Murket

Av: Jag

15 08, 2015

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, förfall, foto, foton, photos

33 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:24mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Jag måste fråga: Det skrivs om ruttna sliprar och rutten ved, men vad hände med ordet ”murken”? Många bra ord har vi för förstörelseprocessen:

ruttna

vittra

mögla

rosta

murkna

härskna

surna

vissna

falna

multna

ärga

flagna

förfalla

m.m.- och jag ser ingen anledning till att sluta använda ett så utmärkt beskrivande ord som murkna. Trä och ved murknar, kött ruttnar. Jag säger att ved murknar – vad säger du?

33 kommentarer på “Murket”

  1. Ordet murken duger långt för mig.
    Men jösses vilka härliga foton du kommit över.
    Du och din kamera, har lyckats fånga en del av förfallet inom SJ.
    Detta stickspår till rosten älskar jag.
    Länge leve murkenheten och rosten.

    Gilla

    • Haha, och tack, RC! Förfall är det förvisso och det får väl symbolisera SJ:s dito, men det är grannbonden som har fått låna ut sin kärra för plåtning.

      Gillad av 1 person

  2. Murket är nog ordet jag skulle använda om det du fotograferat, för att kalla det ruttet, måste förfallet gått längre.
    Svante

    Gilla

  3. En utmärk serie om hur allt går och blir gammal och sliten.

    Gilla

  4. På min vilda tomt får grenar och annat från träden murkna i sin egen takt – det är bra för alla insekter…

    Gilla

  5. Bara man tar sig tid att titta närmare på vad som till synes är gammalt och förbrukat kan man se att det finns vackra saker.
    Vackra vinklar på vackra gamla ting.

    You did it again 🙂 Kram

    Gilla

    • Tack, vännen! Det slitna och använda har en charm som jag inte kan motstå. Men allt är inte vackert för att det är gammalt. Den här kärran eller vagnen kan jag stå länge vid med kameran.
      Kram

      Gilla

  6. Très belle série !!!

    Gilla

  7. Snygga foton! Gillas!
    Det finns många ord för förfall. Några är tekniskt sett beskrivningar av skilda processer, vilka slutar med materialets totala nedbrytning: Ruttna är en våt process medan murkna är en förhållandevis torr process. I bägge fallen brukar diverse rötsvampar vara inblandade.
    En stolpe ställd i jord kan ruttna i den nedre delen men murkna i den övre. Förruttnelsen går fortare på grund tillgången på markfukt, jämfört med murknaden, där vädret styr tillgången på fukt och eventuell upptorkning. Torra kvistar på träd murknar med tiden, det vill säga träet i kvisten blir mörkare, ifall de får sitta kvar tills de faller men ruttnar på marken.

    Gilla

    • Tack, Bebest för bildberöm och tack för din förnämliga föreläsning. För mig är det nog inte glasklart att det förhåller sig så. Även murket kan vara ganska vått, men det handlar alltid om trä/ved. Ruttna kan mycket annat göra och jag ruttnar på att ordet murkna glöms bort.

      Gilla

  8. Underbara bilder på trä och annat som utsatts för tidens tand. Jag säger murket trä och ruttet kött. 🙂

    Gilla

  9. när något ruttnat så luktar det illa i min värld- Det där är murket! 🙂 Snyggt.

    Gilla

  10. Fina bilder – jag säger murket om trä!

    Gilla

  11. Fina bilder… som alltid… Här hos mig finns murkna grenar på träden. Men jag har fått lite förvånade frågor ibland när jag har talat om det murkna… Jag tycker ordet är bra.. även om jag inte tycker om murkna grenar på mina träd…!

    Gilla

    • Tack, Susanne. Jag kan inte motstå förfallet och stannar gärna till vid grannbondens maskiner. Ordet murkna är ett väldigt behändigt ord så det är synd om det försvinner, men nu hör jag att många använde det trots allt.

      Gillad av 1 person


Lämna en kommentar