Höstmustigt

Får jag presentera en höstglädje: bergenian. Den pryder sig med de mest fantastiska färger men snart byter den om till svartaste läder.

52 kommentarer på “Höstmustigt”

  1. Beautiful colours! 😀

    Gillad av 1 person

  2. Bergenia är en växt som jag kommit att gilla allt mer. Den klarar sig lika bra i sol som i skugga.

    Gillad av 1 person

    • Det är en tålig växt helt klart. Vår fanns här när vi köpte torpet för 18 år sedan och var väl etablerad dessförinnan. Jag har inte skött om den på minsta sätt men den frodas.

      Gilla

  3. Helt klart. Bergenia måste jag läsa mer om. Vilka höstfärger! Så bra bilden matchar allhelgonahelgen!

    Gillad av 1 person

    • Det kanske den gör, matchar allhelgona, det tänkte jag inte på. Jag minns för en evighet sen när någon föreslog bergenia. Jag kollade in den och tyckte att den såg lite alldaglig ut, men när jag väl började umgås med den här på torpet så var jag enbart glad och tacksam att den redan fanns på plats. Den bara finns, blommar vackert tidigt på våren, breder ut sina stora blad och som sagt var, höstfärgerna…

      Gillad av 1 person

      • Upptäckte att jag mycket väl känner till bergenia. Jag förväxlade den med begonia. Jag älskar blommor som har vackra höstfärger så jag måste försöka skaffa en.

        Gilla

        • Lätt hänt att man förväxlar. Jag är en sån som sorterar in två liknande begrepp i ett hjärnfack och har svårt att sedan veta vilken som är vilken. Det finns tydligen en sort av bergenian som får vackra höstfärger. Jag är inte säker på att min är en sån, men tillräckligt många blad blir spännande.

          Gillad av 1 person

  4. Härliga färger!

    Gillad av 1 person

  5. Fantastiska färger dom passar i höstrusket. Hade den när jag bodde i villan men i min lilla trädgård vill den inte tyvärr.
    Kramar från oss

    Gillad av 1 person

    • Den här bergenian är gammal, jag vet inte när den planterades i stenpartiet här på torpet. Tråkigt att den inte vill sig hos dig, men du har i alla falla fått glädjas åt den i villan. Höstfärgerna är verkligen något att se fram emot.
      Trevlig helg och kramar till er!

      Gillad av 1 person

  6. Så läcker bild! Visst är det fantastiskt att nästan hela färgskalan finns i några blad, mustiga härliga färger. Vi hade den växten när vi bodde i hus för många år sedan, riktigt fin växt. Blommorna är ståtliga också.

    Gillad av 1 person

    • Tack Ulla! Fortfarande är de flesta bladen gröna men vissa sticker ut med fantastiska färger. Bergenian och hostan tycker jag mycket om för bladens skull men bergenian gläder även med sin tidiga blomning.

      Gilla

  7. Vilken härlig bild! Tycker extra mycket om den svarta färgen, den ger en oljig känsla.

    Gillad av 1 person

  8. Här har naturen använt hela färgpaletten. Fint och färgstarkt.

    Gillad av 1 person

  9. Verkligen ännu ett prov på naturens känsla för skönhet! Fantastiska färger!

    Gillad av 1 person

  10. Jag har också en bergenia som fanns här långt före min tid. Men aldrig att den fått så vackra höstfärger. Fint att få se bilder av din!!!

    Gillad av 1 person

    • Kanske är din en annan sort? Nu är långtifrån alla blad färggranna ännu men jag letar efter dem, de kan gömma sig under andra. Det är mysigt att umgås nära med bladen och känna läderkänslan.

      Gillad av 2 personer

  11. Vilken härlig och vacker höstpalett du har hittat. Från grönt till svart i det här fallet. Roligt att se. Här regnar (nästan rinner) alla färger bort.

    Gillad av 1 person

    • Även hos oss har största delen av dagen varit regnig, jag fick avbryta mastodontjobbet med löven, får fortsätta i morgon med tunga blöta löv. Det är kul att hitta lite starka färger mitt i allt!

      Gillad av 1 person

  12. Väldigt läckra färger! Snyggt! 🙂

    Gillad av 1 person

  13. Wow…en riktig färgpalett som är värt att ta bild på. Har aldrig sett nåt liknande. Bra sett.

    Gillad av 1 person

  14. Jättefin bild.

    /Skvitt

    Gillad av 1 person

  15. Verkligen en blandad kompott härliga färger man blir glad av att se dom..👍🥰

    Gillad av 1 person

  16. Den här bilden faller jag pladask för! Såå vackert och helt underbara färger.

    Gillad av 1 person

  17. En bild jag blir glad av som en Circus för löv i olika färger! Lekfullt. Gillas skarpt

    Gilla

    • Haha, vilken rolig association! De här ”löven” är autentiska blad av bergenian, många av dem får de mest fantastiska färger på hösten och blöta blir de än med färgstarka. Jag blir alltid glad när jag hittar de färgstarka bladen. Jättetack Eva!
      P.S. Fixade felstavningen.

      Gilla

  18. Väldigt snyggt! Härligt mustiga färger.

    Gilla


Lämna en kommentar