Starkskira flygare

Av: Jag

30 08, 2018

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, insekter, natur, photography, photos, sommar

56 kommentarer

Bländare:f/5.6
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Blomtrollslända

Bruntrollslända

Jungfruslända

Björktrollslända

Det är möjligt att värme gynnar sländor. Jag har i alla fall aldrig tidigare sett sådana mängder med dessa fina flygare som i sommar. Kvällen för blodmånen filmade svärsonen en stor svärm med sländor högt över björktopparna i skogskanten och en dag i början på augusti fick vi besök av en liknande svärm på torpet. De flög över våra odlingar och var inte stilla en sekund, i farten hela tiden som små helikoptrar. Jag insåg att jag inte skulle hinna fota dem så det var bara att betrakta och beundra deras fantastiska flygföreställning. Så hänförande vackert. Starkskira är ordet som kommer för mig.

Sländorna ovan är fotade vid andra tillfällen på sommaren.

56 kommentarer på “Starkskira flygare”

 1. Vilka vackra foton av sländorna ! Märkligt för i år har jag sett färre sländor än tidigare år. Vad trevligt att du har fått se så många i år 🙂

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket Christina! Då var det alltså lokalt. Ja, det var en märklig upplevelse när de flög runt runt utan att sätta sig någonstans. Grannen en bit bort berättade samma sak, att de haft massor hos sig.

   Gillad av 1 person

 2. Jättefina bilder! Jo, jag har också sett mycket mer sländor än annars. Läste att den långa heta sommaren gjort att de kunnat få 2 omgångar med ungar. Även andra insekter – somliga inte lika trevliga!

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket Ilse-Marie! Det verkar tydligen variera med mängden sländor. Två omgångar ungar, aha, det hade jag inte hört. Och hu, getingsommar har det också varit, ruskigt många har vi fångat i våra fällor. Grannen fick gå fönstervägen tills hon föll och stukade armen, då fick Anticimex gripa in.

   Gilla

 3. Oj, vilka fina bilder på de vackra sländorna!! Visst är de svårfångade och även jag har sett flera stycken under sommaren men inte lycktas fånga en enda med kameran. Tycker du har lyckats väldigt bra!

  Gillad av 1 person

  • Tack snälla Anita! Vill de inte så vill de inte. Ibland sätter de sig och då kan de bli sittande oväntat länge, men då gäller det att få det rätt, vingarna är ju så osynliga ibland så… På tredje bilden hade jag gärna haft vingarna skarpare, men där gavs ingen tid att ta fler bilder

   Gillad av 1 person

 4. Så vackra! Bra fångat – de brukar vara ganska svåra att få på bild, flänger och flyger mest hela tiden!

  Gilla

  • Det är som flygande smycken, tycker jag. De som flög i svärm var omöjliga för mig att fota, jag kan inte stå beredd med en kamera länge utan att få ont. ”Filmar du inte mormor?” utbrast sommarflickan och svaret blev att nej, det har jag aldrig börjat med. Kanske nåt att pröva på så småningom. Tack Anne!

   Gilla

 5. Sländer är så vackra och så svårfångade. Dina bilder är underbara.

  Gillad av 1 person

  • Tack så hemskt mycket Anki! Jag hade nog nästan gett upp hoppet om att fota sländor i sommar då tre av dem dök upp och lät sig fotas, den ena efter den andra. En var dock död, låg på vägen, den har vinterflickan i sin hand.

   Gillad av 1 person

 6. Vackra! Såg på ett program på Kunskapskanalen om sländor från Australien. Det verkar som att deras korta liv går ut på att hitta partner, lägga ägg i grunt vatten och dö… längre tid i äggstadie än i full blom. Knepiga men vackra varelser. Sett många små jungfrusländor i år. De stora har vi inte sett så många av. Väl fångat!

  Gillad av 1 person

  • Tack Sutte! Visst är de vackra – och imponerande där de svischar fram på sin jakt efter byten. Många sländor lever i flera månader och andra kortare, men som du skriver så tar det lång tid för dem att utvecklas. Menar du kanske flicksländor för jungfrusländorna är ju ganska stora?

   Gilla

 7. Härliga bilder på de vackra varelserna. Inte sett en enda här i trakten men det var nog för länge för torrt. Det har ändrats avsevärt de sista dagarna. Regn så det räcker och blir över.

  Gilla

  • Tack så mycket Kristallina! Men vad märkligt att du inte har sett några sländor alls. Hos oss var det tydligen en sländesommar och även getingsommar, vilket inte var lika roligt. Vad gäller vädret så kunde det väl vara lite mer lagom, inte antingen eller. Vi har ganska lagom nu, men jag är het som en bakugn, har åkt på något virus.

   Gilla

   • Ja, det är konstigt. Vi brukar dessutom har många flugor här överallt och getingar så många som helst. Men inte i år. Såg endast vita fjärilar, en enda nyckelpiga, inte en enda larv och…och…och.
    Ingenting var som vanligt.

    Gilla

    • Glömde……. Det låter inte bra att du har feber. Krya på dig! Hoppas det går över fort.

     Gilla

     • Tack Kristallina! Jag förstår inte varför en simpel förkylning skulle ge så hög feber som jag har haft i flera dagar nu, så ja, nu vill jag att den ger sig.

      Gillad av 1 person

    • Oj, ännu konstigare! Fjärilar fanns det massor av, stora svärmar av vissa sorter, men många väldigt tufsiga – och jag tog många urdåliga bilder. De vita fjärilarna har flugit hela sommaren utan uppehåll, de stannar aldrig. Tydligen var det omvända världen.

     Gillad av 1 person

 8. Vi har haft ovanligt lite av sländor i år konstigt nog. Varmt har vi haft men … Jättevackra bilder vännen/kram

  Gillad av 1 person

 9. Så vackra, skickligt fångade på bild. Jag har provat i sommar men de flyger i väg när jag kommer. Är nog inte så smidig 😉 hi hi . I år har vi haft mera än vanligt här hemma. Kanske värmen?

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket Eva! I flykten fångar jag dem inte, orkar inte hålla kameran beredd så det får bli när de behagar slå sig ner en stund. Vissa sitter riktigt länge när de väl landat. Jag hade tur under en promenad: först såg jag den blå jungfrusländan ligga på vägen. En liten bit bort fångade jag den röda ängstrollsländan och en bit in i skogen vid vägkanten sländan på de två översta bilderna. Lycka. Gissar att det är värmen som är orsaken till att de är många, som med getingarna och äpplena.

   Gilla

 10. Fantastiskt fin bild den översta. Jag har sett många sländor i år, men inte så stora och de har bara stimmat runt i luften hela tiden, så jag har tyvärr inte lyckats fånga en enda på bild 🙂

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket Claes! Nej, inte är det lätt att fota dem i flykten, jag inte ens försöker. Men det är fascinerande att iaktta deras flyguppvisning, de är snabba och skickliga när de dyker efter byten. Jag hade nästan gett upp hoppet om sländorna när jag begav mig på skogspromenad och kunde fota tre olika, varav en död.

   Gillad av 1 person

 11. Fina sländor du fångat! Jag lyckades fånga en slända på bild på min semester i Finland..otroligt vackra ..den jag fotade hade turkos kropp..får visa den i min blogg.
  Kram

  Gillad av 1 person

 12. Vackra foton som vanligt!! Kram!

  Gillad av 1 person

 13. Särskilt fotot med handen och fjärilen …jätte fint!

  Gilla

  • Vad roligt att du tittar in Sirpa, det var länge sen, hoppas att allt är bra med dig! Handen är vinterflickans och även det är en slända, en blå jungfruslända som vi hittade död på vägen. Tack så hemskt mycket Sirpa!
   Kram

   Gilla

 14. Vilka underbart fina foton favoriten den första.. Jag är inte så förtjust i insekter men dina foton får mig nästan att ändra mig…

  Gillad av 1 person

  • Tack snälla Nicki! Ja, det hade kanske räckt med den första bilden, men jag ville visa att jag faktiskt hade lyckats fota några stycken, haha. Kul att du gillar bilderna!

   Gilla

 15. Men så vackra bilder på trollsländan !😍

  Gillad av 1 person

 16. Dessa är underbara slända bilder! Hur mjukt är vingarna!

  Gillad av 1 person

 17. Wow!
  Jag fattar inte hur du lyckas!

  /Skvitt

  Gillad av 1 person

 18. så vackra bilder på dom skira sländorna! starkskira var ett riktigt bra och beskrivande ord!

  Gilla

 19. Oj så starka vackra bilder på dina trollsländor! Första bilden är amazing 🙂

  Gillad av 1 person

 20. Åh så glad jag blev nu när jag kikade in här och såg att du är tillbaka 🙂 Har inte haft tid att kika in hos er andra pga alla jobbnätter men fick en stund över nu. Underbara bilder!! Så fint fångat. Trollsländor är inte enkla att få på bild… Du har lyckats bra 🙂

  Gillad av 1 person

  • Tack snälla Susanne, vad glad jag blir! Det har blivit lite glest med bloggandet p.g.a. kraschen och en full dator. Ville ändå visa lite bilder och var glad över sländorna. En sländesommar har det varit hos oss.

   Gillad av 1 person

 21. Dom är vackra!
  Jag har fått kämpa lite med mig själv, för jag tycker dom är obehagliga också då dom kommer flygande…
  Skira och starka samtidigt, som du skriver.

  Gillad av 1 person

  • Visst är de! Men jag kan förstå att det kan kännas lite obehagligt, de är ganska stora många av dem och de kommer flygande med kraft. Men vilka vingar…

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: