Ut i vår hage…

Av: Jag

28 08, 2015

Etiketter:,

Kategori: bilder, foto, foton, fruktobär, photos, sommar

38 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Det mesta i bär och fruktväg plockar jag i mina trädgårdar. Röda, vita och svarta vinbär, krusbär i olika färger, röda och gula hallon, vita och röda smultron, jordgubbar, plommon, många sorters äpplen, päron, rabarber, fläderblom och fläderbär, klarbär, körsbär och skuggmoreller… och blåbären finns nära mig i skogen. Men så är det de där som jag ständigt längtar efter. Hjortronen. De fattas mig.

38 kommentarer på “Ut i vår hage…”

 1. Genomlysningen i bilden är underbar.
  Härlig sommarbild. Det vattnas i munnen.
  Mycket mums du har i din trädgård.
  Hjortronen får du införskaffa på någon torghandel.
  Literpriset kan dock svida i portmonnän.

  Gilla

  • Tack, RC! Ja, du vet, man vill veta vad man stoppar i sig, så en liten solröntgen är på sin plats. Jag har mer än jag behöver, men de små gillar bär och resten får fåglarna. Jag lyckas inte hitta färska hjortron på torget, de har bara sylt och den är på tok för söt.

   Gilla

   • Solröntgen var en fint namn på din vackra bild. Jag minns som barn när jag plockade och åt röda vinbär hos min mormor. Hon bodde strax utanför Ludvika. Hennes man, min morfar och jag brukade plocka jordgubbar och mumsa på. Dom hade en jordkällare, där dom förvarade både det ena och det andra. Bl.a. svagdricka … så gott.

    Gilla

 2. Wonderful; the light makes them glow.

  Gilla

 3. Skönt ljus i den bilden.
  Svante

  Gilla

 4. Riktigt fint när ljuset lyser igenom! Vilken färg det blev!

  Gilla

 5. Åh, den är ljuvlig, bilden. Röda vinbär är så otroligt vackra och du har verkligen lyckats förmedla detta. Det är så det vattnar sig i munnen. Den lite bleka gröna bakgrunden framhäver verkligen den klarröda färgen i bären.

  Gilla

  • Tack, Lena! Jag håller med, röda vinbär står ofta och lyser där de hänger på buskarna. Mina buskar var ganska avätna av små med och utan vingar. Jag hade nog kunnat få dem att glöda ännu mer, men iddes inte riktigt vänta på att solen skulle träffa rätt.

   Gilla

 6. Så vackert som helst med det ljuset och bakgrundens bokeh är helt underbart! Då har du mycket att göra vid skördetiden men visst är det gott att veta vad som finns i sylten t.ex.

  Gilla

  • Tack, Kristallina! Jag skördar det jag just då behöver, det försvinner ju på nåt sätt ändå. Flädersaften är populär, hallonen går åt, äpplen… i år blir det nog musteriet, vinbären äts direkt från buskarna, plommonen är omöjliga att hinna konsumera… ett överflöd, det är det. Jag bjuder ibland in förbipasserande gamlingar att få med sig äpplen och de blir alltid glada. Sylt från affären, det vet jag inte när jag köpte.

   Gillad av 1 person

 7. Lysande! Ett vinnarfoto! Du är suverän! Så är det bara!

  Gilla

  • Visst är bären lysande, det har du rätt i. Ännu mera glöd hade jag tänkt mig, men orkade inte riktigt vänta. Tack, Bebest!

   Gilla

 8. Oj, vilket ljus du har fångat!

  Gilla

 9. Åhh, så mycket frukter och bär, så underbart, och vilket ljus du har fångat i bilden, helt ljuvligt 😀

  Gilla

 10. När jag var liten, omkring fem, plockade de vuxna hjorton på myren. När det kom tillbaka, hade de med sig hinkvis med de gula bären. Ibland, fick jag följa med min far ut på myrarna och plocka hjorton.
  De gula norrbottniska bären. förstår precis vad du menar för just de minnena försvinner inte.

  Gilla

 11. Och jag minns att de vuxna skrämde skiten ut en, och hotade med allt möjligt om vi barn gick in i 7-mila skogens mörka plats. Växer granar och tallar tätt så blir det mörkt. Här i skåne, duggar byar tätt och ibland har jag svårt att komma ihåg vad de heter. I norrbotten är 20 mil ingenting att åka med bil eller tågl

  Gilla

  • Nej, det är vidsträckta områden i norr, det är sant. I skogen gick jag ofta ensam som barn, minns jag, men det var nog områdena närmast hemmet.

   Gilla

 12. Ja fast texten är fel då kor betar i hagen. ”Uti vår hage finns blommor och bajs (kom hjärtans fröjd), men det gör inget för kor är väl najs” stod det i ursprungstexten.

  Gilla

  • I min barndoms hage fanns både bär, hästar/kor. Och ja, man fick se upp var man trampade.

   Gilla

   • Ja. inte trampade man på ”liljor och akvileja” inte! Fast jag hade egentligen ingen barndoms hage.

    Gilla

    • Mina fanns hos farmor. I den ena hagen fanns hästarna som vi var rädda för, min kusin hade blivit sparkad i huvudet av en häst. Där växte blåbär och de goda åkerbären. I den andra hagen fanns korna som farmor påstod var ilskna. Jag satt bra länge på gärdsgården en kväll med korna blängande på ena sidan och hästarna på den andra. Tack och lov hade jag sällskap av min syster.

     Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: