Vårvinter, videkissar, vide ung

Av: Jag

03 03, 2023

Etiketter:, ,

Kategori: bilder, foton, sång, vinter, natur, växter, photos, foto, bildserie, fotografi, photography

46 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:55mm
ISO:400
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Vårvintervädret är ombytligt. Just nu faller blötsnö efter flera dagars sol på snö. Videkissarna får sova ett tag till, de som i visan kallas vide ung och visar sig vara förvånansvärt svårfotograferade, särskilt när det blåser.

Zacharias Topelius skrev år 1869 ett skådespel för barn, Stormen och Solskenet där sången om vide ung sjungs av Solskenet. Hon funderar på vad hon ska göra, äta snö för att få den att försvinna är lite tråkigt, så : ”Om jag skulle vagga videbusken till lif? Jag vill försöka. Hon tager en gren af videbusken, vaggar den i sitt knä och sjunger:

Sof, du lilla vide ung;
Än så är det vinter.
Än så sofva björk och ljung,
Ros och hyacinther.
Än så är det långt till vår,
Innan rönn i blomma står,
Sof, du lilla vide,
Än så är det vinter.”

Resten är historia. De ulliga knopparna heter nu ofta videung i folkmun. Och lite motsägelsefull är texten om hon nu vill väcka viden till liv.

46 kommentarer på “Vårvinter, videkissar, vide ung”

 1. Sannerligen. Vilka fina bilder du tagit.

  Gilla

  • Tack så jättemycket Tony! Nu har blötsnöregnet slutat och en svag sol tittar fram, nu kliver jag ut med höstpojken och testar vattenpussarna.

   Gillad av 1 person

 2. Fin vårkänslan ändå i dina viden, speciellt den sista med kallt ljus och lite solvärme.

  Gilla

 3. Rosa/vita knoppar mot det gula på himlen, wow underbar känsla av vår!

  Gilla

  • Nog är det ett vårtecken när de spricker fram ur sina höljen, de små ludna kissarna. Men nu är det nog lite oväder på gång.

   Gilla

 4. Ulliga, gulliga. Du har t o m fått med is på de där videknopparna ser jag vid noggrannare beskådande. Fint.

  Gilla

  • Tack Mrs Universum! Min tanke var att jag också skulle fota dem efter ett snöfall, men det blev inte av. Jag tänkte att jag skulle gå till dem fler gånger för andra och bättre bilder, men hejdade mig. Jag saknar vår sälg, den fanns runt knuten.

   Gillad av 1 person

 5. Wow, ”Rosa” är en riktigt höjdare tycker jag. Färgkombon med den gula bakgrunden sticker verkligen ut. Men som vanligt är alla bilder tillsammans så roligt att se. Tack!

  Gilla

  • Tack så jättemycket Anna! Jag tog foton på videkissarna vid två olika tillfällen, på samma ställe och därför är bakgrunden olika, kanske är det gula fjolårsgräs.

   Gilla

 6. Vår – så välkommet! Trevlig helg:)

  Gilla

 7. Fina bilder på viden.

  Gilla

 8. Få växter ger sådan vårkänsla som vide. Fina kissar!

  Gilla

  • Så sant! Men vad olika det kan vara, såg några på ett annat ställe igår och där hade bara några få kissar krupit fram ur sina skal. Tack Eva!

   Gillad av 1 person

 9. Så fina foton och dom gör verkligen att man längtar ännu mer efter våren..👌 Visan sov du lilla videung sjöng vi i skolan..ha en fin och tack för att vi får se dina fina bilder..kram..🤗

  Gilla

  • Tänk att den visan är så gammal. Jag tycker att man begriper den bättre om man ser Solsken som en person som vaggar viden i sin famn, som i skådespelet. ”Solskens öga ser på dig, solskens famn dig vaggar..” Nog kommer våren, men om vi nu ända ska ha det kallt ett tag så tycker jag att det var trist att snön försvann. Varmt tack Nicki och en trevlig söndag önskar jag dig!
   Kram

   Gilla

 10. Detta härliga vårtecken har skymtats också i Nyköping, dock i en mindre skara. Som du skriver, det är svårt att få till bra bilder på dessa videkvistar, men du har lyckats bra.

  Gilla

  • Den här viden är tydligen en av de tidiga, jag såg en annan i går och där hade bara några enstaka videkissar krupit fram. Det är inte lätt när kvistarna rör sig i blåsten, det mesta blir lite oskarpt. Varmt tack Stefan!

   Gilla

 11. En ljuvligt tecken på vårens ankomst. Jättefina bilder!

  Gilla

  • Ulliga och gulliga är de. Vi hade en stor sälg vid husknuten men den rämnade. Där var det underbart att följa dessa ulltottar och också senare det otroliga insektssurret när den visade sina små blommor. Tack så mycket Anita!

   Gillad av 1 person

 12. Så fina bilder på viden. Såg några på vår lunch promenad men ingen vår i sikte. Det skall bli kalla nätter framöver.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Ja, nu blir det lite bistrare ett tag igen, men det var väntat, så är det ju varje år/vår. Tusen tack Anki!
   Kramar till er!

   Gilla

 13. Härliga bilder – jag blir glad! Blå himmel och videkvistar! De ska väl komma här hos oss också, men känns som att vi nog får vänta på dem ett bra tag än.

  Gilla

  • Vi hade en väldigt fin vårvintervecka med mycket sol och vackert blå snö, men nu är det åter lite bistrare väder och tyvärr ganska bar mark. Våren kommer tids nog men det är roligt att upptäcka lite vårtecken pö om pö, roligare än om allt kommer på en gång, tycker jag. Tack så mycket Carita!

   Gilla

 14. Riktig vårkänsla i dina vackra bilder på viden. Fint med de rosa inslagen också.

  Gilla

  • Varmt tack Ulla! Det var en period med en hel del sol tidigare men som vi alla har märkt så blev det vinterrepris, inte mig emot.

   Gilla

 15. Våren är på gång, men nu kom ett bakslag.
  Fina bilder!

  /Skvitt

  Gilla

  • Jag envisas med att kalla det vårvinter, i alla fall hos oss som har haft en period med riktigt vårvinterväder med sol på snö, helt underbara dagar. Ni som inte har haft just någon snö kan förstås känna att det är ett bakslag, men februari var lite för mild, så snön är välkommen. Mars kan vara väldigt gråtrist utan snö. Tack Skvitt!

   Gillad av 1 person

   • Det kom ju lite snö nu med stormen. Den lär snart vara borta igen. Men fint så länge den ligger.
    Mars, ja. Kan vara, som du säger, gråtrist.

    /Skvitt

    Gilla

    • Läste i en annan blogg att det är minusgrader och sol hos er så snön kan kanske stanna ett slag om ni har tur.

     Gillad av 1 person

     • Nu är det en plusgrad, men ska bli -3 kl 17:00. Sen blir det mera snö i morgon, men det blir nog blask. Sen minusgrader igen och då blir det nog ishalka, skulle jag tro. Då är det kanske bäst att hålla sig hemma så man inte halkar omkull. Det räcker att bryta benet en gång! 😉

      /Skvitt

      Gilla

      • 10 mars idag, -10° och sol i morse, nu faller mer snö med stora vackra flingor. Oändligt vackert. Kollade bakåt i mina inlägg och det verkar som om det var 2018 som det fanns gott om snö i mars. Halka är inte kul, förra året var det is överallt, på gångvägar, gräsmattor, vägar. Hoppas att ditt ben är bra nu. Hos oss har sommarflickan brutit armen, men det hände inomhus.

       Gillad av 1 person

       • Lite snö kommer nu. Men enligt en liten äldre prognos skulle inget komma. Den senaste säger dock just lite snö.

        Jag har visserligen broddar, så jag kan ju gå ut om jag vill, men jag väntar tills jag behöver. Och så har jag helt vänt på dygnet. Att jag är vaken så här dags beror endast på att telefan väckte mig.

        Benet är förvisso läkt, men man förlorar kraft av att inte kunnat gå längre sträckor under så lång tid som det har tagit. Nu måste jag hämta igen det, men det tar emot. Ska dock jobba på det när vårvärmen kommer på riktigt.

        Ha en fin helg!
        /Skvitt

        Gilla

        • Vad bra att benet är läkt. Kraften kommer nog tillbaka när du börjar röra på dig lite mer. Sommarflickan har brutit sin vänstra arm och hon är vänsterhänt så det är lite knepigt med skolarbetet.
         Tack detsamma!

         Gillad av 1 person

 16. De är så fina! Jag har inte sett några här i år än, men jag har väl bara inte letat.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: