Med näsan i marken

Alla min förväntningar på vackra stenmotiv infriades på Gotland. Salig av skönhet betade jag av sten efter sten med kameran, med näsan i marken och solen i nacken. Här ett smakprov. Fler kommer när jag orkar/lyckas lösa datorstrulet.

41 kommentarer på “Med näsan i marken”

 1. Det var mig ett häftigt stenmotiv. Ser ut som ett moster som kommer upp ur marken.
  Snygg blid.
  Lycka till med datorstrulet.

  Gilla

 2. Vackra färgskiftningar. Tycker det ser ut som nåt slags inre organ. Läckert!

  Gilla

 3. Ska bli intressant att se med egna ögon. Ska snart åka dit!

  Gilla

 4. Ett dinosaur ägg och den lilla ungen håller på att krypa ut. 😉

  Gilla

 5. Ett förstenat kålhuvud! Det måste vara di sma undar jordi som haft egna magiska kålodlingar för länge sedan. 🙂

  Gilla

  • Förstenad var ordet. Nog är det läckert med stenar som är lagrade så här synligt, som kålhuvuden eller nåt liknande.

   Gilla

 6. När jag tittar ordentligt så tror jag ser jag en gigantisk troll.
  Verkar många ha datorstrul.

  Gilla

  • Jag kan också ana ett huvud om jag tittar noga. Datorstrulet är tyvärr självförvållat, datorn är för full igen.

   Gilla

   • Jag kör med extern hårddisk. Funkar alldeles utmärkt.
    Eller skaffa molntjänst. ( men det gillar inte jag)

    Gilla

    • Jag vet att du gör det och jag har också externa hårddiskar men har inte skött överflytten.

     Gilla

     • Jag har Lightroom. När jag stoppar in minneskortet i datorn startar programmet automatiskt. Jag ställde in i början att den ska lägga bilderna i den externa hårddisken. Nu gör den av sig självt. Behöver inte tänka så mycket.

      Gilla

      • Ok, det låter bra. Jag funderar på hur jag ska ha det så att det inte blir så här.

       Gilla

       • Det som är bra med Lightroom att den också lägger bilderna i datumordning i sin katalog. Och det går också skriva efter datum eller istället datum platser eller vad man nu vill skriva för att komma ihåg vad man nu vill komma ihåg. Den hanterar både raw eller JPG. Men jag fotar i jpg. Ser inte vitsen med raw.

        Gilla

        • Jodå, allt det där finns i iPhoto också, vilket jag har. Men hur hanterar du sedan fotona? Plockar du in foton som du vill redigera från den externa disken? Eller gör du allt på den?

         Gilla

         • När jag öppnar Lightroom finns ju alla bilder där för behandling. Om min externa hårddisk inkopplat kan man arbeta direkt med bildbehandling. Alla bilder ligger i biblioteket, och man växlar över så kalkade framkallning. Då läggs alla bilder på den utvalda mappen säg 23-06-2016 på nedkanten av skärmen med en stor bild på mitten som du kan behandla. Öka/ minska ljus, beskära, färger mm. Man kan ta bort fläckar eller annat. Lägga filter osv. Du kan göra virtuella kopior för att testa en annan bildlösning.
          Det går väldigt fort att jobba i den. Men vill man jobba med lager som i Photoshop då får man ta vidare det till Photoshop.
          Sen sparar jag bilderna i en separat mapp på externa hårddisken för bloggen. Jag har använt den sen Lightroom 2 nu är de väl framme på 6. Det är förbättringar hela tiden. Och den är prisvärt. Eller PB.

          Gilla

          • Ja, alla de där funktionerna finns även i iPhoto, det är bara att jag har allt på datorn. Jag ser att jag kan flytta hela mitt bildbibliotek till den externa hårdisken men har inte vågat ta steget, har flyttat en mapp i taget och det är mödosamt.

           Gilla

          • Är iPhoto internetbaserade?
           Men lägg alla dina mappar i en ny mapp markerad kanske 2016 och så flyttar du över den mappen. Eller om du redan har en 2016 så drar du den över till din nya externa disken. Kan ta dock några timmar innan allt är på sin plats.
           Ska kolla iPhoto när jag sitter vid datorn.
           Men den externa fungerar egentligen precis som den interna. Du bara anger källan i bildbehandlingsprogrammet.
           När du flyttar mappar till den externa disken kommer ju inte dina mappar försvinna från det interna. Så du behöver inte vara orolig att bilder bara försvinner. Då måste du slänga de i papperskorgen. Men tydligen inte ens då försvinner de helt men det är mer komplicerat att förklara.

           Gilla

          • Ja, det är den. Dra över funkar inte, det blir fel. Men jag har exporterat mapp för mapp och det tar tid och ork. Jag kollar nämligen att det blir rätt, vis av erfarenheten när programmet inte exporterade redigerade bilder som de var utan bara en bit av dem. Nu verkar det vara rättat. Det har också hänt att bilder har försvunnit i överföringen för att de tolkades som dubletter utan att vara det. Men jag ska testa att överföra hela bildbiblioteket på en gång, måste bara ha en säkerhetskopia först, sägs det. Och då behöver jag en hårdisk för det också.

           Ja, slängandet är ju ett måste, jag behöver ju plats på datorn för att den ska fungera och för att jag ska kunna uppdatera den. Så hur som helst är det mödosamt och kräver en alert hjärna och friska axlar och nacke.

           Gilla

          • Hmm!! Jag har aldrig råkat ut för det du beskriver. Hände en gång bara att missbedömde hur mycket plats jag hade kvar på en hårddisk.

           Gilla

          • Tur för dig att du inte drabbats, det var trist att vara med om det.

           Gilla

          • En erfarenhet rikare blev du 🙂

           Gillad av 1 person

          • Den kunde jag varit utan. Hur trist som helst. Därför är jag så överförsiktig nu och det känns som ett jättesteg att ta att få till stånd en hållbar lösning. Det är nästan så att jag överväger att sluta fota.

           Gilla

          • Det tycker jag inte att du ska göra. Fota.
           Jag ser det mesta motgång ändå som framgång. Jag lär mig på allt och känner att jag utvecklas. Men viss kan jag bli riktig förbannad emellanåt. och får ångest. Men på slutet är det jag som vinner.
           Hade jag bott nära så hade jag knatat över och hjälpt dig.

           Gilla

          • Tack för omtanken, Antonia. Det är väl så det är, jag fixade ju till och med kameran, som tyvärr inte höll ändå. Jag är bara så förbaskat utmattad hela tiden, därför deppar jag ihop och orkar inte lösa problemet.

           Gilla

          • Men varför inte be om hjälp.
           Förresten kom jag ihåg att innan min semester ville jag köpa en ny extern hårddisk. Då köpte jag nästan en mer avancerad grej, där man kan ställa in kameran genom wifin så att bilderna skickas automatiskt till hårddisken oavsett var man är i världen. Kostade 2000 kr 10 terrabite eller om det var mer, minns inte. Men sen kom jag på att jag har bara mobilt wifi och den är inte på dygnet runt vilket då är en måste.

           Gilla

 7. Fascinerande. Nu har jag tittat på bilden i några minuter och kan inte bestämma mig vad jag ser. Utom att det är intressant och får mig att stanna upp och titta länge. Snyggt och vackert!

  Gilla

  • Visst är det fascinerande. Jag måste erkänna att jag nästan aldrig försöker hitta något bestämt i naturens skapelser. För mig är det vacker abstrakt naturkonst och njutningen kan faktiskt störas om man börjar se det som något speciellt.
   Tack, Kristallina. Jag ligger lite lågt dessa dagar, orkar inte riktigt knata runt bland bloggarna, gör några små nedslag här och där.

   Gillad av 1 person

 8. Så fin bild. Tänk vad gamla stenar kan vara vackra. Det är något magiskt med att de är sååååå otroligt gamla och bara låter oss gå runt på dem. Det är kul att du fångar moderjords skönhet.

  Gilla

  • Visst är det magiskt, de berättar om svunna tider, viskar om det som var en gång. Jag älskar dessa stenar. Tack, Christina!

   Gilla

 9. Jag ser en riktigt arg uggla, jag…

  Gilla

 10. Oj så fint! Ser nästan ut som något odjur i kraftig uppförstoring.
  Gotland är makalöst och man kan nästan tro att man är i ett annat land då man är där. Eller på en annan planet. Ingenstans på Gotland kan man tro att man är i Sverige.
  🙂
  Kao

  Gilla

  • Tack, Kao! Jag älskar dess mönstrade stenar som man kan fastna i. Precis så är det, det är som att komma till ett annat land när man kommer till Gotland.

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: