Sex

16 kommentarer på “Sex”

 1. Himlans sexit inlägg!!!

  Gilla

 2. V1 fick mig att minnas en episod från min tid i realskolan i Östhammar. Som vanligt är det en långsökt association men dock ett minne.

  Vår examensdag stundade. De elever som fått godkända betyg på de skriftliga realproven skulle i ett muntligt prov förhöras inför en censor. Ett av ämnena var fysik.

  Vår lärare höll någon dag innan ett ”fingerat muntligt prov”. Det var en generalrepetition helt enkelt. Han ville oss väl och ville nog veta vad vi kunde så att vi inte skulle göra bort oss. En fråga handlade om krafter och reaktionskrafter samt deras tillämpning. Jägare blir ofta på ett brutalt vis informerade om rekylkrafternas effekter på axlarna. En slarvigt hållen bössa slår hårt mot axeln, då skottet avlossas!

  Det jag tog upp var reamotorn och dess utveckling. De första reaktionsmotorerna i bruk satt på en tysk fjärrstyrd sprängämnesbärande raket, V1. Dessa robotar sändes över Engelska kanalen mot London 1944.

  I V1:s motor antändes en bränsleblandning vilken exploderade. Ett antal spjäll stängde vägen för gaserna och riktade dem bakåt. Spjällen skapade samtidigt förutsättningen för en rekyl framåt. Bränslet sprutades in i upprepade korta pulser och antändes och på så sätt drevs raketen mot sitt mål.

  Motorn är på papperet en tämligen enkel konstruktion men den fungerade och blev startskottet till en utveckling som idag medfört att vi för relativt överkomliga kostnader snabbt och säkert, ja oftast, kan flyga nära nog vart vi vill på jorden.
  Förmodligen var jag den ende i skolsalen som åtminstone trodde att jag visste vad jag pratade om. De övriga är jag övertygad om inte fattade ett dugg.

  Sedan jag sagt mitt, sa läraren att när det är dags för det muntliga förhöret, ska jag ställa frågor med korta svar till er övriga och så offrar vi dig sista kvarten. Ställ dig här framme och rita och berätta! Censor var imponerad och jag fick mitt godkända betyg. 😀


  Den färgen du gillar så högt hittar du visst även lågt!

  Gilla

  • Vi som var med glömmer inte dessa ibland ganska plågsamma förhör. Var det tre ämnen man åkte upp i? För mig var matte och pythagoras sats ett minne framme vid tavlan.
   .
   Den turkosa färgen lägger man märke till, den finns ofta tillsammans med rost. Att spana efter intressanta gatubrunnar är en liten hobby, jag har nämligen tänkt sammanställa tavlor med livsnjutarnas initialer, som finns på brunnarna.

   Gilla

 3. nu förstår jag ..ingenting …symptomatiskt nog..den romerska siffran VI ..eller vad ??

  Gilla

 4. Görhäftig bild och en sällsynt harmonisk bild färgmässigt.
  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

  • Tack! Alla vet vid det här laget att jag gillar sånt här. Det var som på beställning som det rödkantade lövet hade lagt sig på brunnslocket, det gav lite kontrast. Jag kanske skulle visa upp min brunnslockssamling.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: