Sittstilleben

Av: Jag

11 04, 2014

Etiketter:,

Kategori: arkitektur, bilder, foto, foton, målning, photos, saker

16 kommentarer

Bländare:f/3.3
Focal Length:4.3mm
ISO:160
Shutter:1/0 sek
Kamera:DMC-TZ40

Interiör2 De här sittplatserna går jag förbi lite då och då och varje gång tänker jag att här har någon varit varmsam. Bevarat det gamla, lagt till något nytt och fått fram ett stilla lugn, ett sittstilleben.

16 kommentarer på “Sittstilleben”

 1. Oj vad jag tycker om stolarna och soffan på den övre bilden. Skulle inte funka i mitt hem, men jäklar va fina möbler. Gillar även soffan på den undre bilden. Ser ut som något mormor hade. Rent, enkelt och vackert.
  Önskar dig en fin och behaglig helg.

  Gilla

  • Precis så: skulle inte passa i mitt hem heller, men jag gillar känslan av lugn som de ger mig. Minns nu att mormor och morfar hade en blå kökssoffa.
   Detsamma till dig, RC!

   Gilla

 2. Stramt men inte alltför strikt!
  Den undre soffan får mig att minnas möbler från några av de arbetsplatser jag hade för 50 år sedan. Där var det viktigare att möblemanget var stabilt gjorda och hade tyngd än att de var bekväma. De gracila möblerna på den övre bilden talar i ett annat formspråk.
  Tavlorna passar också bra till möblemanget. Cykelmotivet sitter som gjutet i en stad där det funnits egen velocipedtillverkning, Hermes och Crescent, och många traditionstyngda tävlingar anordnas.

  Gilla

  • Jobbade du verkligen för 50 år sedan på sådana arbetsplatser? Den färggranna tavlan skulle kunna vara gjord av en skolklass. Cykeltavlans konstnär har jag sett namnet på nån gång men minns det inte nu.

   Gilla

   • 1964 feriejobbade jag på 3 olika manliga psykosavdelningar, varav 2 var avsedda för de mest krävande fallen. På bägge fanns förutom de vanligaste psykosdiagnoserna även straffriförklarade män med aggressivt beteende och på en även några dömda till psykiatrisk tvångsvård. Dessa två avdelningar hade stabila möbler.
    Jag lovar att mycket har gått framåt sedan dess!

    Gilla

    • Aha. Jag har också jobbat på den s.k. Stormen en sommar. Ja, tack och lov så har det hänt en hel del inom psykvården.

     Gilla

 3. Och jag föll för cykeln! 🙂

  Gilla

 4. Jag tyckte om bilderna. Vilsamt faktiskt och tavlan på översta bilden tyckte jag extra mycket om. Även om det är fart i den så är den mjuk och lugn, rund liksom.
  Trevlig helg önskar jag dig
  Kram

  Gilla

  • Den tavlan är lätt att tycka om, färgerna är behagliga och, som du skriver, så är den mjuk i sitt uttryck trots att det är rörelse i den.
   Detsamma, Lindalou!
   Kram

   Gilla

 5. Stilleben är ett sånt där ord som jag som barn ibland såg i text men aldrig hörde någon uttala. Trodde därför länge att det hette ”stille-ben”. Skulle väl vara till skillnad mot rörliga ben, då. 😀

  Gilla

  • Ja, det är ett roligt ord. Undrar varför vi har tagit det tyska uttrycket? Din tolkning blir en folketymologi, som undervisitet.

   Gilla

 6. Haha Inger – du skrev PRECIS det just var på väg att skriva!

  Gilla

 7. Du har verkligen öga! Men det hade även den som placerade tavlan på rätt plats, eller möblerna, eller hur det nu var. Hur som helst så matchar de väldigt bra varandra i den övre bilden.

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: