Slaggkonst

Av: Jag

16 08, 2012

Etiketter:,

Kategori: bilder, foton, naturkonst

8 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:160
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

Och varför heter det ”att slagga”?

8 kommentarer på “Slaggkonst”

 1. Kan det vara att man ligger länge utan att någon bryr sig? som slagghögar…

  Hemikram

  Gilla

 2. Om det finns något ursprungligt samband mellan slagg i betydelsen smälta och stelnade obrännbara föroreningar, och slagga i betydelsen lata sig, slappa, sova vet jag inte.
  Ordet slappa har sin motsvarighet i lågtyskans slaapen som betyder sova och kanske kan det finnas någon gemensam nämnare där.

  Däremot är det odiskutabelt att man måste slagga ur masugnar och ångpannor med jämna mellanrum för att få bort obrännbara rester,något som inte minst Evert Taube kände till. Inne i ångpannan lät han Charlie Barr slagga sedan ångpannan slaggats ur på koks och skrot.


  Masugnarnas slaggrester gjöt man gärna byggstenar av och jag såg såna vid skolan i Harg när jag var barn. Det var ett gammalt garage som murats med såna glaslika glock. Det tyckes dock som murbruket man använt hade svårt att fästa vid dem Vi barn var där och krafsade bort det och försökte knacka bort bitar från slaggen. Bitarna blev vassa som flintskärvor och såg nästan likadana ut. Blocken hade samma intressanta struktur och som den du nu visar.

  Gilla

  • Jag köper Hemimammas förklaring på slagga!
   .
   Tack för Eldarevalsen! Det fick mig att minnas makens år på sjön, först på en malmbåt och sen på en vinbåt och haffad av polisen blev han i någon hamn också.
   .

   Jag har förstått att de där slaggbyggstenarna var svåra att mura med för att de var så kompakta och inte tog åt sig vatten. Sen har jag sett någon som till och med har tillverkat smyckesstenar av slagg.

   Gilla

 3. Ja du, inte vet jag varför det heter så?

  Men vad är det för slagg? Ser mer ut som döda blad, tycker jag.

  Gilla

 4. När jag tittade hastigt så kom jag att tänka på krokodilskinn..med något glittrigt i..hihi..ja du..min fantasi skenar iväg som vanligt =)

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: