Jag är lyckligt lottad.

Jag är en av de 2000 svenskar som nu är utförsäkrad för andra gången. Vi är inte fler än så och man kan ju undra vad som har hänt folk längs vägen. Vilka tragedier ligger bakom siffrorna, vilket lidande, vilken tillfredsställelse när folk har tillfrisknat, för vi är ju så få kvar, vilka katastrofer när  folk har nekats sjukpenning trots att de varit sjuka, vilka ekonomiska krascher och nya fattiga?

Idag var jag utvald till att vara en i den där kvoten som en handläggare på Fk ska fylla för att ha utfört sitt jobb. Jag trodde att jag skulle få ett stöttande samtal hos en psykolog, men hon var idag utsedd till djävulens budbärare. Hon visste något som jag inte hade fått vetskap om: jag skulle sysselsättas, jag var inte tillräckligt sjuk för att få sjukersättning som jag ansökt om och inte tillräckligt sjuk för att bara få samtala med en psykolog vilket jag fick senast. Trots att jag har försämrats i min ohälsa.

Att jag bröt ihop är kanske inte en överraskning. Jag skriver inte vitt och brett om mina sjukdomar, jag försöker hitta något att glädjas åt även om livet jäklas, jag låter undslippa mig att dagen har varit dålig, men jag har oftast inte min blogg till att skriva om hur dåligt jag mår. Ändå vet ni  att jag kämpar. Och de senaste månaderna har varit ett litet helvete. För två månader sedan gjorde jag den senaste skogspromenaden. Sen dess har det inte varit möjligt. Men eftersom kameran följer med även till vårdcentralen och eftersom jag gör mitt bästa för att inte sjunka under självömkansytan har jag uppdaterat bloggen med färggranna bilder.  Er respons ger mig styrka och mod för dagen.

Jag är lyckligt lottad. Jag  kommer att finna på råd.  Jag tänker inte bli en av de där 22 000 andra utförsäkrade sjuka som registrerats som sysselsatta. Frisk blir jag i statistiken. Men jag knyter näven när jag gråter.

50 kommentarer på “Jag är lyckligt lottad.”

 1. Det gäller att göra som du gör kämpa, men det behövs verkligen en förändring i politiken. Allt verkar handla om kvoter. Du är stark, men folk som är halvtidssjuka tvingas att säga upp sig för att hamna i sysselsättningsfällan. Styrkekram ♥

  Gilla

  • Just nu vet jag ju inte om jag orkar. Intuitivt försöker jag vända det onda till kamp. Men det känns som om alla mina krafter har tagit slut, jag orkar inte med mer smärta och sjukdom och kraftlöshet.
   Tack och kram Maria.

   Gilla

 2. Oj så tråkigt att höra! Men jag är inte förvånad. Jag ligger själv i strid med Fk och talade med en chef i dag. Hon sa att det ju var ”olyckligt” att det blivit som det blvit (att handläggarna betett sig under all kritik, även om historien är för lång för att återge.) Ja det är ”olyckligt” att jag därmed gick miste om väldigt många tusen kronor, troligtvis och min ekonomi raserades. Hon tyckte att jag skulle ”begära skadestånd – det är det enda som går att göra” sa hon också. Vilket känns absurt bara det, när det är så tydligt att fel begåtts. Mitt fall ligger i kammarrätten nu, och jag vet hur jobbigt det är att strida mot Fk! Som tur är är jag friskare och starkare nu (det hela handlar om min sjukskrivning förra året) så jag orkar kämpa. Men vet att många inte orkar det. Styrka och kram!

  Gilla

  • Jag läste om din strid tidigare och kan bara tycka att det är för sorgligt att det har blivit så att den försäkring som det gick så många myter och lögner om och som vi ”inte hade råd med” men som gick med stor vinst, istället åderläts på pengar till friska människor. Jag har gått en kamp redan ända till högsta instans och det hjälpte inte. Ändå har jag nått ända hit, till min andra utförsäkring. Hurra! Nu har jag fått min dom av läkaren, jag blir inte friskare, jag återfår inte arbetsförmågan, jag behöver lyftas av spåret och få ro. Och sen har andra sjukdomar tillkommit. Men det räcker uppenbarligen inte.

   Tänk, Anna, om du gjorde din bedömning av en elev utan att ha träffat den. Det gör Fk:s läkare och handläggare dagligen och stundligen.
   Tack Anna, och kram.

   Gilla

 3. Åhhhh..vännen,så ledsen jag är=( Förstår att det känns hemskt nu..jag har varit med om eländet och kan aldrig glömma stressen och pressen! Nu slutade det lyckligt för mig,än så länge..fick mitt sjukbidrag beviljat till slut,men oron finns kvar,det ska ju förlängas snart..kanske..

  Men att du fått avslag…neeej,jag blir bestört,så tråkigt!!
  Jag förstår att du bröt ihop av det negativa beskedet..vännen..det är så fint att du ändå orkat visa dina vackra bilder i din blogg..du glädjer andra trots att du mår dåligt själv!

  Vad kan jag säga mer..alla ord känns ”töntiga”..men säger ändå att jag hoppas inne i mitt hjärta att det ska finnas hopp om en bra lösning för dig till slut..att du finner på råd! Det finns tillfällen då jag önskar att jag kunde trolla..detta är ett av dem!

  Varmaste styrkekramar från din vän Sirpa!

  Gilla

  • Ja, nog känns det hemskt. Jag har fått gråtattacker hela kvällen och det ökar på den elaka huvudvärk som jag nu har hela tiden, utan avbrott. Det känns extra hemskt för att jag på det förberedande mötet på Af tyckte att handläggaren förstod så bra och tyckte att jag skulle få sjukersättning. Men Fk har lagt sig i, vad jag förstår och ”beställt” sysselsättning. Jag måste bevisa att jag inte orkar men jag orkar inte bevisa det för jag orkar knappt ta mig dit! Jag skriver att jag finner på råd och det är väl att sälja bostaden och hitta nån annanstans att bo. Men då har jag böjt min nacke för överheten.
   .
   Tack, snälla Sirpa för din medkänsla.
   Kram

   Gilla

   • Ohhh..självklart blir din huvudvärk värre nu=( Och sedan att du fått hopp,som därefter raseras av Fk..var finns medkänslan?
    Jag blir så arg..för att orka med alla turer måste man ju vara stark! Man måste kämpa med näbbar och klor..den dagen man inte orkar,vad händer med dem som inte har kraft att kämpa längre,föra sin talan?

    Jag hoppas vännen att du orkar ett tag till!
    Kram!!

    Gilla

    • 22 000 av de som utförsäkrats finns ”i sysselsättning”, läste jag i ETC, ska lägga in en länk sedan. Många sjuka har alltså tvingats bli ”friska”. Jag är ju lyckligt lottad, som jag skrev, min man arbetar så jag sitter inte i sjön. Det är mycket mycket värre för ensamstående föräldrar och andra som inte kan hitta någon som de kan få hjälp av. Jag tycker förstås att det blir jobbigt att inte kunna försörja mig själv, men…

     Gilla

 4. Jag här igen..kan inte släppa detta..försöker komma på råd..när det begav sig för mig så mejlade jag och förklarade om hur jag mådde och bakgrunden till detta,till min handläggare på FK..även ringde och bad om personligt möte med henne..jag fick träffa handläggaren och berätta öga mot öga om min situtation..jag tror att det var ganska avgörande..för då blir man en ”person”..inte bara ett namn på ett papper..

  Du har väl kanske redan gjort så,jag vet ju inte..jag kan inte komma på något mera att säga just nu..är bara ledsen för din skull..

  Kraaaaaaaaaaaaamar om!!!

  Gilla

  • Rara Sirpa. Jag hade ju ett möte på Af i förra månaden som jag tyckte gick bra. Med handläggaren som har hand om sjukersättningen har jag bara talat i telefon, jag bad henne komma hem och titta för att hon skulle se hur lite jag orkar göra här hemma, men hon avböjde. Det sägs att man ska lyssna mer på den sjuka, hur hen upplever sin sjukdom och sin situation, men det är alltså bara fagert tal. Det sägs också att det har blivit något lättare med sjukersättning för folk med ”diffusa” symptom, som ju fibron kan klassas som, eftersom den ibland inte ens finns. Men det är också bara båg. Jag borde kanske falla till föga och gå med i deras program, men eftersom jag har varit så väldigt sjuk den senaste tiden så vågar jag inte, jag vill inte riskera att bli ännu sämre för då går jag under. Men jag ska fundera. Psykologen skulle kontakta handläggaren, hon blev förskräckt.
   Stor kram, Sirpa.

   Gilla

 5. Jag förstår om du inte orkar svara så mycket nu på mina ord..men kan inte låta bli att säga..att du ska inte nöja dig med att handläggaren på Fk avböjde att komma hem till dig!!
  Kräv att få träffa henne/honom på plats då,på försäkringskassan..ett personligt möte!

  Du ska inte falla till föga och riskera att bli ännu sämre med din hälsa,att gå under!
  Stå på dig! Lätt att säga,jag vet..försöker att ge dig styrka..

  Kraam!

  Gilla

  • Tack för ditt stöd, Sirpa! Jag ska fundera på det i morgon, nu är jag för trött. Jag brukar inte ge mig i första tagen när det gäller viktiga saker. Jag har en viktig kamp att gå med sjukvården också, att få den vård och de utredningar jag behöver, så det är mycket på en gång.
   Godnattkram

   Gilla

 6. Hoppas att du får sova någorlunda gott inatt vännen,sömnen är viktig för att orka..mycket att fundera på så klart,men försök att sova=O Men vi hörs..
  Varma natta kramar till dig!!

  Gilla

 7. Är det inte märkligt att man måste vara starkare än någonsin när man är som svagast??? Jag blir så trött på den där inrättningen… följt syrrans kamp genom åren och vet att det inte är lätt på något sätt. Oron mellan besluten, totala dippen när fel beslut kommer och så på’t igen när orken återvänder… usch usch. Nu har hon fått sin halva sjukpension – som är oåterkallelig som det så ”vackert” står. Snacka på att de vill kapa folk när de kan..

  Kan inte sätta min in i hur det känns att vara mitt i det men jag försöker vara stöttande medmännsika och det hoppas jag att du känner. Säger som ovanstånde, hoppas att du orkar kämpa och det måste ju bara bli någon jä..la ändring på saker och ting framöver!

  Kram

  Gilla

  • Det betyder mycket bara att skriva av sig och få respons och stöttande ord. Jag vet inte om jag orkar kämpa mer, det känns som om jag är beredd att ge upp. Jag visste att det är svårt att får sjukersättning, det var läkaren som bad mig söka så att jag skulle få ro, så jag var beredd på avslag. Men vad jag reagerade så starkt på var att Fk:s handläggare inte hade ringt mig eller på annat sätt gett mig beskedet, utan att en person som jag trodde skulle stötta mig när jag känner mig så slut och förtvivlad fick tala om det. Jag trodde heller inte att jag skulle behöva delta i någon aktivitet när jag var inskriven på Af, eftersom jag så klart hade talat om att jag inte klarade något fysiskt och att bara att ta sig dit kunde göra mig sjukare, beroende på dagsformen.Och jag talade om att jag nu var ännu sämre och att utredningar pågick. Ändå detta. Jag blev chockad av att höra att jag skulle ”sysselsättas”. Denna misstro och detta övertramp.
   Kram

   Gilla

 8. Jag blir alldeles förstummad … ja, helförbannad!

  FK kunde lika gärna ersättas med en empatilös dator vars program är skrivet så att så få som möjligt ska slinka igenom alla otaliga filter och kunna nå fram till någon form av symboliskt värde i ersättning.

  Förr tilläts handläggarna ha egen kompetens och ha ett användbart omdöme men idag är det inte tillåtet. Det märks mer än väl på hur de nuförtiden sköter sina ärenden och vad utfallet därav blir. Varje form av mänskligt engagemang i saken är i praktiken förbjudet! För att behålla jobbet som handläggare blir man tvungen att reducera sin själsliga nivå till koncentrationslägervaktens känslokyla: Jag gör bara mitt jobb. Det finns säkert någon eufemisk term i det moderata nyspråket som vackert beskriver metoden men intentionen bakom den tilltalande extensionen är djävulsk.

  Därmed är det också möjligt att ersätta FK:s personal med datorstyrda enarmade banditer. Den som söker någon form av ersättning skall knappa in sina uppgifter, dra i spaken, om den det förmår, och få ut beskedet: Du ska sysselsättas!

  Med det menas väl att den ansökande ska på något vis ta sig själv till den sista anhalten.

  Jag vet att du har ett helvete inte bara med dig själv utan även med oro för din mor. Du nämner inget om relationen till din man och dina barn men jag antar, och det kanske är ett felaktigt antagande, att det frestar på emellanåt. Även om man är ensam om att bära värken så känner omgivningen av den.

  Jag är inte den som ska ge dig kramar men jag vill ändå ge dig en!

  Gilla

  • Jag kan bara instämma i det du skriver. Dator och enarmad bandit. Jag har åkt på för många smällar de här åren med Fk, med köpta läkare, med sjukvården, med handhavandet av mamma o.s.v. för att jag ska har någon ork kvar att hantera den här situationen. Faktiskt var Af vid förra utförsäkringen den som gjorde mig positivt överraskad, så därför blev chocken stor och benen slogs undan för mig. Jag hade tänkt att jag förmodligen inte får någon sjukersättning utan får fortsätta vara sjukskriven efter månaderna på Af, men om Fk kräver att jag ska delta i något för att prövas, så kommer jag nog inte att få ny sjukskrivning efter den här omgången när jag säger att jag inte förmår. Förra omgången räckte det att jag hade samtal med psykologen och man hade förespeglat mig att även nu skulle det tas hänsyn till vad jag orkade. Men icke.
   Tack för kramen och medkänslan och kram tillbaka, BeBest.

   Gilla

 9. Jag delar din frustration över behandlingen av FK. Om alla vore lika arbetsföra, som FK anser skulle tjurskallarna där inte ha någon anställning, men så intelligenta är de inte. Gillar din bild i ditt inlägg.
  Svante

  Gilla

  • Tack, Svante. Jag tyckte att bilden skulle passa. Faktiskt kunde jag distrahera vreden och frustrationen ett tag genom att fota kvinnan i ägget. Jag tycker att det är fantastiskt att jag hittade det här ägget på en antikmässa för 80 kr!
   Här en länk till en passande krönika i ämnet:
   http://dagens.etc.se/kronika/tank-sa-fel-det-kan-bli

   Gilla

   • Den länken var verkligen relevant för samhällets status idag. Det borde Göran Persson tänkt på när han släppte in ”månglarna i templet” för att använda ett religiöst uttryck tvärs om. Under Göran Perssons tid förlorade så gott som alla kommunalare rätten till pension vid 63, detta utan att Kommunalarbetareförbundet ens opponerade. Jag vet inte hur andra statligt anställda drabbades, men vet att man vid varje avtalsförhandling avstod löneökningar för att få den tidigare pensioneringen.
    Svante

    Gilla

    • Det finns så många svek att hälften vore nog. För mig är det viktiga att man hjälper dem vars krafter/resurser sviktar, delar på bördorna, stöttar och lyfter.

     Gilla

   • Men han är ju bara så himla bra! Jag har haft en ganska stor intellektuell crush för Ehrenberg i snart 30 år. 🙂 Det är ju PRECIS så det är fast man inte kunnat sätta ord på det.

    Gilla

 10. Så tråkigt att läsa att du inte blivit bättre. Att sjuksystemet havererat visste jag så i den delen är jag inte förvånad, men hade hoppats att du var på bättringsvägen…

  Gilla

  • Från det mest akuta har jag kanske börjat återhämta mig. Kunde göra en liten tur för att se på svärsonens fotoutställning igår. Men resten består och även den svåra huvudvärken som tillkom under sommaren. Jag framstår nog som ganska stabil men är väldigt skör.

   Gilla

   • Verkligen trist att det inte blir bättre. Hur mycket hjälp får du av vården?

    Gilla

    • Det som har varit tycker jag är under all kritik och då menar jag de senaste månaderna. Jag har gjort flera besök akut på vårdcentralen och på akuten och det som händer är att man på vc säger att jag ska söka på akuten om jag blir sämre och på akuten kollar man hjärtat och senast hjärnan och säger att vårdcentralen ska utreda. På vårdcentralen, som har privatiserats är man tillsagd att inte ta för mycket prover och inte skicka för mycket remisser, det kostar pengar. Så därför har man till exempel inte utrett något som borde ha tagits tag i för länge sen, fick jag veta häromsistens. Det tar sån tid innan det händer något så… Min väninna kunde ha dött för att vissa prover inte togs på vc, hon hade svår brist på ett visst ämne.

     Gilla

 11. Vad tråkigt när det inte fungerar! Bekanta till bekanta drabbades hårt då deras son fick bestående hjärnskador på grund av en vc som bara höll dem ifrån sig så länge de kunde. När de väl fick komma var hjärnhinneinflammationen livshotande och det blev iltransport till länssjukhuset…

  Jag blir så förtvivlad varje gång jag hör om människor som inte får rätt vård.

  Försök att stå på dig!

  Gilla

 12. Att orka stå upp emot FK och andra myndigheter är inte lätt. man måste vara ”frisk” för att orka. Jag vet av egen erfarenhet hur tufft det kan vara.. under många år kämpade jag för döva dotterns rättigheter. På vägen vann jag en del strider bara för att jag vet hur man kan formulera sig och använda lagtexter o.dyl. Sista striden om vårdbidraget förlorade jag dock och under dryga 1½år fick vi inga pengar alls. Nu sedan dottern fyllt 19 år är det annat… helt plötsligt kostar hennes handikapp igen *skakar på huvudet*. Nu får hon både handikappersättning och aktivitetstillägg medan hon går i skolan… plus studiebidrag som alla andra elever..
  Knepigt!! Men bra för A naturligtvis…

  Tråkigt för dig dock att dels vara sjuk och inte orka… och sedan bli överkörd av FK… och andra myndigheter. De verkar ha noll empati för den ”lilla” människan.. usch!
  Tur att du känner glädje över ditt bildskapande… som alltid är av toppkvalité och gläder så många andra. Man fashineras, beundrar, funderar, förvånas… helt enkel man blir berörd ♥ och blir glad.

  Stor värmande styrkekram från Mogi

  Gilla

  • Jag vet hur du kämpat och är glad att din dotter åter får det hon ska. Det är tyvärr så, man måste vara stark, men är man sjuk orkar man inte hur länge eller hur mycket som helst. Jag skulle gladeligen jobba om jag bara förmådde, det har jag gjort länge och väl, även när jag redan var sjuk och till slut orkar inte kroppen mer. Det var sånt som vi trodde att vi hade sjukförsäkringen till. Tack, snälla Mogi för ditt fina beröm, du gör mig så glad!
   Varm kram tillbaka!

   Gilla

 13. Du är fantastisk och enastående ♥ ! FK är verkligen jävulens budbäarare, för de har till uppgift att bara säga NEJ utan förskoning. Önskar jag hade en massa pengar så jag kunde ge dig , så du i din tur kunde be dom dra ända in i glödheta. När FK höll på jagade mig kände jag det som jag skulle bevisa något de redan visste, känner du också så ???? Det jag aldrig kommer att fatta är att de(FK) har papper på allt och det med all önskvärd tydlighet står att man inte kan arbeta med något och ändå får de till det att man kan det även om man så skulle vara helförlamad, halvförlamad eller vad som helst som inte gör det möjligt att arbeta. Om man inte ens klarar en normal hemmatillvaro kan man ju inte jobba heller !!!!!!!!!! Man har ju lust att spränga skiten i luften. Sjuka behöver idag en advokat eller iaf någon som kan vårdsvängen och FK och diverse saker som kan verka till förmån för dom sjuka. Vet att det finns/fanns en man i Bollebygd som hjälpte/hjälper folk att strida mot FK, antagligen vet du det med, gör du inte det kanske jag kan leta reda på hans telefonnummer och adress igen. Han har hjälpt jättemånga att överklaga.

  BS Just nu verkar det vara nåt knas med mig hela tiden. Kanske är detta den tur i oturen jag behövde för att få hjälp att gasa på onkologerna. Idag är jag glad att jag ska få göra en rektoskopi med fiberoptik, hoppas dom hittar nåt nu !!!!! man är bra desperat som blir glad för en sån sak, men allt som leder fram till att man hittar tumör(ursäkta)jäveln. Min käre doktor får hitta på ALLT jag går med på vad som helst så länge det inte är plågsamt och är det det får dom väl söva mig då.

  Varma kramar

  Gilla

  • Tack, snälla Agnetha! Jag känner till honom, har anlitat hans elev, men förlorade trots det i alla instanser tidigare, enligt övergångsreglerna. Jag undrar om det inte var jag som gav dig hans namn. Ja, det känns som om det inte finns något kvar att bevisa. Men nu har bilden ändrats något. Jag har talat med Fk-handläggaren och hon säger att hon verkligen inte har talat med Af. Hon vill ha kompletteringar av läkaren däremot. Märkligt. Jag förstår ingenting. Något missförstånd har skett, det är uppenbart. Jag svarar på din del hos dig.
   Kram

   Gilla

 14. Arma jä*lar som jobbar på FK. Det kan inte vara roligt. Det är ju ett komplett vansinne hur det har blivit. Jag bor i ett land där det inte finns pengar, där man bokstavligen tejpar ihop maskiner på sjukhusen för att det inte finns pengar att förnya men såhär blir folk inte behandlade i alla fall. Och Sverige har RÅD. Det är skandalöst. 😦

  *kramen*

  Gilla

  • Nej du har så rätt, det kan verkligen inte vara lätt! Nu har jag lite inside information att det pågår ett arbete att ändra på saker och ting, men vad det leder till vet vi ju inte. Men så här kan vi inte ha det! Kolla gärna länken ovan i mitt svar till Svante.
   Kram

   Gilla

 15. Det hemska är att när man är mitt i traumat, finns det inget direkt perspektiv som är lätt att se. Jag känner mig oerhört illa berörd, ångest. Bara tanken på det….
  Och det kan vara min tur nästa gång, eller någon annans.
  Jag vet inte vad jag ska säga, att tycka synd om är ingen lösning på något. Jag vill inte se dej som ett offer. Jag tycker om att du knyter handen när du gråter. Men jag skulle gärna vilja stötta på något sätt!
  Inte orka skogspromenader. Det är förståeligt. Det är inhumant och ont det FK gör.
  Förresten, jag ska träffa en arbetspsykolog på måndag.
  Varmaste famnen och allt gott till dej med tårar i ögonen!

  Gilla

  • Ja, så är det. Jag kände mig oändligt sviken, besviken, chockad och överkörd.
   Jag fortsätter att knyta näven, men det kanske är det som ger mig huvudvärk. Jag försöker nu agera istället för att stänga det inom mig. Men det tar ju kraft också. Är på torpet, vått och mulet, men tänker mig en kortare promenad i alla fall. Fick tag på ett objektiv igår.
   .
   Så bra att det gick att ordna med en psykolog, hoppas att kontakten blir positiv!
   Tack, snälla vän för din medkänsla och omtanke. Vi kämpar på, du och jag.
   Varm kram

   Gilla

 16. Förstod inte bilden förrän jag läst…
  Kram och allt gott till dej!

  Gilla

 17. som Den ohyggligaste tortyr..
  utförd av anställda på en myndighet
  som eg är skapad till att skydda
  redan ..skadade
  och
  det kallas kompetens uteckling ..
  då man lär handläggare att hantera ärenden
  ..känslokallt

  Gilla

  • Det är som Islandsmamman skrev, det kan inte vara lätt att arbeta på Fk. Man har sina kvoter att fylla och regler att följa och däremellan skymtar du kanske den lilla människan. Om du blundar när du trycker på knappen till falluckan så ser du inte den som faller.

   Gilla

 18. 🙂 Jag har kanske lite finskt från min biologiska farmors sida. Henne hann jag aldrig träffa. Så kan det bli.
  Kramar och allt gott till dej!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: