Hoppjerkan

Av: Jag

15 08, 2017

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, insekter, natur, photography, photos, sommar

39 kommentarer

Bländare:f/5.6
Focal Length:55mm
ISO:1100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Den här rackaren satt på myggfönstret som jag skulle lyfta bort för att kunna stänga sovrumsfönstret på övervåningen. Med stora ögon tittade den på mig när jag fotade. Trodde jag. Bilderna blev mörka för att jag i vanlig ordning valde att fota utan blixt. Jag googlade och letade och fann ingen gräshoppa/syrsa/vårtbitare med enorma ögon. Och så idag när jag ljusade upp bilden såg jag: det som jag trodde var ögonen var skölden och sköldkanten! Månntro det är så finurligt ordnat att den vill skrämmas, som påfågelögat med sina extraögon? Ögonen sitter längre fram, vid de långa antennerna. Av allt detta blev jag så förvirrad att jag inte minns vad jag kom fram till, om min besökare är en vårtbitare eller en syrsa, så då fick den helt frankt heta hoppjerka.

Vårtbitare

39 kommentarer på “Hoppjerkan”

  1. läckert! oas jag gör som du, hittar på egna namn vid behov. hoppjerka tycker jag låter alldeles utmärkt!

    Gilla

    • Tack, Heanku! Ja, jag blev lite ställd när jag kom på att jag inte orkade leta mer, så namnet kom som en skänk från ovan.

      Gilla

  2. Oj vilken häftig krabat!
    Jag vet inte heller vad det är för art.
    Bilderna är jätteläckra.

    Gilla

    • Tack, RC! Jag som trodde att någon skulle ge mig namnet, haha! Visst är det en skön filur, jag blir lika glad varje gång av såna här oanmälda besök.

      Gillad av 1 person

  3. Hoppjerka passar som handsken till den fina lilla filuren som du lyckades fotografera så snyggt. Intressant liten skapelse, många detaljer fick du med. Tur att vi har redigeringsprogram som kan hjälpa oss när bilderna inte alltid blir som vi tänkt 🙂

    Gilla

    • Ja, det är verkligen tur att man kan ljusa upp bilder till exempel. Men det kunde man även förr. Jag tyckte när jag tittade närmare att bilderna blev för oskarpa men några av dem dög att visa. Jag blev fascinerad av krabatens ögon, eller det som jag trodde var ögon, haha. Namnet dök upp som på beställning. Tack för din fina kommentar, Anita.

      Gillad av 1 person

  4. Så vacker liten filur.

    Gilla

  5. Hoppjerka duger väl gott 😉 Läcker var den i alla fall!

    Gilla

  6. Vilken tur att få en sådan framför kameralinsen. Det finns häftiga små varelser när man tittar lite närmare. Vet inte heller vilken av de två den är. Snyggt fotat!

    Gilla

    • Ja, vissa dagar har man tur. Även de små tjejerna var förtjusta. Den lilla vinterflickan hade tidigare fått se en liten groda och utbrast: ”De finns på riktigt!” Och nu denna raring. Hmm, då får jag googla lite igen, när jag orkar. Tack, Kristallina, jag är glad att några av fotona dög.

      Gillad av 1 person

  7. Verkar som jerkan har skadat en av sina antenner.

    Gilla

  8. Väldigt fint fotat! 🙂 Man ser tydliga detaljer Jag har lite insektsfobi, så jag vet inte om jag hade fotat den, men att se andras bilder är inga problem, bara det inte är maskar… :D. Om fotona blir mörka eller för ljusa så redigerar man dem. Jag använder aldrig blixt när det är mörkt, om motiven är stilla. Inomhus använder jag den när det är dovt ljus och rörelse. Jag ökar slutartiden och ISO. Förr sa de att man skulle ha så lågt ISO som möjligt, idag. 200 vid dagsljus och 400 vid skugga, men det får man ta individuellt, kolla fotona hur de blir innan man hittat rätt inställning. Jag brukar ofta kladda till det. När jag fotograferar ormar och ligger ner på marken ändra jag fokuspunkterna för att fä med hela ormen, och jag vet inte hur många gångar jag glömt att ändra tillbaka har den alltid i mitten, så när jag ska fota till exempel en fågel får jag ingen fokus på den och jag undrar varje gång varför, och det är alltid fokuspunkten. 😀

    Gilla

    • Tack så mycket John! Ajdå, är maskar ett problem? Jag tycker nog att tvestjärtar är lite läskiga så jag får behärska mig när barnbarnen förtjust beundrar dem. Dagens kameror är duktiga och klarar av mycket mer än förr, högt ISO blir långt ifrån lika brusigt som förr om åren. Jag läste hos en erkänd fotograf och han förespråkade att man gick upp till höga ISO-tal inomhus det var att föredra framför blixt, tyckte han. Fotar man såna här hoppjerkor så hinner man inte tveka för länge, då har de hoppat iväg, haha.
      .
      Det där med glömda inställningar kan verkligen ställa till det, men ibland blir resultatet överraskande bra och man har lärt sig något. Men när jag klantade till det på svärmors begravning, för länge sedan nu och resultatet såg ut som om även kameran grät och var dimmig så vet jag inte vad jag hade gjort. Roligt var det inte.

      Gillad av 1 person

      • Högt ISO går bra inomhus, om slutartiden blir tillräckligt hög, iallafall 1/100. Men dansas det så måste man nog ha 1/500 minst! När jag fotar flygande fåglar har jag mellan 1/1200-1/2000. är jag var 14 år såg jag filmen, maskarna, heter visst den krälande fasan nu. Har inte tagit i en mask sedan dess. 😀 När jag fiskade var det med drag, eller deg som man gjorde av mjöl, vatten och salt. Ja, det med glömda inställningar kan verkligen ställa till det. Men dagens systemkameror kan man iallafall få en föraning om hur fotot blir. Jag har linser så jag behöver läsglasögon när jag läser (är närsynt) en gång när jag var ute och fotade kollade jag i displayen, utan läsglasögon, det såg bra ut. När jag kom hem såg jag hur suddiga alla fotona var, hade råkat ändra från AV till TV fick jag slänga alla! 😀

        Gilla

        • Egentligen är jag inte så förtjust i spindlar heller, men de svenska är ju så små. Jag hade en period med spindelfobi efter att ha jagat megastora spindlar hos familjen Cartier-Bresson i min gröna ungdom.
          .
          Ja ögon kan ställa till det, jag har också linser. Jag kan inte förstå hur man kan se något på mobilens display i solljus, då är jag glad för systemkamerans öga. Det är ju tur att det inte kostar något att slänga bilder, det är ju inte en dyr filmrulle man slänger, haha!

          Gillad av 1 person

  9. Jag tror du har en vårtbitare där. Syrsa är det inte. Gräshoppa eller vårtbitare men jag är inte helt säker på arten. Hur stor var den ungefär. Så stor som en grön vårtbitare eller mycket mindre? Stämmer färgen? Den förbryllar mig.

    Gilla

    • Ja, jag tror också att det är en vårtbitare, men som jag skrev så blev jag förvirrad. Den var ungefär tre cm lång. Den var brunaktig med grön sköldkant. Det verkar som om det finns bruna och gråa vårtbitare, men jag har inte orkat forska så mycket mer.

      Gilla

  10. Det är ingen syrsa du fotograferat. Störst sannolikhet är att det handlar om en grön vårtbitare men färgen konfunderar mig. Vi har ingen liknande i Sverigr om man får tro Nturhistoriskas plansch över gräshoppor, vårtbitare och syrsor. Det är de långa vingarna som för tankarna till grön vårtbitare. Jag tror att det är en hona, eftersom den förefaller att ha något som liknar ett äggläggningsrör längst bak.
    Fotot är helt suveränt!

    Gilla

    • Nej, ingen syrsa, men jag tycker inte att det stämmer på någon av NH:s vårtbitare heller. Det var där någonstans jag blev förvirrad. Kul att du gillar fotot, det var lite uppståndelse kring fotograferandet: springa ner och hämta kameran, kalla på småtjejerna… Men det roliga var ju att jag ett bra tag undrade vad det var för storögd varelse som hälsade på.

      Gilla

  11. Snyggt!
    Men många kryp och insekter har jag obehag för… så nu drar jag fort vidare 😀

    Gilla

    • Haha, eller man ska väl inte skratta. Såna här snyggingar känns inte obehagliga för mig, bara intressanta. Tack, Carita!

      Gilla

  12. Men om du hade presenterat dig för den hade den säkert sagt vad den själv heter! 😉

    /Skvitt

    Gilla


Lämna en kommentar