Bakom kala stammar

Av: Jag

09 10, 2016

Etiketter:,

Kategori: bilder, foto, fotografi, foton, höst, natur, photography, photos, träd

36 kommentarer

Bländare:f/10
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Bakom kala stammar klär sig skogen gul.

36 kommentarer på “Bakom kala stammar”

 1. Vilka gula härliga höstfärger. Så fin bilden är med trädstammarna som går rakt upp . Man börjar fundera över om det har varit ett kalhygge som är på uppväxt igen. Kanske därför de höga stammarna står kavar?

  Gilla

  • Tack, Christina! Lite fotograferingsmöda ligger det bakom att hitta rätt vinkel där stammarna stod som jag ville, alltid var det några som spretade. Men till slut så. Ja, det är ett kalhygge, där man tog tallarna, men lämnade några få. Skogen i bakgrunden var nog orörd.

   Gillad av 1 person

 2. Oemotståndlig höstbild.
  Denna bild gör att jag längtar ut i naturen.

  Gilla

 3. Så vackert 💚

  Gilla

 4. Vackert men märkligt med de kalla stammarna.

  Gilla

 5. Vilka fantastiska kontraster med den mörka himlen mot de gyllene träden inramat av tallarnas ståtliga stammar.

  Gilla

  • Visst är det. Den typen av ovädershimmel kombinerat med sol medför ett speciellt ljus, som förgyller det det lyser på och då gäller det att passa på innan det försvinner. Därför var jag lite nervös när jag stod och försökte hitta rätt stammar som skulle utgöra den strama kontrasten. Helt lätt var det inte, men till slut så!

   Gilla

 6. Wow vilken vacker komposition med först lite skugga i förgrunden, du utvecklar det med de stora tallarna och bygger på med vacker färggrann lövskog samt avslutar del hela med den mörka himlen. Så himla snyggt!! och här har du inte heller fotat genom fönstret…fniss 😀

  Gilla

  • Nejdu, här var jag en bra bit iväg efter skogsvägen, haha! Tack Annica. Himlen, ljuset och skuggorna kom på köpet, det var bara tallarna som var lite motvilliga!

   Gillad av 1 person

 7. Håller helt med Annica. Det är vansinnigt snyggt med de olika nivåer. Sedan de upplysta träden och den mörka himlen. På något sätt ger de kala stammarna djupet i bilden. Himla vackert!

  Gilla

 8. Gillas. Höstfärger och tall stammarna .

  Gilla

 9. En mycket vacker bild fick du på grund av din noggrannhet då du valde platsen att ta fotot från.
  Fotot är intressant utöver sin skönhet. För inte så länge sedan hade man gjort ett kalhygge och inte lämnat något kvar på rot. Därefter hade man markberett ytan och satt ut plantor med ursprung norrifrån. Träden i norr startar tillväxten snabbare än de söderut, eftersom den varma tillväxttiden varje sommar är kort och de höstar så småningom in sig kvickt när det blir dags att förbereda sig för vintern.

  Klimatet i norr har alltså gynnat träd som är snakka i starten och uthålliga tills det börjar bli kallt. När så plantorna hamnar söderut kommer de att bete sig som generna styr dem till och resultatet blir att de hinner växa till något snabbare än de sydligare träd som kunnat vara lite sävligare i starten och kanske låta hösten nedtrappningen inför vintern få ta lite tid men ändå hinna med att växa till sig. Så genom att flytta plantorna frånn norr söderut räknade man med att kunna få tillfälle till snabbare virkesskörd.

  Den taktiken tillämpades under ett par decennier. Det fanns dock en del oväntade problem. Den markberedda jordytan var känslig för regn och näringsämnens spolade ned i sänkor och ut i kärr, diken, åar, sjöar och slutligen bidrog till att fiskarnas lekplatser slammades igen samt att sjöarna blev övergödda hela vägen ut i Östersjön.

  Idag lämnar man vad man förr kallade frötallar. De hjälper till att hålla markfukten efter regnen kvar och suga upp frigjord näring och inte minst de sprider sina frön. Blir det storm kanske dessa tallar blåser omkull men de har gjort sin nytta innan dess. Under tiden de stått har nya plantor satts ut samtidigt som deras egna frön grott. Så genom att blanda gamla metoder med nyare har man kunnat vara såväl rationell som mera ekologisk.

  Gilla

  • Tack, Bebest, jag blev nöjd till slut. Jag har förstått att det är det nya, att man lämnar vissa träd kvar av miljöskäl. Men resten känd jag inte till. Tack för mycket intressant information!

   Gilla

 10. Wow vilken mäktig bild. Dom mörka molnen tillsammans med den kontrastrika skogen är verkligen super och ger ett skönt djup i bilden. Gillar den massor!!

  Gilla

 11. Fantastisk bild! Fina färger, hösten när den är som bäst. Solskenet gör förstås sitt.

  Gilla

  • Tack så mycket, Carita! Ja, det var en härlig höstdag och vädret var på bra humör trots att himlen såg lite hotfull ut ibland.

   Gilla

 12. Här har du fyra mellanrum – mellan tallarna?

  Gilla

 13. Enastående färger.

  /Skvitt

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: