Fotomödor och glädjeämnen

Av: Jag

09 09, 2019

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, bildserie, foto, fotografi, foton, insekter, natur, photography, photos, sommar

72 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Om ni minns så räddade jag tidigare en blå jungfruslända ur fågelbadet. Nu tror jag kanske att jag hade fel, det var nog  ändå en blåbandad jugfruslända, en hona. Jag hade den stora glädjen att senare få syn på hanen, det är den som har bandet över vingarna. Den blå jungfrusländan och den blåbandade är bland de vackraste flygarna på sommaren, de glänser som vackra smycken.

Jungfruslända Finns det något roligare under sommarens flygarjakt än att plötsligt få syn på ett  motiv som man har spanat efter? Där satt den plötsligt i den frodiga, kämpahöga växtligheten med kardborrar och tistlar och annat som växer i en svensk djungel: en ängstrollslända. En tegelröd, tror jag, man ska titta på benens färg, sägs det.

När motiv med vingar kommer i sikte så gäller det att passa på; smyga smyga smyga  (väldigt lätt med storstövlar på) och försiktigt fotografera underverket, flygare är flyktiga varelser. Jag lyckades tråckla mig in i växtsnåret så att jag såg trollsländan från ryggsidan. Hmm. Den hade satt sig på trassliga vissna växter som inte alls gjorde sig på bild och de vackra vingarna kom inte till sin rätt. Till slut bestämde jag mig för at våga ett försök och kravla mig runt till andra sidan. Och den satt kvar!  Efter lite småprat erbjöd den sig till och med att testa en annan växt, ett blad, för att kanske bättre komma till sin rätt. Men när jag ser den nu med den vissna klövern så tycker jag att färgen väl matchar dess ögon. Då glömmer vi alla de foton som jag har kasserat för att någon ful växt hamnade på fel ställe.

Klöverslända

Ängstrollslända

Den eteriska gulbenta sländan nedan råkade jag på när jag senare kom tillbaka till samma glänta. Till skillnad från sländan ovan så ville den inte umgås någon längre stund.

gul slända

72 kommentarer på “Fotomödor och glädjeämnen”

 1. Sländor är så vackra men väldigt svåra att fånga på bild. Dina bilder är så underbara och den med vissnad klöver och samma ögon färg är så fin.

  Gilla

  • De är ofta väldigt lättskrämda, men vid vissa tillfällen sitter de kvar på en växt, flyger kanske en vända och kommer igen. Tack så mycket Anki! Kul att du gillar just den bilden!

   Gillad av 1 person

 2. Superbilder! Sländorna är verkligen vackra!

  Gilla

 3. Så vackra bilder av de vackra sländorna!😊

  Gilla

 4. Vilka fantastiska bilder! Dessa väsen är de mest fascinerande flygare jag vet. Tycker de är ett av naturens underverk. Såg inte en enda i år.

  Gilla

  • Ojdå, tråkigt att du inte fick se några. Jag har nog foton på ett par till någonstans. Visst är de fascinerande, vingarna ser så skira ut men måste vara ganska starka ändå. Jag såg en trollslända fånga en fjäril på en skogsstig, jag trodde att de höll sig till mindre byten, som flugor och liknande. Tack så hemskt mycket Kristallina!

   Gillad av 1 person

 5. Vilka fina bilder på vackra Sándor! ✨👍✨ Jag gillar den översta blå bäst.

  Gilla

 6. Otroligt. Jag vet inte ens när jag såg en slända senast. Möjligen i min barndom. Och du flera olika sorter. Härligt fotat.

  Gilla

  • Tack snälla Antonia! Sländor hör till livet på landet, men nog ser man dem ibland även i stan. De hör sommaren till, som fjärilar och vackra skalbaggar.

   Gillad av 1 person

   • Jag såg inget när jag var hos mina föräldrar och de bor på landet.

    Gilla

    • Jag tänkte faktiskt på att du nog varit hos dina föräldrar. Men ibland syns de bara inte till. De flesta ser jag på mina skogspromenader. Vissa jagar sina byten på skogsvägarna.

     Gillad av 1 person

     • De bor vid skogen. 😵

      Gilla

      • Då har du bara haft otur.

       Gilla

       • Som alltid. Som nu. Till helgen bokade jag för att ta av alla gardiner på jobbet. Fredag tvätta, sen stryka som brukar ta 6-7 timmar. På lördag skulle jag in till jobbet tvätta alla fönster, storstäda och hänga upp gardiner. Brukar bli klar runt 5 på eftermiddag. Och så vila på söndag. Idag fick jag ett automatisk samtal från Vattenfall eller vad de nu heter och meddelat att de kommer stänga av vattnet och blir klar på eftermiddag. Och nästa fredag börjar min silversmide. Så nästa lämpligt tid blir runt jul. Och hur roligt är att tvätta fönster på vintern. Suck.

        Gilla

 7. WOW vilka närbilder, lyster skärpa och detaljrikedom! Dessa måste du göra tavlor av. Kan nästan se dig smyga bland stråna..känner igen mig själv 🤣 det där med att smyga likadant där. Jag är rätt lång och helt osmidig 🤣 hi hi för mig hinner djuren oftas fara..

  Gilla

  • Haha, jag är ganska bra ändå på att smyga på små kryp och insekter, det är de större djuren som jag inte klarar av att fota, står som slagen av blixten och bara stirrar. Jag har nog en del bra bilder som skulle kunna pryda väggar, men just nu är mitt arbetsrum helt i oordning efter renoveringen fortfarande, jag behöver ha plats för skrivaren och annat. Sen kanske. Tack så hemskt mycket Eva!

   Gilla

 8. Wow, wow, wow!

  /Skvitt

  Gilla

 9. WOW! Fantastiska bilder ! Såå snygga foton!

  Gilla

  • Tack så mycket Anki, kul att du gillar dem! Var så glad att jag hade lyckats fota dessa fina flygare. Den blåbandade var ganska lätt, den gömde sig i vegetationen, flög en bit bort och satt en stund på ett strå tills den bytte plats igen. Trägen vinner ibland.

   Gillad av 1 person

 10. Oj så vackra bilder på sländorna Jag! Att artbestämma är inte alltid så lätt.

  Gilla

  • Nej, det är verkligen inte lätt med alla varianter av våra flygare. Svarta ben med lite gult, svarta ben med lika mycket gult o.s.v. Man får nöja sig med att man ser att det är t.ex. en ängstrollslända. Stort tack Annica!

   Gillad av 1 person

 11. Oj så fina! Det är en förunderlig insekt.

  Gilla

 12. Så fina bilder på sländorna. Dom är både vackra och lite groteska. Åtminstone dom stora arterna. Om man tittar riktigt nära så har dom ett rätt otäckt utseende. Men dom små är både charmiga och vackra! Tack för att du delar med dig 🙂

  Gilla

  • Tack så mycket Susanne! Visst kan de se lite alienlika ut, de större arterna. Ängstrollsländan på mina bilder tycker jag ser ut som något i en tecknad serie med sina stora ögon. Jag är så förtjust i deras vackra vingar, de är som skiraste spets.

   Gillad av 1 person

 13. Naturens underverk. Vilka färger! En skör men så vacker litenvarelse. // Kao

  Gilla

 14. Vilken fullkomligt magisk blå färg den har😍

  Gilla

 15. Wow, vilka underbara bilder 😀

  Gilla

 16. Åh så fina bilder! Jag lyckas aldrig med att fånga sländorna på bild… Tror att jag har en bild som jag tog för ett par år sedan.

  Gilla

 17. Hej mrs.J.
  Den tysta kommunikation med djur även en trollslända.

  Jag har haft kontakt med lill pyret i sommar, minstingen av kottar iår.
  det var sex ganska stora igelkottar varav lill pyret. Som vi vet är kottar
  solitära individer och vill ha reviret för sig självt. Tror lill pyret föddes förra året
  av ms.Simson (helt säker är jag dock inte) Hur som helst.
  Beslutade mig för att vänta in dem på kvällarna för att betrakta dem. När de stora
  bruna kottar var först och lill pyret kom sist brukade hon/han ta sikte på mina fötter för att
  ”få beskydd” kotten la sig mellan mina fötter.
  Därefter placerade jag ut skålar på lämpligt avstånd så puff, buff och grymt så mycket som
  möjligt undviks. De kan vara ganska brutala när de fajtas om maten.

  Gilla

  • Det låter fantastiskt med dina kottar om umgänget med dem! Jag har inte sett till några på ett par år nu, de borde trivas på vår tomt med många gömställen. Tänk att ha en igelkott vilande mellan sina fötter, det är ett privilegium, du är utvald Ms Babs.

   Gilla

   • Och sen försvann de sista tre igelkottarna plus lill pyret bara så där över natten. Inte en skymt av någon vare sig på stora vägen eller någon annanstans. Ja nå, det vad de gör. Snart idé dags.

    Gilla

    • Ja, de är kanske ute och letar efter ide. En gång för väldigt länge sen hade vi en sovande i en säck med halm i garaget. Min dotter stack sig på den när hon skulle byta hos marsvinen.

     Gilla

   • …”det är ett privilegium, du är utvald Ms Babs.”..
    Igelkottarnas beskyddare i denna by.

    Förresten mrs.J.
    Den blå trollsländan är vackert fotograferad. Du hade ju också tyst kommunikation trots stora stövlar.

    Gilla

    • Toppen att du finns för kottarna!
     .
     Ja, det kan man nog säga, jag blir glad av de korta mötena med de små flygarna. De brydde sig inte om storstövlarna, de kände på sig att jag var ofarlig. Tack Ms Babs!

     Gilla

 18. Härliga bilder av ett fascinerande och svårfångat djur. Är de djur eller bara insekter?

  Gilla

  • Tack Stefan! De är mytomspunna och fascinerande och inte helt lätta att fota. Men ibland slår de sig ner och stannar länge, om de har hittat en bra plats. De kan ta sig en flygtur och komma tillbaka till samma strå eller växt. De är insekter, kolla på Wikipedia.

   Gilla

 19. Helt fantastiska skarpa bilder på de så vackra sländorna!! Visst är det lycka att få tillfälle att fånga dem med kameran och du lyckades verkligen galant!! Grattis till toppenbilder!!

  Gilla

 20. Wow vilka bilder och roligt att du också har vänner bland vår världs minsta medborgare 😊 jag har faktiskt sett en hel del sländor denna sommar men inte lyckats att fotografera några, får nöja mig med att titta på dina 👍😊

  Gilla

  • Tusen tack Nicki! Det är roligt med de där små mötena, som igår med fjärilen som jag kunde prata med när jag hade släppt ut den. Det är just det där, sländorna kan vara retfullt snabba på att ge sig iväg så fort man närmar sig. Men till slut så!

   Gilla

 21. Sländor är som smycken, verkligen Guds konstverk!
  Du har fått fina bilder, jag har försökt men det var knappt så man såg sländan på dem 🙂

  Gilla

  • Visst är de! De och vissa skalbaggar. Tack så mycket Carita! Det är lite svårfotade men rätt som det är lyckas man. Jag är ju mycket ute i naturen så jag har fler tillfällen att spana efter dem, antar jag.

   Gilla

 22. Quelle perfection !

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: