På nätet.

Det har tagit mig åtskilliga timmar att få fram den här bilden från iPhoto på min dator. Det känns som om jag har målat in mig i ett hörn, eller att någon har målat in mig. Programmet stänger av sig så fort jag öppnar det och håller greppet om alla mina foton. Jag vet att jag överbelastar min dator med alltför många bilder, men jag har inte hittat något  tillfredsställande sätt att enkelt föra över dem till en extern hårddisk. Jag får väl bita i det sura äpplet och använda molnet, men… det känns som om jag ger någon annan tillgång till mina bilder.

60 kommentarer på “På nätet.”

 1. Jag gillar bilden, men är inte kunnig nog för att ge något tips angående ditt bildprogram. Jag sparar mina bilder på en extern hårddisk, och på USB minnen, och så i Datorn förstås.
  Svante

  Gilla

  • Tack, Svante! Det verkar peppar peppar som om iPhoto fungerar igen, men med vissa buggar. Jag hatar att inte förstå och det är alltför mycket nytt hela tiden. Även WordPress irriterar mig med sina nymodigheter där de flesta ändringar är till det sämre.

   Gilla

   • Skönt att inte vara ensam, alla nymodigheter är av godo, men jag tror inte människor vågar protestera längre. Jag irriterar mig mest just nu på Microsofts försök att få mig att installera Windows 10 av misstag. Jag har till, och med skrivit pappersbrev till dem, men som vanligt idag aldrig några svar.
    Svante

    Gilla

    • Det är lite för hög fart på förändringarna och ofta kommer versioner med många buggar som ställer till det. Ja, man får se sig för så att man inte klickar ja till något man inte vill ha.

     Gillad av 1 person

 2. Internet kan var en pina i baken. Själv har jag aldrig kört Mac, så jag kan inte hjälpa dig. Har ingen aning om hur deras programvaror, kontra internet funkar. Jag kan bara som tidigare skribent skrivit: Spara ner till externa hårddiskar. Själv sparar jag enbart ner till externa hårddiskar. I molnet sparar jag aldrig bilder, oavsett vilket moln det än må vara. För en vacker dag, finns inga moln.
  Dock gillas denna fina bild. Jag tror inte det är ett tennisnät. Kan däremot vara ett nät kring tennisbanor eller annan idrottsanläggning.

  Gilla

  • Ja, jag har externa hårddiskar, men det har varit knöligt med överflyttningen. Läste i dag just om det som jag har erfarit, att redigerade bilder är svåra att flytta, de förlorar informationen eller så kommer bara en bit av bilden med om du har beskurit den. Mycket krångel har det varit.
   .
   Bilden är från en tennisplan som jag hittade i ett bostadsområde. Lite överraskande att hitta det mitt bland vanliga hus.

   Gilla

   • Mycket märkligt. Har aldrig hört talas om att redigerade bilder förlorar information gällande flyttning mellan diskar (moln eller där emellan). Men som sagt, jag kör inte Mac. Kommer heller aldrig att göra det.
    Men visst var jag lite rätt ute gällande idrottsplan ..?
    Ha det gott i vinterkylan.

    Gilla

    • Jag trivs med Mac, har en MacBook Pro som är menad för fotografer. Men jag tror att det har gått för fort den senaste tiden med allt som det står ”i” framför. Jag har en iPad och nu en ny iPhone och då handlar det om att alla ska kommunicera med varandra. Och där hänger jag inte riktigt med. Jag har suttit och gått igenom varenda bild i en mapp innan jag har fört över den, efter att jag upptäckte att de kunde se ut hur som helst, helt förstörda på den externa disken. Och sen har jag fått kolla dem på nytt på den nya disken. Gissa om mina axlar gillar det! Nu verkar det ha rättats till – hoppas jag. Nu när jag efter många timmar kamp plötsligt kom åt bilderna igen får jag ta itu med att ta bort fler.

     Jag dök ut i kylan vid två och det var helt magiskt underbart. Blev genast på gott humör och njöt av varje minut. Egentligen för mörkt redan för foton, men jag riktade kameran mot trädtopparna. Vad jag har saknat snön – och nu är den här!
     Och ja, du gissade rätt!

     Gilla

     • Jag önskar dig all lycka och framgång med din teknik. Det är först nu jag förstått att du har en Mac. Tänk om du berättat det tidigare. Då hade jag kunnat bjuda dig på en nattmacka med tillbehör.;)
      –> När jag klev upp i morse (runt fyrasnåret) var det 19 minusgrader. Fan tänkte jag … blir ingen fotorunda idag. Men så blev det mycket varmare, minus 13 grader. Då klev jag i kläder & skor. Blev en fin promenad i kulturreservatet strax bortom där jag bor, men med frusna händer. Älskar dock vintern som den gestaltat sig. Blir bara bättre & bättre.
      Om jag skall vara ärlig … har jag varit dålig den senaste veckan. Känner att åldern börjar ta ut sin rätt. Vet inte vad det är. Tänker inte söka läkare. Inväntar våren och sedan får vi se …

      Gilla

      • Haha! Nog har jag nämnt lite då och då vad jag jobbade med. Vet du, det där med händer: jag har tjocka sköna fingervantar, undrar om de heter Tinsulate eller nåt. Jag plockar av mig ena vanten just när jag tar bilder och så på med den igen, handen värms snabbt i den varma fleecen som är foder i yllevanten. Kolla det!
       Det är så mycket som far omkring i luften nu så det kanske är något sånt på gång för dig. Man brukar vara hängig innan det bryter ut. Hoppas att du kryar på dig och inte blir jättesjuk!

       Gilla

 3. Fyndigt namn på det här inlägget. 🙂 Har tyvärr inte heller några tips angående apple och deras program etc. Jag sparar mina bilder på usbminnen efter att mitt externa minne började få kontaktsvårigheter. Lycka till med fortsatt klur…

  Gilla

  • Haha, jag har nog använt det tidigare, då med höstlöv mot ett nät. USB-minnen funkar inte då jag har fyllt datorn med bilder. Kontaktsvårigheterna kan bero på sladden. Tack! Jag tar nog och flyttar över en del till en extern disk nu när bildprogrammet verkar fungera igen och skjuter avgörandet framför mig lite.

   Gilla

 4. Gillar bilden men kan inte hjälpa dej med problemen. Kan inte Mac datorer. Spara mina bilder på USB minnen.
  Kram

  Gilla

  • Tack, Anki! Lite gladare nu när jag har varit ute på promenad, det var så vackert med snön och luften var klar och härlig. Jag har alldeles för mycket bilder för att kunna spara dem på minnespinnar (nytt ord!), jag måste använda externa hårddiskar – eller besluta mig för att använda mig av det s.k. molnet. Det finns ju för PC också om jag har förstått det rätt.

   Gilla

   • Ja det finns lite olika. Har använt dropbox när jag gick en kurs. Klarar mej med minnespinnar ännu. Kram på dej.

    Gilla

    • Jag kan inte begränsa mig utan tar alldeles för många bilder.
     Kram!

     Gilla

     • Jag har inte fotat så länge men märker att det blir fler bilder ju längre jag håller på.
      Kommer trolige att hamna i samma situation som du. Snart dags för Mintons kvällsrunda och det är -11,5 Kallt för hans små tassar
      Kram

      Gilla

      • Det bästa är ju om man är disciplinerad och kan välja ut de bästa bilderna och sortera bort de andra. På en gång.
       .
       Hoppas att Minton klarade tassarna! Här har vi -18°.
       Kram

       Gilla

 5. Jag har konstant vägrat att låta Iphoto och det program som numera ersätter det, Bilder, få hantera mina foton innan jag hunnit redigera dem och sparat dem i mitt egna fotoarkiv. Först därefter för jag över dem till Iphoto/Bilder eftersom dessa program fungerar bra för att få en överblick av det jag har eller om jag vill göra ett bildspel. Det betyder att Iphoto/Bilder gör sina egna filversioner av fotona och placerar dem någonstans jag inte vet var. Jag har mina egna filer samlade i en överskådlig och snabbt igenomsökt struktur. Jag då kan jobba med den så som jag vill och precis när jag vill. Jag kan även lätt kopiera bildfilerna till andra hårddiskar eller USB-minnen, minneskort, internet, mail eller andras datorer.

  Icloud har jag ännu inte brytt mig om att starta eftersom jag inte har haft behov av den tjänsten men troligen kommer jag att tvingas göra det om jag vill föra över foton till ipaden.

  Gilla

  • Just nu är jag helt tom i hjärnan, tror jag, vad gäller att förstå hur allt funkar. Jag vet att du har ett förnämligt och överskådligt system för dina bilder. Jag har alltid använt iPhoto, har inget annat redigeringsprogram. Jag fick för mig att molnet skulle kunna fungera som en säkerhet och samtidigt avlasta min dator som är överfull. Det har inte fungerat bra med att föra över till externa hårddiskar. Jag var i en Macbutik och pratade om detta och de sa att det kunde vara så att hårddisken inte var konfigurerad för Mac. Köpte en Porsche, haha, den skulle funka med Macen, men samma sak hände där. Flyttade jag över en bildmapp med redigerade bilder så fanns inte hela bilden med på det nya stället. Suck. Men på något mystiskt vis verkar det ha rättat till sig. Ska testa i morgon igen.

   Gilla

 6. Nu har jag slängt min iPhone, men arbetade med iPhone pà arbetet. Jag har en Sony Xperia SP privat, men samma problem som med iPhone, batteriet, bara finare. Jag har haft färre problem med min Sony iaf… Jag har en Blackberry Bold liggande som reserv, har en del intressanta fotoredigeringsprogram i min Blackberry, ärligt talat var jag intresserad av den senaste modellen, men det blev en Sony istället. Enda problemet är alla koder man màste minnas med min Blackberry.

  Försök att ladda upp färre bilder i taget, det kanske är lösningen.

  Fin bild iaf.

  Ja, jag gillar inte riktigt förändringarna pà WP heller, hàller mig nog pà 500px och Viewbug istället…

  Gilla

  • Batteriet håller ganska länge i den nya iPhonen, i den gamla var det katastrof. Jag fick den förra i present och hade den länge, den nya köpte jag för att få en med bättre kamera och för att jag behövde den för att kunna lyssna på ljudböcker. När jag skulle föra över data från den gamla till den nya så tvärdog den gamla, gick inte att väcka igen. Även iPaden fick jag i present och den används mest av de små. Jag har ännu ingenting i mobilen, har tidigare enbart ringt med den, men nu får jag se. Fotoredigeringsprogram i mobilen, det har jag inte ens tänkt på, men det kanske är nåt. Vad behövs alla koderna till? Jag får lära mig lite i taget om vad jag kan göra med mobilen. Viewbug kände jag inte till.
   Tack, Maria! Problemet nu var att programmet stängdes av hela tiden, jag skulle tro att felet låg hos Apple.

   Gilla

   • Jag vet inte om det gàr att finna dessa fotoredigeringsprogram i en iPhone, det är ändà Blackberry; en mer avancerad telefon än iPhone, mer för affärsmän… Koderna används för att öppna olika funktioner, man kan välja bort dem pà vissa, men för meddelanden sà màste man jämt knappa in koden när man startar telefonen. Den som jag ville ha slapp man det, fast jag hàller mig nog till Sony hädanefter.

    Det är möjligt att felet ligger hos Apple, jag fàr jämt uppdateringar skickade till mig trots att jag har meddelat att jag har slängt min iPhone.

    Gilla

    • Aha, är det så? Jag känner bara Blackberry till namnet, vet inget mer. Den telefon som jag gillade mest var en enkel Samsung, liten röd och nätt. Den gick nog bara att ringa och messa på.
     .

     EDIT: Har kollat för skoj skull och det har ju hänt mycket de senaste åren, Det finns massor med fotoredigeringsappar till iPhonen. Men jag är inte där än, måste få ordning på datorn och fotona där först.

     Gilla

 7. Nu är det min tur att säga: ”Att du såg det”. Snyggt! Hoppas programmet samarbetar ett tag till tills du har skickat allt till molnen. Ha det så bra det går!

  Gilla

  • Tack, Kristallina! Jag hoppas verkligen att det funkar i morgon när jag kanske tar itu med det. Eller jo, jag har ju varit ute och fotat lite i dag så jag måste tömma för att kunna se bilderna. Kapa i ena änden och fylla på i andra, haha!

   Gillad av 1 person

 8. Vilken vacker bild, men väldigt tråkigt att programmet krånglar för dig, hoppas du får ordning på det snart så vi kan få ta del av alla dina fina bilder. Lycka till!

  Gilla

  • Tack, Susan! Programmet har haltat ett tag och nu gav det upp helt. Undrar hur många gånger jag öppnade det och det bara stängdes av hela tiden. Och sen fungerade det plötsligt igen. Får se i morgon. Jag måste verkligen få ordning på datorn, det är fler saker jag måste åtgärda.

   Gilla

 9. Sen ett år tillbaka har jag alltid en extern hårddisk kopplad till datorn. Och sparar bilden där. Jag belastar inte alls min dator med bilderna och molnet har jag aldrig nyttjat. Troligen kommer jag inte heller att göra om jag inte blir tvungen. Räcker att uppkopplingen försvinner och då kan jag hälsa bara hem. Inte så roligt.
  Fin bild blev det ändå.

  Gilla

  • Tack, Antonia! Jag minns att du har skrivit om hur du har ordnat det, förra gången jag tog upp att min dator är full. Och än har jag inte löst det, borde skämmas. Du sparar alltså alla bilder på den externa hårddisken. Plockar du sen in de bilder du tänker använda och redigerar dem i datorn? Molnet är ju en backup också, där ska du kunna får tillbaka allt om din hårddisk förstörs på något sätt. Sonen min tjatar om det. Jag ska fundera.

   Gilla

   • Jag redigerar mina bilder i Lightroom som jag har på datorn. Och dem redigerade bilderna spara jag också på den externa. Bilderna är så stora numera att hårddisken på datorn blir fulla snabbt och då blir allting bara seg.
    Unga litar mycket mer på molnet än vi som har annorlunda sätt att tänka. Vi eller i alla fall jag är mer misstänksam. Som sagt räcker att man inte kan koppla upp.
    Sen numera har jag kommit fram att jag inte bryr mig heller om bilderna råkar försvinna. Då får jag ta nya.

    Gilla

    • Det verkar vara ett bra system du har hittat. Sonen är IT-ingenjör och han tycker att molnet är bra. Jag har sagt som du att de flesta av mina bilder är övningsbilder så… Men de på familjen måste ju sparas på ett bra sätt. Och nog skulle jag väl ändå bli ledsen om hela mitt bildbibliotek försvann.

     Gilla

 10. Photo Scape (gratis) använder jag. Har Photoshop men kan inte riktigt med det. Bilden är underbar och det är endast skärpa plus kontrastförbättring som jag skulle ha ändrat. Ser att du många gånger gillar att fota typ samma motiv som jag. Får man till det ovanliga och sedan en relativt bra bild … då har jag eller du och så vidare lyckats. Stormförtjust i dit motiv/kram

  Gilla

  • Tack så mycket, Ljusletaren! Då gillar du väl också att fota naturen. Har du en blogg? Din gravatar eller ditt alias leder inte någonstans.
   .
   Nu är det snarare lagringen som är problemet än redigeringen. Jag har fyllt datorn och när jag de senaste dagarna inte ens kom åt mina bilder fick jag lite panik. Måste hitta ett bra system för att få det att fungera och samtidigt känna att fotona är säkra. Får fortsätta fundera.

   Gilla

   • Har jag inte angivit min bloggadress … konstigt … här kommer den … morgonblogg.wordpress.com
    Jag har också fått rådet att använda en extern hårddisk. Som det är nu så sparar jag ned saker i usb-minnen/ kram

    Gilla

    • Tack för adressen, går in där senare, måste ut en stund i det vackra vädret. Det är bra om din bloggadress är kopplad till ditt alias och din gravatar, då hittar man den lättare.
     .
     Extern hårddisk är ett måste för mig, men det är tidsödande att flytta alla mina foton dit i efterhand.

     Gilla

     • Kan inte förstå att jag inte hade lagt ut den hos dig?!?! Hos kändisar sen förr har jag inte lagt ut adressen pga. andra orsaker. De har min adress ändå. Spara på usb-minnen och flytta sen över från usb-minnet till hårddisken/kram

      Gilla

      • Jag har ju varit inne på din blogg tidigare, ser jag nu, men då har det varit bilder som har dykt upp i Läsaren. Nu har jag inte sett dig på ett tag där. Annars kommer man till bloggarna när man trycker på gravataren eller på namnet på den som kommenterar, kolla om du kan göra så att det fungerar.

       Det är det att jag har enorma mängder med foton på datorn, så dem måste jag föra över ändå.

       Gilla

       • Vet att du har varit på besök på min blogg förr och därför blev jag så frågande nu om att du inte hittade hit?!?! Finns så gott som alltid här förutom lite ledigt under julen?!?! Du har tur då datorn inte har kraschat och skynda dig att göra något om detta NU /kram

        Gilla

        • Jag menar inte att du inte har varit på din blogg, men när jag letar efter nya inlägg gör jag det i det som kallas Läsaren. Där har jag inte sett några nya inlägg av dig. Jag kollar då främst efter fotobloggar.
         .
         Jag har suttit och klickat och klickat över bilder från datorn, så axlarna värker.

         Gilla

         • Konstigt att du inte hittade mig där? Bra att du försöker spara ned dina bilder. Men varför kör du inte över flera på en gång så att du får vila ca 10 minuter mellan varje gång eller mer? /kram

          Gilla

          • Jo, jag tar en hel mapp med bilder, kollar om några ska slängas – många klick – exporterar mappen till den externa, kollar på den att bilderna ser ut som de ska, tidigare hände det ofta att det blev nåt knas med dem. Sen tillbaka till mappen för att släng innehållet i den, sen tömma papperskorgen… det blir många klick även på en bildmapp, haha! Jag behöver få bort tre års bilder, ungefär 10 000 per år. Igår fick jag bort några hundra – och importerade nya!
           .
           Om du inte taggar med något fotorelaterat, som bilder, fotografi, foton m.m. så dyker du inte upp under de etiketter jag kollar igenom. Därför klickade jag på namnet och kom till tomma intet och trodde att du tagit bort bloggen.

           Gilla

          • Fasen vad tur du har haft som har kvar alla bilderna. Vad jobb också! Tagga är jag dålig på men får väl bättra mig/ kram

           Gilla

          • Ja, nu måste det ordnas lite i taget. Idag är en vilodag.

           Gillad av 1 person

       • Jag har lagt in dig som följare så jag behöver inte trycka på någon avatar eller så/kram

        Gilla

 11. Bilden var värt allt ditt besvär och detta med datorer är ju kul så länge de funkar som man vill 😀

  Gilla

 12. Har precis skaffat en till extern hårddisk där jag ska nå mina bilder med wi-fi men funktionen är sådär. Just nu håller jag på och för över bilder från paddan till den gamla hårddisken för att sedan kopiera vidare till den nya. Förut hade jag alla bilder på familjens gemensamma stationära dator men den kom att allt mer bli den äldsta sonens egen och nu har han köpt en ny så jag behöver ett nytt system. Min gamla bärbara är dock så slö så nu har jag beställt en ny egen bärbar dator också efter lång tvekan. Egentligen ville jag nog hellre ha en Mac men det blev en PC till sist. Kan inte motivera prisskillnaden för mig själv…

  Gilla

  • Jag har nog skrivit det förr: Min allra första dator var en svartvit MacBook. Oj, jag sörjde den faktiskt när den kraschade, det var som min knähund. Sen dess är det Mac som gäller, även om de är dyra. Finns det ingen sladd till den externa hd:n om wi-fin haltar, det har jag till kompaktkameran? Det gäller att hitta ett system som fungerar och att få flyt på det hela så att det inte hopar sig – som det har gjort för mig.

   Gilla

   • Jodå, det finns sladd. Men även det tar tid. Kanske går det snabbare med den nya laptop som kom idag men som jag väntar med till imorgon att packa upp och installera.

    Jo, jag hade gärna velat ha en Mac, men jag är nog lite för snål mot mig själv. Och mot barnen. Äldsta sonen har fått spara födelsedagspengar och julklappspengar i två år för att få råd till sin dator. Då känner jag att jag kan inte unna mig själv en Mac sådär bara. Som jag sen kanske inte ens använder så mycket eftersom jag mest sitter med paddan…

    Resor däremot är en annan sak. De får kosta…

    Gilla

    • Hoppsan! Jag som verkligen vill svara på alla kommentarer råkade hitta den här långa utan svar. Ett år har hoppat iväg bara så där. Du är i värmen och njuter av nya vyer och intryck, jag är hemma i den vackra vintern. Och de tekniska strulen fortsätter, haha! Ha det så gott där i Långtboristan!

     Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: