Rötter

Av: Jag

24 10, 2022

Etiketter:,

Kategori: bilder, foton, naturkonst, natur, höst, photos, foto, bildserie, fotografi, photography

88 kommentarer

Bländare:f/5.6
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Att leta efter sina rötter har blivit populärt med dagens DNA-teknik och nätets möjligheter. Vissa rötter är synliga och andra får man anstränga sig för att hitta. Få är väl kanske ändå så uppenbara som de här som jag sällan kan passera utan att studera dem noga – och plocka med mig i kameran.

EDIT: Wp:s nya påhitt att göra en enda lång remsa av bilderna i läsaren ogillar jag starkt. Jag vill ha dem visade med mellanrum och hittar ingenstans där man kan ställa in det. Men som alltid, på bloggen ser man dem som de ska visas.

88 kommentarer på “Rötter”

 1. Riktigt häftiga bilder, nu gav du mig något nytt att kolla på i naturen.

  Gilla

 2. Naturen är fantastisk och jag älskar dina bilder. Så många olika figurer kunde jag hitta.
  Kramar från oss

  Gilla

 3. 👌📷👍👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

  Gilla

 4. Ja, jag har också sett att en del saker har förändrats på wp sen jag började om att blogga här igen. Instämmer i dina ord.

  Gilla

 5. Nu har jag också studerat alla noga och sett en hel del ögon som tittade tillbaka. Förstår verkligen att du kolla upp dem varje gång du går förbi. Fascinerande att se blottlagda, gamla rötter med de häftiga strukturer. Riktiga superbilder!
  Gick snabbt tillbaka till läsaren och kollade hur det ser ut där. Nej, jag gillar inte det heller. En enda röra blev det.

  Gilla

  • Verkligen en röra när det inte går att se var ett foto slutar och ett annat tar vid. Mycket dåligt.
   .
   De här rötterna har jag stått med näsan i backen för många gånger. En gång kom det en karl och frågade vad jag höll på med och då visade jag honom just detta med rötternas mönster och strukturer. Tack så jättemycket Kristallina!

   Gillad av 1 person

 6. Naturen är magisk och rötterna är superfräcka. Din bilder är väldigt vackra!

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Anna! Naturen är den bästa konstnären, säger jag ofta. Rötter i dagen är alltid roliga att kolla och fota.

   Gilla

 7. Du har verkligen fått fram det organiskt levande, tilltufsade men gör fortfarande motstånd.

  Gilla

  • Visst är många av dem tilltufsade, jag blev riktigt orolig senast jag var förbi. Det är åkgräsklipparna som går hårt åt dem. Men när jag tittade noga såg jag precis det: de gör motstånd. Tack Hans!

   Gilla

 8. Excellent; what an amazing set!

  Gilla

 9. Här vid änget kan jag avmätt sitta
  lutad mot en stam och bara titta
  hur molnen spejar över lövverket
  lustigt ändå att här vid trädets rot
  och i marken under min fot
  känns det som rena himmelriket..

  Gilla

 10. Älskar sånt här … både när jag hittar det själv ute i naturen och när det bjuds på som här i din blogg. Tack!
  Fantastiska bilder … och oj så mycket olika varelser jag kan se. Spännande med alla ögon som betraktar mig – och den sista bilden där ser jag tydligt ett nyfött föl, eller i alla fall delar av det med huvudet och två tydliga hovar.

  Gilla

  • Lustigt, jag har själv denna gång inte alls spanat efter något annat än deras vackra mönster, ytor och former, men jag ser fölet. Rötter är fascinerande när man väl har börjat spana: nötta av väder vind och varelser. Tusen tack Anki!

   En försynt undran igen om du kanske har tappat mig bland dem du följer?

   Gillad av 1 person

 11. Så läckert. Gillar din startbild särskilt 🙂

  Gilla

 12. Det är mycket att se i rötterna.
  Det är magi i sig att de är synliga och förtrollar.

  Jag irriterar mig också över att bilderna sys ihop. Jag försöker sätta en en textrad med en punkt eller en nolla, men det tar ju också energi. Kanske välja ”galleri” eller skriva en kort text till bilden.
  Oavsett ska inte bilderna vara sömnlösa.

  Gilla

  • Rötter av det här slaget blir bara vackrare med åldern – om de inte slits för mycket av maskiner som kör över dem.
   .
   Jag väljer mosaikgalleriet när jag vill visa många bilder som jag samlat på mig. Men jag får kanske tänka om och testa på olika sätt, men det är som du skriver, det kräver energi. Min energi gick åt till att välja bilder bland de många jag hade av rötterna. Dåligt av Wp, klåfingriga ”förbättrare”.

   Gillad av 1 person

   • Vi får hoppas på att flera klagar på detta. så de ändrar. och helst redan imorgon.

    Gilla

    • Jag kollade lite i supporten men hittade inte någon tråd där folk hade klagat på just det. Får kolla lite mer.

     Gillad av 1 person

     • Eller så får man själv skriva och klaga. Jag har gjort förr. Men nu har jag inte varit inne på den sidan i många år. Den svenska varianten försvann och jag tycker att min engelska är bara så där.

      Gilla

      • Ja, jag brukar klaga, men det har blivit svårare sen jag blev tvingad till annan webbläsare, jag har länken och inloggningen i förra och det gör det hela svårare. Den svenska har jag inte använt, det verkar som om man inte fick svar där lika lätt.

       Gillad av 1 person

       • Men du kan ju logga in ändå antingen under nytt namn eller om du minns din Alias och mejlen begär du nytt lösen.

        Gilla

        • Jag har gjort det men ännu inget svar.

         Gillad av 1 person

         • Vi hoppas att de svara inom kort.

          Gilla

          • De verkar inte göra det. När jag har kontaktat dem tidigare har de svarat efter en liten stund.

           Gillad av 1 person

          • Nu har jag faktiskt fått svar: det är ett fel som de jobbar med, flera har hört av sig. Hoppas att de fixar det snart.

           Gillad av 1 person

          • Så roligt att de svarade. Och att de jobbar med problemet.

           Gilla

          • Den svenska supporten hörde inte av sig. Till den engelskspråkiga fick jag skriva två ggr innan någon svarade. Det verkar som om de testar olika, det ”stör” ju lite, några har haft svårt att kommentera på min blogg nyligen som en följd av att de jobbar med det, förmodligen.

           Gillad av 1 person

          • Jag tycker ändå att det är bra att det finns en utveckling. Även om jag också irriterad över en hel del saker.
           Just nu att mina bilder kommer inte upp i sin helhet i Läseren. Medan alla andras bilder gör det. Så mina människor är nu halshuggna för tillfället.

           Gilla

          • Visst kan det vara bra med förändringar, men just vad gäller läsaren så har de varit lite knepiga. Man får lov att göra många fler klick i läsaren nu för att se hur bilderna ser ut och det är inte helt klart hur många bilder det är heller, de där punkterna som finns under bilderna stannar vid tio, tror jag. Så om man har fler, kan folk missa det. Jag trodde faktiskt vid en snabb titt på ett av dina inlägg att du hade halshuggit. Det beror nog på hur man lägger in bilderna, det finns ju många olika sätt och Wp-personalen har nog inte riktigt grepp om utfallet just nu.

           Gillad av 1 person

          • Jag håller med dig att det är väldigt många flera steg man får göra.
           När jag kommer till mitt flöde så ser jag att det är bara mina bilder som är kapade men så var det inte så för ett tag sen. Vet inte heller vad man ska göra.

           Gilla

          • Jag har varit inne på supporten och tittat för att se om något händer. Det finns inget mer svar på ärendet och det verkar inte ha lösts. Något som händer också är gillafunktionen, där kan man inte vara säker på att det blir ett ”gilla”, man får ibland trycka två gånger eller mer. Så, mycket strul är det.

           Gillad av 1 person

          • Vi får hoppas på att de löser alla problem snart.

           Gillad av 1 person

 13. Väldigt intressanta skapelser dessa rötter, ingen den andre lik. Du har en förmåga att finna fynd i naturen som många av oss andra oftast obemärkt passerar. Snygg serie!

  Gilla

  • Har man en gång fått upp ögonen för någon företeelse så kollar man när man ser sånt. Just det att de bildar lager på lager ger speciell utseende och speciella mönster. Stort tack Anita, jag försöker se!

   Gillad av 1 person

 14. Jo rötter kan få fantasin att skena. Förutom helt otroliga bilder gillar jag färgsättningen runt om.

  Gilla

  • Färgsättningen är alltid ett vågspel eftersom bloggen väljer den automatisk utifrån färger i bilden. Den här gången funkade det precis som jag ville, men ofta får jag testa många bilder innan jag får någorlunda rätt färg. Och då har alltså bloggmallen orsakat att jag inte kunde använda den bild jag hade tänkt använda som inledande bild. Pust.
   .
   Tack så mycket Eva, trädrötter är verkligen något som fångar mig!

   Gilla

 15. Fantastiskt vad många figurer som dyker upp i rötterna. Ögon tycker jag mig se väldigt många. Och djur då också. Spännande med rötter och fint sett av dig.
  ( När jag ser bilderna i läsaren så får jag upp dem en och en, när man klickar på punkterna, inte alla på en gång. )

  Gilla

  • Det finns säkert många filurer och figurer att se i bilderna, men jag har mest riktat in mig på mönster, ytor och former, de olika lagren fascinerar mig.
   .
   Det finns olika sätt att titta på inlägget i bilderna, klickar man på punkterna så ser man tyvärr väldigt beskurna bilder och inte heller alla bilder, utan max10 (om jag har greppat det rätt). Kickar man på inläggsnamnet kommer en ”bildremsa”, som ett bildgytter helt utan mellanrum när man lägger in bilder som ett mosaikgalleri.

   Gilla

 16. Det har jag inte sett. Jag klickar aldrig på inläggsnamnet, först tittar jag på bilderna via punkterna och om jag vill se mer så går jag alltid in på ”besök”. Då kommer jag ju direkt in på bloggen, så gör jag. 😀

  Gilla

 17. Om man tittar på punkterna så tycker jag nog ändå att man får en rätt så bra uppfattning om bilderna, även om de blir lite beskurna. Men går man in som du skrev, på inläggsnamnet, då ser man bilderna i ett enda svep och har svårt att urskilja var för sig. Vet inte om det beror på att du har lagt dem som ett galleri från början i själva inlägget. Om jag går in på mitt eget inlägg, så har jag ju text emellan bilderna och då flyter de inte ihop. Sen ser man ”bara” 10 bilder via punkterna men vid det laget så märker man ju om man vill se mer eller inte. Långt svar blev det här….

  Gilla

  • Saken är att det inte var så tidigare utan beror på en ändring som har kommit med Wp:s andra ändringar den senaste tiden. Sen beror det ju på hur folk tittar på inlägg, vissa som man inte är ”bekant med” kanske har bråttom och bläddrar lite, vilket jag ju också kan göra med vissa inlägg, dock aldrig dem som jag kommenterar hos. Så det kan kännas lite överflödigt att anstränga sig om folk ändå inte bryr sig om vad man visar. En period hände det att folk kommenterade ”bilden” när det ju var många fler bilder. Så det är viktigt att man vet vad man får när man gör ett inlägg. Jag blev snopen när jag såg det långa bildgyttret, det är inte snällt mot fotobloggarna.

   Gilla

 18. Det förstår jag att du inte gillar. Lite tråkigt när bilderna kommer i klump så. Jag har helt enkelt inte tänkt på att klicka på inläggets rubrik. Gör man det på WP-appen kommer bilderna på rad, med mellanrum emellan. Där ser det bra ut. Men man tittar ju bäst och helst på datorn.

  Gilla

  • Vi får hoppas att de kan ordna till det. Jag hittade ett ställe på supporten där någon klagade på just hur läsaren visade bilderna. Vi får se.

   Gillad av 1 person

 19. Amazing art, each and every picture!
  Wow!

  Gilla

 20. Dina foton på rötter är otroligt fina och att hitta sina rötter via dna är spännande det har jag gjort och jag har även fått veta vad min dna kommer ifrån..jag är 78% skandinav resten var ifrån Wales Skottland och Irland det visste jag inte sen hade jag en pytteliten del från Finland också..

  Jaså WP har ändrat på en massa nu igen skönt att läsa eftersom när jag gjorde nya inlägg igår så trodde jag att jag hade fel på datorn 😠 det var så mycket som inte var likadant..🥴

  Gilla

  • Tack så mycket Nicki! Rötter som kryper upp ur marken är alltid intressanta, man vet inte vad man hittar.
   .
   Min syster släktforskar och även jag har har testat mig. Jag har ju en rysk morfar så jag visste ungefär vad jag hade att vänta mig, men jag hade nog trott att jag skulle ärvt mer av hans gener. Lite inuit är jag, haha. Intressant.
   .
   Det irriterar mig storligen att mosaikgalleriet som jag använder ofta med många bilder, nu visas som en lång radda på läsaren. Man kunde lika gärna låta bli att visa bilderna det är ett enda bildgytter. Jag har kontaktat supporten, men inte fått något svar, vilket är lite ovanligt, det har alltid funkat tidigare på den engelska supporten. Hoppas de tar itu med det som haltar.

   Gilla

 21. Sådana underbara konstverk de här rötterna är!

  Gilla

 22. Väldigt, väldigt snygga bilder. De skulle passa på en fotoutställning. Bra jobbat! 👍

  Gilla

 23. Oj så vackra, vridna och väderbitna. Håller med dessa teknikändringar som är till det sämre blir jag irriterad på. När jag gjort någon bild till nån jag ska maila till då blir de små… dessutom blir de suddiga . Fattar ingenting?? Har alltid gjort så förr det hat alltid funkat…Hmmm inte kul.

  Gilla

  • Tack så mycket Eva, de drar blicken till sig.
   .
   Det är väldigt frustrerande med ändringar till det sämre och som man inte begriper. Jag har kontaktat supporten om detta problem med läsaren men det är inte löst än.

   Gilla

 24. Här har du verkligen hittat naturens under.

  /Skvitt

  Gilla

  • Men det saknas två bilder, sjutton också, det händer ibland när jag rensar ut dubletter ur mediaarkivet. Men tack Skvitt!

   Gillad av 1 person

   • Åh fanken. Tråkigt!

    Prova Awesome Duplicate Photo Finder. Då ser du båda bilderna samtidigt och kan välja den du vill ta bort.
    Man kan välja att ta bort en av bilderna om de är 100% lika eller bilder som bara är delvis lika.

    Kanonprogram. Jag har använt det i flera år och det funkar helt perfekt.
    Här har du nedladdningsplatsen. https://www.duplicate-finder.com/photo-download.html

    Funkar på PC. Om det finns för Mac är mer än jag vet. Jag har fått för mig att du vid nåt tillfälle sagt att du har Mac. Hoppas i så fall att det finns även för det OP-systemet (som jag dock tycker är rena skiten – hade en sån dator och har aldrig haft en sämre!).

    /Skvitt

    Gilla

    • Ska kolla. Har fått bilderna på plats igen efter mycken huvudbry.
     .
     Har just införskaffat en ny MacBook Pro och efter att ha varit helnöjd med den jag har haft i tio år är jag tveksam. Mycket har komplicerats och utseendet på laptopen får ett minus. Återigen: varför ändra på något som är bra, speciellt designmässigt? Det kommer att ta tid innan jag är färdig att använda den, letade efter vissa funktioner med ljus och lykta i går. Suck. Det värsta är dock detta att man måste skrota en dator som fungerar bra för att det inte görs uppdateringar längre.

     Gillad av 1 person

     • Mitt råd: lämna tillbaka den och köp en PC istället. Alla vanliga inställningar är samlade i Kontrollpanelen under tydliga rubriker. Man kan skräddasy det mesta efter egna önskemål och åtgärda det som behövs på enkelt sätt. Och även om OP är äldre funkar det ändå, även om uppdateringarna har upphört. Det enda jag har stött på är att BankID inte längre funkar i Windows 7, men det felet ligger hos BankID.

      När jag hade min Mac upptäckte jag att jag inte kunde installera program, trots att de var avsedda för Mac! Dessutom var menyerna på engelska och hur jag än försökte så hittade jag inte någon inställning för det. Till slut rådfrågade jag en kompis som hade Mac sedan ca tio år. Han visste inte heller, men ett par dagar ringde han mig och hade hittat hur man gjorde. På en ny Windowsdator går man igenom en massa inställningar direkt när man startar upp den från börja och där ingår bland annat att ställa in språket.

      Efter några väckor med många svordomar köpte jag en PC och förpassade Mac till TV:n för att se Play. Efter ett par år blev den så slö att bilden frös allt oftare. På en PC kan man rensa bort skräp som ju alltid ansamlas i en dator och det görs hur lätt som helst i program som finns att skaffa helt gratis. Men det gick inte i Mac vad jag kunde se. Så jag skrotade min Mac och skaffade en PC istället för att se på Play.

      Jag skulle kunna skriva mycket mer om hur illa jag tyckte om Mac! Aldrig mer en Mac!!!

      En annan fördel med PC är att man får mer för pengarna. De är ju billigare, men dessutom mer användarvänliga. Så lyd mitt råd: överge Mac och förpassa den till återförsäljaren omedelbart!

      Lycka till!
      /Skvitt

      Gilla

      • Jag lär inte göra det, jag är ju trots allt inarbetad på Macar och jag tror att det löser sig när jag väl orkar ta itu med det. Jag är bara dålig på att byta. Språk och annat kom i första steget, liksom att föra över data från förra datorn, det var superenkelt. Men detaljerna var knepigare, som hur man får större stil på listen. Det ger sig väl, jag har inte så bråttom. Men som estet är jag besviken på utseendet, vilket jag borde ha kollat noggrannare. Den jag har nu är en mjukt rundad smäcker laptop medan den nya är en platt och fyrkantig sak. Men med mycket större minne.

       Gillad av 1 person

       • RAM-minnet är viktigt, men i övrigt har hårddiskens storlek ingen som helst betydelse. Det finns ju fristående diskar och det har jag en hel del ;-).
        Men synd att du strävar vidare med en dator med uselt OP. Motvalds 😉

        /Skvitt

        Gilla

        • Jo, för mig har det ju det, jag har också flera externa hårddiskar redan och det är otympligt. Jag skrev ju att det är Mac jag är van vid och dessutom så har jag hört flera PC-användare klaga på sina op-system. Det finns nog fördelar och nackdelar med bägge.

         Gillad av 1 person

         • Mest irriterande tyckte jag med Mac var att det inte hade någon logisk struktur (vissa saker kom man åt här och vissa där och det mesta kom man inte åt alls!!!) och få möjligheter att fixa problem. Jag har aldrig haft en så kass dator, som sagt.

          /Skvitt

          Gilla

          • Så kan det vara men det tycker jag gäller det mesta som har med det digitala att göra: onödigt krångligt. Nu har jag ju haft macar hela tiden och varit väldigt nöjd med dem, ingen har varit ”kass”, verkligen inte, tvärtom. Nu är det vissa ändringar, som jag skrev som verkar komplicerade, men som jag också skrev, så har jag hört och läst många klaga på Windows till exempel. Kanske är det så att ju mer som ska rymmas, desto mer komplicerat blir det tills man kasserar allt och börjar om från början. Eller nåt sånt.

           Gillad av 1 person

          • De två nya burkarna jag har har W10 resp. W11. Det är himla fula OP. Men jag hämtade ett program som gör att man kan få Windows att se ut som äldre varianter och jag har såldes samma utseende som i W7 i båda burkarna.
           Jag tvivlar starkt på att du kan göra något motsvarande med din Mac. 😉

           /Skvitt

           Gilla

          • Jag har ingen burk och jag har ingen aning om vad man kan göra eller inte göra om i den nya MacBooken. När blev det en tävling?

           Gillad av 1 person

          • Har de inte alltid tävlat mot varandra?

           /Skvitt

           Gilla

          • Här är det ju du som tävlar.

           Gillad av 1 person

          • Flabb!

           /Skvitt

           Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: