Livat på landet

Av: Jag

04 11, 2018

Etiketter:,

Kategori: arkitektur, bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, frost, fruktobär, höst, natur, personer, photography, photos

74 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:18mm
ISO:200
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

De har invaderat torpet de små svarta flygarna, de finns överallt när vi anländer dit. Flest är de ändå i badrummet. Kriget börjar: skålar med vinäger, diskmedel och vatten, starkare saker på toan, flugremsor av olika slag, dammsugning av drivor med fluglik, frenetisk jakt vid fönstren som antar en fläckig skepnad. Stridslystnad blandat med uppgivenhet och äckel. En sak är säker – det extra proteinet i vinet kunde man lätt vara utan. En skål med vingummi på köksbordet får många besök och det blir ett bra recept: jag häller i vinägerblandningen och hej vad det går, det blir svart i skålarna!

FlugskålLöven är många men ovanligt lätta efter en solig period. Det frasar härligt när jag spalkal kling i löven. Det flammande röda som fanns i stan saknas men honungshösten är minst lika vacker. Allt skimrar gyllene.

Hjullöv

LövkorgVinterflickan anländer i finaste sommarklänningen men garderar med stövlar och yllevantar. Sitter i träden och äter äpplen, puttrar runt i lekstugan, lagar till geggor i sandlådan och Älskar Naturen.

Höstkläder

ÄppelätarenMed vädret ändras förutsättningarna, löven sitter klistrade i gräset, som att kamma skorv ur ett spädbarnshår. Och sen kommer vintern. Vi ger upp. Maskar behöver mat. Men äter de allt så blir de mastodonter.

Lövet

LövbergNästa prövning står för dörren. Separetten i farstun har fått stopp i flödet. Så: buskar mår bra av gödsling och barndomens natthink fungerar även nu. Inga medel hjälper på stoppet i röret och mekaniskt anfall påbörjas. En odör av illa skött ladugård sprider sig i stugan, maken kämpar sedan timmar på knä med huvudet i härligheten – men jag flyr ut i natten, andas mig runt byn. Hemma igen stänger jag resolut sovrumsdörren, öppnar fönstret och slocknar. På morgonen är problemet löst, men jag vaknar med illröda ögon. Om förkylning eller ammoniakdoft är skälet vete fåglarna, de som har fest i äppelträden. Vi packar ihop oss och lämnar det ljuva livet på landet.

Äpplet I stan härjar kaoset. Hantverkare gör fint och ibland fult. Sängarna kommer på plats och resten får vara. Livet är en fest. Och ute väntar äpplena och löven.

74 kommentarer på “Livat på landet”

 1. Beautiful Pictures 🙂
  Is this your daughter?

  Gilla

 2. Löven i cykelkorgen är fantastiska, det fotot sticker ut en aning! Låter som ni haft en härlig helg på landet 😉 Livet är lite mycket ibland!

  Gilla

  • Tack så mycket Anne! Haha, härlig helg! Vi var där i två och en halv vecka, för höstarbeten och för att renovering pågår i stan. När det var härligt så var det härligt, många ljuvliga höstdagar och trevligt med vinterflickan. Men det blev motigt när vi inte hann/orkade med allt vi skulle göra och så det superäckliga på slutet, hu!

   Gillad av 1 person

   • Aha… tänkte ni hann mycket på en helg 🙂 Tur att det i alla fall var utspritt på lite längre tid!

    Gilla

    • Ja, de där flygfäna avtog ju, drunknade i mina skålar och hundratals fastnade i flugremsorna. Jag har aldrig sett så många tidigare. Jag önskar bara att vi hade hunnit med lite mer av vissa lövområden, det blir tungjobbat i vår. Och gräset är långt som bara den…

     Gillad av 1 person

     • Man kan inte hinna allt!
      Småflugorna är ett gissel, svåra att bli av med om de fått ”komma igång”. Men det låter som du lyckades till slut i alla fall!

      Gilla

      • Ja, flugorna försvann. För övrigt så var det vädret som kom emellan och det har ju hänt även förr att vi har fått skippa höstjobbet på torpet när snön har kommit tidigt. Glad var jag i alla fall att det tinade upp så att vi kom säkert hem med sommardäcken.
       .
       Men det som är trist nu är att efter tre veckor är hantverkarna inte klara här i stan med det som skulle klaras av på två veckor. Badrummet är obrukbart och jag ska snart syna rummen, sätta upp post-itlappar och skriva en lista på vad som behöver bättras på och åtgärdas. Det är trångt i vardagsrummet, tre rum och ett badrum är tömda.

       Gillad av 1 person

       • Men vad trist att de inte gjort klart det de ska – och inte gjort det som faktiskt gjorts ordentligt. Sånt blir man ju bara trött och sur av. Hoppas ni får ordning på hantverkarna!

        Gilla

        • Det är väldigt trist. Golvläggaren hade yrkesstolthet, han ägnade mer tid åt att fixa trösklarna snyggt än vad själva golvläggningen tog. I rummen är det slarvmissar och missförstånd men badrummet måste en amatör ha gett sig på. Det ordnar sig nog, men är såt tröttsamt, nu är vi ju här och ska samsas med personer som springer ut och in och hit och dit och pratar i telefon hela tiden. Hade varit så mycket enklare om allt var klart som avtalat när vi kom hem.

         Gillad av 1 person

         • Ja det förstår jag att det hade!
          Jag bor ju ihop med en sån där hantverkare – om än utsliten och trasig. Jag har jäkligt snyggt badrum i alla fall 😉 Han jobbade med kakel och klinker när det begav sig och har en hel del yrkesstolthet – det ska vara snygg och rent och – så långt som möjligt – efter kundens önskemål när han lämnade något ifrån sig. Att jag skriver ”så långt som möjligt” beror på att ibland önskade sig kunderna saker som inte är rimliga eller enligt byggnorm och då ville han inte vara med längre 🙂

          Gilla

          • Oj, vilken dröm att ha en egen hantverkare! Badrum är inte lätt, det krävs en massa kunskap och självklart ska det vara enligt byggnorm. Vi fick fel råd når vi skulle fixa badrummet själva en gång med resultatet att väggarna såg ut som hej kom och hjälp. Det är det som ska avhjälpas nu, med bredspackling och målning + alla snickerier förstås. Men nån har haft bråttom.

           Gillad av 1 person

          • Nja… har du hört talas om bagarens barn och skomakarens ungar 🙂
           Men jag ska inte klaga, jag har ett fint badrum även om det har ganska många år på nacken. Vi var dock kloka nog att välja ett tidlöst kakel så det fungerar. Lite annat pyssel har han också fått ägna sig åt – som en fusktegelportal mellan hall och kök – som han lät då 🙂 🙂

           Gilla

          • Det är bara de senaste åren vi har använt oss av hantverkare, tidigare gjorde vi allt själva: tapetserade, målade, lade golv, delade av rum, byggde väggfasta bokhyllor, byggde en och annan bastu, kaklade och klinkade badsal, byggde altan, pergola, friggebod m.m. Jag blev rätt bra på att måla och därför stör det mig att se missar av en målare som jag inte gör själv.

           Gillad av 1 person

          • Bra karl (eller dam) reder sig själv 🙂
           Som du förmodligen förstår anlitar vi aldrig hantverkare annat än för eldragningar. Men å andra sidan blir inget någonsin riktigt färdigt heller 🙂

           Gilla

          • Det är så mycket enklare – och billigare- om man kan fixa det själv. Men jag får så ont numera av att måla så det får vara små ytor, små möbler till exempel som jag ger mig på.

           Gillad av 1 person

 3. Livet på torpet kan vara intressant ibland 🙂 Men vackert fångade bilder. Tror nog att avloppsodören har bidragit till dina röda ögon. Flugeländena kanske starvade av på kuppen 🙂 Här är det stora jäkla bumsingar som slött flyger runt och man hör när de landar på golvet när man lyckats dänga ihjäl en. Blä. Många blir de men vi kanske har tur att det är nästa års kull som vaknade så vi slipper en hög nästa år 🙂 Härliga bilder på lilltjejen ♥

  Gilla

  • Intressant är en bra eufemism. Hu vad hemskt det var, jag befarade att vi skulle bli förgiftade! Det som var mest effektivt mot de där små svarta var gammaldags flugspiraler och så förstås mina goda blandningar. Jag har sett några enstaka stora och dem har jag motat ut genom fönstret. Hoppas att era verkligen är nästa års kull, det låter inte så kul med så många stora. Tack för bildberöm, den lilla är tyvärr inte lika lätt att fota som tidigare, hon har börjat posera när hon märker att jag fotar.

   Gilla

 4. Vackra bilder på alla löven och lilltjejen är underbar i sin klänning med stövlar och handskar. Det har varit massor med flugor i år och de är hemska.
  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket Anki! Hon är så rolig den lilla, hon bestämmer helt själv över klädseln och ibland blir det lite roligt. Som du ser så åkte koftan på i alla fall. De är verkligen hemska de där små flugorna och jag har aldrig tidigare varit med om så många, överallt, hu!
   Kram

   Gilla

 5. OJ! Vilket bry du har haft. Flygare och avloppsproblem 😦 Men vilka fina bilder du har tagit på barnen !!! Så vackert med stugan och alla löven. Ser verkligen idylliskt ut! Men då får man ju bortse från strulet med avloppet och flygarna 😀

  Gilla

  • Tack snälla Christina! Det är samma tjej på båda bilderna. Det är idylliskt, mitt ute på landet med mycket träd men höst och vår är det mycket jobb, vi har för stor tomt. Det är alltid spännande med gamla hus, man vet aldrig vad som dyker upp, i år var det det här. Man lär sig kanske något på kuppen, jag tror att maken vet nu hur han hanterar det om det skulle dyka upp igen.

   Gillad av 1 person

 6. Helt underbara bilder! Så vackert guldskimrande toner på höstlöven i solen! Den lilla tjejen är söt som en prinsessa … härliga bilder på henne!
  Jobbigt med små svart jädrans flugor och ännu värre med toaproblem! Bra att det löste sig … ja i alla fall med det sistnämnda!

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Anki! Det var verkligen så där euforiskt vackert med alla gyllene löv. Jag nämndes nästan inte börja räfsa ihop dem. Började med vägen som går genom vår tomt, den blir så hal om löven fryser. Men massor blev kvar, inte ens överkörda med gräsklipparen.
   .
   Visst är hon söt och tycker om att klä sig i långa klänningar och kjolar, helst inte långbyxor, inte ens på vintern. Flugorna var läskiga, så många, de till och med flög på en när man satt och läste i sängen, har aldrig varit med om maken. Under flera dygn försökte vi med propplösare och då blev det till att gå runt knuten. Men sen, jag vill inte ens tänka på det, astman mådde inte så värst bra av stanken. Men nu vet maken hur man gör nästa gång. Och då vill jag inte vara där.

   Gillad av 1 person

 7. Underbart underbart, ett nästan sliten fras numera, men den kommer från mitt hjärta när jag läser text och ser bilderna!

  Gilla

  • Tack snälla rara Tove! Haha, allt var nu inte så underbart, men jag förstår vad du menar. Det var skönt att få skriva av sig. De goda bitarna minns jag, de andra kan jag glömma nu.

   Gilla

 8. Flera underbara bilder… men oj så jobbigt med allt! Läste kommentarerna också! Hoppas allt ordnar sig så snart som möjligt! ❤

  Gilla

  • Tack så mycket Ilse-Marie! Det blev mycket på en gång, det är sant. Somligt går att glömma, annat ordnar sig om man bara har tålamod. Men jag gillar inte att behöva påpeka slarv och fel som hantverkare har gjort, känner mig så grinig.

   Gilla

 9. Härliga foton!😊 Det var hiskeligt med löv ni redan fått.

  Gilla

 10. Vilka bilder! Vilken text! Hur har jag kunnat missa ditt språk, det som inte bara sitter i dina foton, utan i orden?! Ljuvligt! 🌻

  Gilla

  • Tack så väldigt mycket P! Här var det texten som ville ut och bilderna kom i andra hand. Ibland skriver jag ju inget eller bara några ord. Din fina kommentar gjorde mig glad, den tar jag med mig.

   Gilla

 11. Poesi både i bilder och i språk. Sååå vackert! Älskar vinterflickan!

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Eva! Nu var det ju inte så poetiskt hela tiden på torpet utan rena rama brutalrealismen. Men det vackra dominerade. Vinterflickan är en skönhetsälskare med närmast fotografisk blick. Hon lägger märke till detaljer och ser genast om något är förändrat. Det är härligt att gå på promenader med henne.

   Gillad av 1 person

 12. Så härliga och soliga höstbilder med vackra färger och skuggor. Idylliskt om du inte hade berättat om allt mindre idylliskt. De små svarta fanns här också massvis. Gör en liknande blandning. Äppelcidervinäger, vatten, honung och 2 droppar diskmedel. Det är väldigt omtyckt, ha…ha…
  Vad söt vinterflickan är! Det var en aldrig skådat modeuppvisning för självsäkra flickor. Det gillar jag skarpt.

  Gilla

  • Det ä r idylliskt men då och då hopar sig sånt som är mindre roligt. De där små flygarna är verkligen inte roliga i den mängd som fanns där, har aldrig sett något liknande. I stan är det beskedligare mängder. Lite syrliga blandningar funkar jättebra och det var roligt att se hur vingummi fungerade som bete.
   .
   Hon har sina idéer, den lilla, hon vet vad hon vill och byter kläder ofta. Helst går hon barfota och klär alltid av sig det hon har på benen och fötterna när hon kommer in. Jag tänker på min farmor som bar skorna i handen när hon gick till kyrkan.Tack så mycket Kristallina!

   Gillad av 1 person

 13. Fina höstbilder du bjuder på. Så länge löven sitter kvar på träden är ju hösten ok – men sen……….? September och Oktober i all sin glans, men November är en plågsam månad i mina ögon. När snön sen kommer så är det fint igen 🙂

  //Kao

  Gilla

  • Tack så mycket Kao! Jag gillar det skulpturala hos nakna träd men håller med om att november kan kännas ganska tröstlös. Just nu är det en sån där filmjölkshimmel som inte släpper igenom något ljus. Men den här hösten har varit stålande vacker med mycket sol och vackra färger.

   Gillad av 1 person

   • Du bor i Skåne, jag bor i Sthlm, men vädret är och förblir några dar helt jämngrått över hela landet. Utom Gotland som får sol. Här är det som en slags gråmjölk. // Kao

    Gilla

 14. Vilka foton så fina och dom guldröda löven är verkligen helt underbara.. Dom svarta flygarna är verkligen ett otyg som vi får dras med ibland och den lilla flickan är så fin… Härligt inlägg med härliga bilder.. Ha en fin kväll Kram Nicki

  Gilla

  • Tack snälla Nicki! Roligt att du gillar inlägget, jag var tvungen att skriva av mig lite. De svarta flygarna var så många så jag trodde inte mina ögon men jag fick bukt med dem till slut. Nu är alla löv mindre gyllene i fukten som råder men det är ganska skön temperatur ute. Detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 15. Vilket paradis ni ser ut att ha <3. Och så söt och charmig liten tös. Vad gäller flugorna är dom långt ifrån något man vill ha i sitt paradis… Flugorna det här året har verkligen varit en mardröm även hemma hos oss. En helg invaderades hela byn av svarta lite större flugor och till alldeles nyligen har vi haft hela köket fullt av blomflugor. Jag har förbrukat flera flaskor med vinäger under hösten. Usch!! Dom är allt annat än mysiga. Vi hade ibland hela badrummet fullt av blomflugor så vi köpte oss såna där klisterfällor man sätter på fönstret och dom funkade faktiskt riktigt bra.
  Verkligen kul att få se fina bilder från torpet. Må så gott.

  Gilla

  • Det är ett mysigt ställe. Svärföräldrarna hade torp i många år när barnen var små, så det uppstod en saknad när de slutade arrendera det och glada blev vi när vi så småningom fann det här. Det är bara så förbaskat mycket löv på höstarna, haha. De där flugorna som kan vara blomflugor, bananflugor och vadsomhelstflugor är verkligen pest och pina. Hos oss funkade de där gammaldags klisterspiralerna som man hänger från taket bäst. Tack Susanne och detsamma!

   Gilla

 16. Så vackert torp och säkert äger ni detta?
  Äntligen får jag se den vackra vinterflickan ❤
  Hur kunde det vara så mycket av småflugor inne … glömt av frukt när ni åkte eller …
  Attans med stopp i rören /kram

  Gilla

 17. En lite längre berättelse den här gången.Tack för den! Och för många vackra bilder!

  Gilla

 18. Som vanligt vackra bilder, men den översta är alldeles extra utsökt med sitt makalösa ljus. En riktig fullträff. Pricken över I:et är nog att du själv på sätt och vis är med på bild, om jag ser rätt. 😉

  Ha en fin helg!
  /Skvitt

  Gilla

 19. Vilket vackert ljus i bilden på fina flickan! Lite modereportageaktigt också med skir klänning och gummistövlar. Fint i vilket fall. Jag gillar också knep mot bananflugor som funkar…trots att även jag är djurvän..

  Gilla

  • Tack Anna! Jag vet att jag skulle kunna fånga det där ljuset i hennes hår som jag riktigt vill, men hon har kommit i den åldern att hon börjar posera om hon ser att jag fotar och då är hon inte längre naturlig. Här har hon just upptäckt smuts på sina fina fingervantar så hon är koncentrerad på det. Vad gäller bananblomäckelflugor så ska du genast springa iväg och köpa vingummi! Då dör de glada och du kan fortfarande känna dig vänlig.

   Gilla

 20. De små svarta flygarna kan man inte trycka gilla för, men de övriga bilderna är så vackra.
  Äpplet, lövet och den härliga färggranna lövmattan!

  Gilla

  • Det var blandad kompott ifråga om upplevelser de veckor vi var där. Men de skimrande löven var hänförande. Tack Carita!

   Gilla

 21. Oj vilket helt underbart ställe att vara på och vilka fina bilder du visar med flugor å allt 😀

  Gilla

  • Haha, flugorna hade jag verkligen kunnat vara utan. Det var många härliga höstdagar vi hade där ute medan vi hade hantverkare i stan. Och höstjobbet skulle ju också göras. Tack Annica!

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: