Kraschen

Av: Jag

15 08, 2018

Etiketter:,

Kategori: bilder, förfall, fordon, foto, fotografi, foton, höst, photography, photos, rost, skrot, sommar

64 kommentarer

Bländare:f/3.5
Focal Length:18mm
ISO:900
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Jag försökte ta det kallt när min Porsche kraschade. I flera dagar höll jag skenet uppe, försökte rädda det som räddas kunde, sökte upp expertisen som slet sig i håret, skakade på huvudet och skickade mig vidare till nästa ställe. När Porschen sedan var på väg till ingenjörerna i Norge och beskedet skulle komma efter helgen bröt jag fullständigt ihop. Måtte det finnas hjälp, måtte den gå att rädda, eller åtminstone innehållet om de så ska  bryta sig in! Det fick inte vara sant att allt kunde vara förlorat. Inte var den gammal heller, några ynka år, men så värdefull, full med värdefull vara. Mina foton. Är de borta så sätter jag mig i en fåtölj och sitter där. Sitter bara där.

Igår kom så beskedet: Elektroniskt fel, det mesta går nog att rädda bara jag pungar ut med pengarna. Dyra lärpengar. Jag har blivit varnad men… nu vet jag: Ingen extern hårddisk, inte ens en ny Porsche går att lita på, det krävs både hängslen och livrem.

64 kommentarer på “Kraschen”

 1. Får man tro att Porschen är en hårddisk av något slag?

  Gillad av 1 person

  • Rätt gissat, den heter så, eller är åtminstone tillverkad av Porsche. La Cie är andra namnet.

   Gillad av 2 personer

   • Hu då… hoppas det kan räddas!
    Själv har jag dålig säkerhet men skickar i alla fall upp vissa foton till molnet som en extra säkerhet. Det får vara gott nog just nu!

    Gilla

    • Ja. Hu eller nåt. Det har varit hemskt, väldigt hemskt egentligen när jag tog in det. Jag har så oerhört många bilder på den, alla resorna som jag gjort de senaste åren bland annat, så jag vågade först inte ens tänka på hur många de var. Molnet har jag inte riktigt velat, har tyckt att då förlorar jag kontrollen över dem… men nu får jag raskt hitta en lösning. Det går inte att skjuta på det.

     Gillad av 1 person

     • Jag har tillgång till molnet via min mejl och det känns som om de är ”mina” där också. Men det är väl så klart inte helt säkert det heller. Man ska nog sprida riskerna – inte lägga alla ägg i samma korg 😉

      Gilla

      • Jag får bita i det sura äpplet och låta fotona segla ut i rymden. Sonen har tjatat om flera kopior men jag har tyckt att det var att ta i. Molntjänsterna har, vad jag förstår nu, flera servrar och också back up på dem. Men hur man gör med dem som redan finns på externa hårddiskar och ingen annanstans är frågan. Mycket att ta reda på.

       Gillad av 1 person

       • Man skickar upp dem i molnet 😉 Men det kräver väl en del plats förståss, vet inte hur mycket det kostar – jag har en gratisvariant via mejlen.

        Gilla

        • Jo, man skickar upp dem, men ska det gå via datorn så får den ju var tom först, så mycket bilder handlar det om, haha. Det känns som mycket jobb. Jag får nog lov att börja betala, det är ju ändå min största hobby.

         Gillad av 1 person

         • Tror nog du bara kan låta dem ”passera” datorn utan att landa på hårddisken faktiskt – men säker är jag inte 😉

          Gilla

          • Nu plockade jag upp dig ur skärpet, mycket underligt att du plötsligt hamnade där.
           Det vore ju bra om om det var så, det skulle underlätta.

           Gillad av 1 person

          • WP gör lite som den vill ibland, tack för övrigt för påminnelsen, jag är dålig på att kolla skräpkommentarerna – nu ska jag ta itu med det!

           Gilla

          • Så sant, Wp bjuder på överraskningar då och då.

           Gillad av 1 person

 2. Oj så skönt att de gick att rädda! Mardröm om inte! Man tror man är ”säker” men elektroniken lever sitt eget liv ibland.

  Gilla

  • Meddelandet från firman var att det nog går att rädda 71-100%. En tredjedel kan fortfarande försvinna så jag får fortsätta hålla tummar och tår att de bilder som jag anser viktiga kommer med i räddningen. Läste på nätet att uppdateringar kan ställa till det för externa hårddiskar och ändå tjatas det hela tiden om ”uppdatering, uppdatering”!

   Gilla

 3. Sparar alla bilder på både hårddisk och ett USB minne. Dessutom i mobilen till att börja med. Men, precis samma sak hände en kompis i går! Inte roligt!

  Gilla

  • Nej, inte är det roligt, väldigt chockartat är det när vidden av det hela går upp för en. Jag tappade modet helt, och som jag skriver så kände jag att det inte är någon vits att fortsätta fota. Jag fotar inte med mobilen, trots att jag trodde att jag skulle när jag köpte den. Men vad jag förstått så är hårddiskar, kanske framförallt externa sådana sköra, enligt kontoristen på räddningsfirman håller de ett par år. Detta är känt men ändå säljer man dem dyrt! Lurendrejeri skulle jag vilja kalla det. Var ju tvungen att köpa en ny nu, eftersom datorn är full och där visar man att felet är känt: den är gummivadderad runt om! Hoppas att din kompis kan få hjälp med räddning av sina bilder.

   Gilla

   • Jag har i alla fall haft bilder både på en extern hårddisk och på små USB stickor i minst 10-15 år. De fungerar än. Jag fotar bara vardagsbilder med mobilen och använder system eller kompakt kamera annars, men brukar numera föra över bilderna via wifi till mobilen först och använder mest mobilappar (Snapseed) för eventuell redigering. Öppnar sällan datorn numera. Tycker allt blivit så dåligt med Windows 10….
    Min kompis fotar inte lika mycket som jag, men det finns ju alltid bilder man inte vill mista. Det är skrämmande hur beroende vi är av ny teknik. Har börjat göra fotoböcker efter resor osv så att man har kvar några minnen på papper också!

    Gillad av 1 person

    • Kanske är det så att de gamla var stabilare än de nya? Jag har också en gammal hårddisk och någon ”minnespinne” som fungerar. Men på den äldsta hårddisken dyker det upp meddelanden om filer som är oläsliga. Den lär jag behöva kopiera över till en annan medan tid är. Den som kraschade skulle vara speciellt kompatibel med Mac som jag använder.
     .
     Fotoböcker låter smart och är ju roliga att titta i, bilder på hårddiskar är inte lätta att hitta. Jag tänkte länge att jag skulle göra en bloggbok men hittade inte någon bra länk. Nu tror jag att jag ska försöka ändra mitt beteende. Efter renoveringen av våra smårum i höst ska jag göra min arbetsplats funktionell och sätta igång med att göra fotoböcker och skriva ut foton. Jag har suttit i soffan länge nog.
     .
     Ja, det är skrämmande och jobbigt att man ska behöva hålla sig ajour och vara alert, det är förändringar hela tiden som man måste försöka begripa. Jag har stretat emot beroendet av mobil länge, men nu får jag nog ge mig. Men att gå i skogen och bli uppringd av någon ventilationsförsäljare är inte roligt.

     Gilla

 4. Åh! Så trist. Jag har mina bilder både på en hårddisk i världens långsammaste laptop och dessutom extern hårddisk. Dessutom finns det bilder här och där på olika ställen i ”molnet”. Men jag har fortfarande inget riktigt bra system…

  Gilla

  • Trist är bara förnamnet, först förstår man inte och sen inträder den stora ledsnaden.
   Jag tror att man får lov att sätta sig ner och tänka efter hur det känns om detta händer och sedan agera utifrån det: Det är lätt att tänka att det inte är så vanligt, men det är vanligare än man tror, externa hårdiskar kraschar förr eller senare och ofta förr, de tål inte stötar till exempel och jag transporterar mina mellan landet och stan. Två år är en vanlig livslängd enligt en på räddningsfirman! Min dator är full med bilder nu, men det är bara det senaste året som ligger där, minus Ölandsresan för att den mappen var för tung. Man får nog försöka hitta ett system som är någorlunda automatiskt och framförallt begripligt och sen betala en summa per månad om man fotar mycket. Annat är inte säkert.

   Gillad av 1 person

   • Jag för över mina bilder från systemkameran till paddan. Men inte alla. Bara de jag hinner. De som kommer över dit hamnar sedan som privata bilder på Flickr (årsavgift) men jag är osäker på upplösningen på bilderna. Även mobilbilderna förs över dit. Så jag riskerar ändå inte att bli av med allt om hårddisken kraschar.

    Gilla

 5. Jättetrist! Det här tål att tänka på. Det där med molnet förstår jag mig inte riktigt på. Ett USB-minne till bilderna vore kanske inte helt fel.

  Gilla

 6. Oj … inte kul alls … eller ja, snarare en katastrof! Jag sparar mina bilder på en extern hårddisk + att bilderna automatiskt sparar ”i molnet” någonstans … vet inte riktigt hur det funkar, men så fort jag för över dem till datorn, så säkerhetskopieras de helt automatiskt …

  Gilla

  • Nej, jag deppade ihop riktigt men när beskedet kom om att det mesta troligtvis går att rädda så blev jag gladare. Kostar skjortan gör det men… Det var när jag skulle föra över bilder från min knökfulla dator som jag upptäckte felet, hårddisken dök upp en gång på skärmen men sen försvann den. Datorn tjatade om felaktig utmatning hela tiden och tillslut fick jag ett meddelande om att felet inte kunde repareras och att jag skulle säkerhetskopiera hårddisken och sen formatera om den. Men den syntes ju inte så det var omöjligt!
   .
   Din modell låter vettig, det får nog bli så. Betalar du något, du fotar ju mycket så gratistjänsten torde inte räcka till?
   .
   Så nu sitter jag här med en överfull dator sen början på sommaren. Har inte kunnat föra över bilder från kameran sen dess. Det måste jag ta itu med, köpte en ny hårddisk som är gummivadderad. Hårddiskar tål inte stötar och ändå säljs de utan varningar och med korta sladdar som gör att de faller i golvet om man flyttar laptopen ur knät när man kliver upp ur soffan… Efter ett par år går de vanligen sönder fick jag höra.

   Gillad av 1 person

 7. Fy vad tråkigt. Bilder vill man ha kvar. Har sep hårddisk och USB. Gjort fotoböcker på några resor som jag gjort. All ny teknik gör mej yr och har ingen att fråga så det blir lite sådär.
  Hoppas du får ordning på dina foto.
  Kramar

  Gilla

  • Det är oerhört tråkigt. Det verkar vara just de externa hårddiskarna som är känsliga, de kraschar lätt har jag fått höra nu. Fotoböcker på viktiga bilder är vettigt, det ska jag försöka åstadkomma. Det är alldeles för mycket att hålla reda på och försöka förstå, min hjärna blir alldeles utmattad och jag skjuter det framför mig. Men nu kan jag inte göra det längre. Tack och karm Anki!

   Gilla

 8. Katastrof! Sånt är så jobbigt som helst. Sparar också på en extern hårddisk och i moln. Fast bara privata bilder och bilder som jag är väldigt, väldigt förtjust i. Håller tummarna att det ordnar sig och det mesta går att rädda. Styrkekram!

  Gilla

  • Tack snälla Kristallina! Jag är lite lugnare nu och hoppas verkligen att jag får tillbaka alla bilderna. Jag tror att jag behöver ha automatiskt sparande, annars blir det inte av, känner mig själv. Har ju datorn full igen sedan början av sommaren.
   Kram i retur!

   Gillad av 1 person

 9. Hehe. (ursäkta)

  // Kao

  Gillad av 1 person

 10. Asså, bara undrar; hände det nyss?
  Det ser ju ut som om bilvraket i din eminent fina bild har stått där väldigt länge.

  Jag vill passa på att säga dig att när du gillar bilder som jag har lagt upp på min egen blogg så känner jag mig bekräftad. Få har ju ett sådant bildsinne som du. Därför känner jag mig extra hedrad av att se dig gilla en bild som jag har tagit.
  Så nu är det sagt.

  Ha en fin helg!
  /Skvitt

  Gilla

  • Haha, jag antar att du skämtar, bilen på bilden har nog mycket riktigt stått där mycket länge. Fotot är från Kyrkö Mosse, jag valde den som illustration till kraschen av min externa hårddisk som är av märket Porsche. En smärre katastrof med förlust av bilder från flera år. Men det verkar ordna sig, det är bara att betala och vara glad för att pengar hjälper.
   .
   Tack så hemskt mycket för beröm, det gör mig glad mitt i bedrövelsen!
   Detsamma!

   Gillad av 1 person

 11. Snyggt fotat! 🙂

  Gilla

 12. Nej usch usch… Att förlora alla bilder är inget man önskar sig överhuvudtaget. Jag har varit med om det själv för många år sen så nu har vi flera externa hårddiskar och sparar många bilder på 2 ställen, utifall att… Inte heller superkul när man ska få lov att betala en slant… Visst kostar dom externa hårddiskarna också men det är det värt! Håller tummarna att du får dina bilder och kan lagra dom på annat sätt.

  Gillad av 1 person

  • Nej, det var verkligen chockartat, särskilt när det var en nyare extern hårddisk köpt för att fungera extra bra med Macen. Min första Mac, som var svartvit, kraschade också och då kostade det fantasisummor med dataräddning så det var omöjligt att ens försöka. Men då fotade jag inte. Nu kom jag jag på att jag hade ett bortglömt sparkonto som jag kunde använda, tack och lov. Jag får vänta ganska länge på att se vad som kan räddas eftersom jag tog den långsammaste räddningsvarianten för att ha råd. Och ja, jag måste undersöka alternativa lagringsvarianter med det snaraste. Tack Susanne!

   Gillad av 1 person

 13. Det är jobbigt när man tappar sådant som är betydelsefullt. Har råkat ut själv för att ett minneskort fullt med bilder på våra hundar raderades utan att först spara bildern. Personen ”tänkte inte på det” han skulle ju ta bilder till ett projekt… Känner med dig och hoppas att så mycket som möjligt går att återskapa.
  Varma kramar ❤
  //P-L

  Gillad av 1 person

  • Det är oerhört jobbigt och när det handlar om såna mängder med bilder från flera år så… Händelsen med ditt minneskort minner mig om det band med en intervju med min morfar som min pappa gjorde, där morfar berättade om sitt liv och där han sjöng ryska sånger, som försvann. Det spelades förmodligen över av någon obetänksam person. Tack snäll Pia-Liisa för din medkänsla!
   Kramar

   Gillad av 1 person

 14. Åh vad tråkigt. Har själv förlorat bilder i krasch. Numera för jag över dem på 2 externa hårddiskar för säkerhets skull. Går en sönder har jag förhoppningsvis bilderna kvar på den andra. Vad kul med din bild på bilen som liknelse till bedrövelsen 😀 😀 😀

  Gilla

  • Jag är arg på tillverkarna och distributörerna av dessa prylar, de vet att de är sköra och ändå bara säljer man dem dyrt, utan varning. Det verka ju vara många som har råkat ut för förstörda hårddiskar. Den nya externa är gummivadderad och det visar tydligt att de inte tål stötar till exempel. För att var riktigt säker bör man nog förvara en kopia på annan plats än där man bor. Tack Christina, jag var tvungen att skämta till det, disken är ju av märkte Porsche.

   Gillad av 1 person

 15. Härligt med den här humorn 😀
  Det var en rejäl krasch, men du ska se – bilen kan nog bli som ny igen!
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Det var det, men det var min externa hårddisk av Porsche-design som kraschade. Ett förtydligande för säkerhets skull, om du missade det, haha!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: