Med sin frånvaro…

Av: Jag

26 08, 2013

Etiketter:,

Kategori: bilder, blommor, foto, foton, photos, sommar

24 kommentarer

Bländare:f/8
Focal Length:36mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D60

… lyser den inte, solen.  Den röda pelargonen var en perfekt växt för ampeln i stan i år. Torktålig som få prunkar den där jag annars brukar mötas av ledsna växter när jag återvänder till stan. Sakta får den försummade trädgården tillbaka lite av sina konturer. Fallfrukten  ropar, aroman rodnar och plommonen börjar längta till munnen. Vindruvorna tar tack och lov ett sabbatsår efter fjolårets dignande drivor och – en glädje: lammöronen bestämde sig för att återvända: en heltäckande matta av ludna små öron i rabatten där allt var ödelagt av den hårda vintern.  De gav inte upp!

24 kommentarer på “Med sin frånvaro…”

 1. Häftig färg på pelargonerna. Synd att du nämnde fallfrukt, hoppas du inte har Åkerö äpplet, som är min favorit, för då blir jag avundsjuk. Åkerö äpplet är nog det enda, som skulle få mig att besöka min uppväxtort Mälarhöjden tror t.o.m. att jag skulle kunna palla detta äpple, om chans ges, pallade aldrig äpplen när jag var ung. På Googles gatubild finns trädet kvar.
  Svante

  Gilla

  • Den bir extra häftig i solen, färgen, nästan självlysande. Nej, det är inte Åkerö, det är ett sommaräpple som faller så här års. Åkerön ska väl sitta kvar och mogna ett tag till. Vårt sena äpple är Aroma och det är delikat, rodnar på träden just nu. Åkerö hade dottern som träd på mina svärföräldrars torp, hon fick äppelleveranser på hösten av farfar sin de sista åren de hade torpet.

   Gilla

   • Egentligen är det förskräckligt att jag skulle kunna tänka mig att bli brottsling, för att få tag på ett äpple från barndomsträdet.
    Svante

    Gilla

    • Palla äpplen räknas väl knappast. Du får klä ut dig till pojkspoling i äppelknyckarbyxor.

     Gilla

     • Med min åldrade kropp skulle det nog vara dagens skämt. Tror att den ärliga vägen skulle vara bättre. Gå in, och fråga, om jag kunde få ta några äpplen. Skulle de, som köpte huset efter föräldrarna vara besvikna på huset, får jag ompröva att palla frukt.
      Svante

      Gilla

      • Det kanske är bäst. Jag har skänkt frukt till förbipasserande många gånger. Ofta gamla människor som har flyttat från sina trädgårdar. De får gärna flera kassar.

       Gilla

 2. Blev tvungen att Googla ”lammöron”. Jag och växter är inte på samma våglängd. 🙂
  Tycker om den klarröda färgen mot den gröna botten.
  Det blir liksom … vackert.

  Gilla

  • De här lammöronen betydde lite extra för mig eftersom jag hade fått dem av en kollega som nu är död. Hon dök upp en dag med en stor klump lammöron som hon hade grävt upp i sin trädgård, bara så där. Så jag är väldigt glad över att de återuppstod, vilket hon tyvärr inte gör.

   Jag tror att det är solen som gör att det liksom blir vackert, den lyser igenom kronbladen och trollar bort det där konstiga som händer när man fotar röda blommor, de brukar inte få sin sanna färg.

   Gilla

 3. Vackert med den röda pelargonen och med lite grönt i bakgrunden.
  Jag gillar egentligen inte dem förutom just de röda. Jag tror den väcker minnen från barndomen på landet hos farmor. 🙂

  Gilla

  • Tack, Antonia. Jag har bestämt mig för att gilla pelargoner, de är så tåliga och blomvilliga. De djupröda är vackra och de vita likaså, dem har jag i en stor kruka på trappan och de gör sig mot den mörka dörren. På landet har jag också två krukor med pelargoner, Mårbackapelargonen, ljust ljust rosa, som sig bör, det är en gammal sort. Det är praktiskt med blommor som tål torka, som man kan lämna veckovis om det vill sig och de bara fortsätter att blomma. Pelargoner väcker ofta minnen.

   Gilla

 4. Pelargoner har jag svårt för. Dels gillar jag inte doften sen finns en del barndomsminnen som spökar. Den röda färgen på dina blommor gillar jag däremot skarpt!
  Lammöron fanns hemma medan farmor levde. De försvann efter hennes bortgång då ganska mycket av hennes del av gårdens trädgårdsland och rabatter successivt grävdes om, rensades ur och gammalt ersattes av modernare växter. 50- och 60-talen gick hårt åt äldre generationers efterlämningar.

  Gilla

  • Nej, inte alla tycker om pelargonen. Jag har bestämt mig för att tycka om dess egenskaper även om det inte är en av de vackraste blommorna.
   .
   Mina lammöron är av två olika sorter, dels de som jag trodde hade frusit bort och som får långa rosa blomstänglar. Den andra sorten, som jag också har fått, får inga blommor och gillas av landskapsarkitekter som vill ha det gråa bladverket enbart utan att ”störas” av blommor i fel färg.

   Gilla

 5. Fiiiiint! Jag vill plocka blomman och sätta den i en kruka,så rött o vackert..men det går ju inte,så får nöja mig med att titta på den i ditt krypin! Kram!

  Gilla

 6. Fint! Inte en pelargon har jag haft denna sommar..jag brukar ha kaskad pelagoner ..som blir växer just som kaskader..de hänger röda och fina hela sommaren lång.
  Såna ska jag nog ha nästa sommar igen..
  Nu börjar mina blommor på balkongen se lite hängiga ut..mina hängpetunior blev inte lika fina som året i nnan..men tomaterna kan jag snart skörda..17 st blev det på plantorna jag fick av en kollega.
  Äpplen har jag köpt ..agustiäpplen är de jag gillar mest…
  Igår var jag i blåbärsskogen och fick ihop ca 3 liter innan jag vart tvungen att bege mig hemåt igen eftersom jag hade enn tandläkartid.
  Ha en skön onsdag
  kram

  Gilla

  • Man återvänder till de sorter som man finner blommar rikligt och håller hela sommaren. Pelargonen är en, verbenan är en annan, i år har jag en rosavit sort på landet tillsammans med en silvernjurvinda. Härligt med tomater som man skördar på egna plantor! Äpplen blir det massor av både på landet och i stan. Här i stan har grannen fått löfte om att plocka, de har inte fått några på sina träd. Till torpet kommer mellandottern och plockar i helgen och gör osötat mos, de är så söta i sig. Plommon blir det precis lagom av, det är inte kul de år när träden dignar och man vadar i plommonsörja. Blåbären fick vara i år, jag sansade mig, har kvar i frysen. Var på akuten hela dagen i går. Igen.
   Kram

   Gilla

 7. Jag gillar inte pelargoner. De skräpar ner och luktar så konstigt. Men din bild gillar jag för den lyser i underbara färger och läckra effekter. Kram

  Gilla

  • Det verkar vara precis så: antingen eller. Men utomhus luktar de inte. Det var just ljuset som fick mig att ta bilden, tack Rozie!
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: