och är ute på vandring.
    (Jag kunde inte somna men känner mig fortfarande sömnig. En jobbig tillstånd)

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: