När mammor dör.

Av: Jag

19 10, 2014

Etiketter:,

Kategori: bilder

47 kommentarer

Bländare:f/5
Focal Length:6.9mm
ISO:100
Shutter:1/0 sek
Kamera:DMC-TZ40

När mammor dör,
då förlorar man
ett av väderstrecken.
Då förlorar man
vartannat andetag:
då förlorar man en glänta.
När mammor dör,
växer det sly överallt.

Göran Tunström

47 kommentarer på “När mammor dör.”

 1. En vacker dikt och finstämd bild till din sorgesamma stund…

  Gilla

 2. Jag är så ledsen för det du måste gå igenom nu … Tungt och sorgesamt på så ,många olika vis …
  Dikten av Tunström är så fin och säger så mycket … För det är ju så som han skriver … Vi förlorar verkligen ett väderstreck …
  Men både du och jag, har navigerat själva nu under några år … Fast våra mammor finns / funnits …
  Saknaden blir stor … Minnena är många … Och din mamma har fått ro ifrån en svår sjukdom ..

  Varm kram till dig ! … // Maria

  Gillad av 1 person

  • Tack för dina fina ord, Maria. Det är som du skriver, våra mammor har långsamt glidit iväg från oss. Jag har sörjt mammas öde i fyra år och ändå med fasa sett slutet närma sig. Hon har fått ro, efter en mycket svår sista kamp.
   Varm kram tillbaka!

   Gilla

 3. Jag tänker på dig och din sorg. Och känner med dig. Kramar. Många kramar.

  Gilla

 4. Har din mamma dött nu alltså, redan?

  Gilla

  • Jag förstår att det är så nu. Jag trodde det skulle ta längre tid då du skrev att hon fått plats på hospice. Du har skrivit så fint till mig och jag vet att du vet att jag vet. Stor kram! Anna

   Gilla

   • Hon fick inte plats på hospice eftersom hon hade ett äldreboende. Sjukhuset behöll henne så länge de bara kunde fast det var en akutvårdsavdelning. I onsdags flyttade jag tillbaka henne till boendet och hon fick ett omsorgsfullt omhändertagande med extravak när vi inte var där och all tänkbar palliativ vård.
    Vi var mycket tveksamma till flytten, det kändes inte etiskt riktigt att störa en döende människa med en flytt, men det blev bra trots allt. Jag vet, Anna.
    Stor kram!

    Gillad av 1 person

 5. Beklagar verkligen, att förlora föräldrar är hemskt ❤

  Gilla

 6. Älskade vän… ja Thunström sammanfattar det bra i dikten. Att förlora pappa var en sak men en mamma är alltid Mamma.. Varm innerlig tröstekram från mig. ♡

  Gilla

 7. Beklagar verkligen. Fin dikt ❤ Kram!

  Gilla

 8. Tänk så bra att din mamma hann lära så mycket om det agrara livet vidare till dig! Att så är, det har jag förstått av dina kommentarer på min blogg. Så fina kunskaper!

  Gilla

  • Ja, det känns fint att ha fått ta del av hennes kunskaper och minnen. Men höbärgningen har jag själv upplevt under många somrar som barn. Mina far- och morföräldrar levde ett enkelt liv på landet utan vatten i kran och med vedspis. Farmor hade heller ingen el i sitt hus. Hos mormor hämtades vattnet i en källa i skogen. Lång har mammas resa varit från dessa enkla förhållanden till livet som truckförare för LKAB och sedan en pensionärstillvaro i eget hus i Spanien.

   Gilla

 9. Så har då din mors tunga resa till minnenas land nått sitt slut. Nu är hon framme och alla hennes efterlevande är som den vackra dikten säger ett väderstreck fattigare men ni har dock rika minnen och med deras hjälp kan ni orientera i det nya landskapet och skapa nya väderstreck och vägmärken åt er. Jag förstår att mycket känns svårt nu men jag tror samtidigt att du fått tid att tänka på vad som nu ska komma och vad du vill göra av det. Tänker på dig.

  Gilla

  • Tack för omtanken, BeBest. Så är det, mors resa är slut och den senaste tidens plågor slipper hon nu. Hon anmälde att hon kommit fram genom blixt och dunder på natten. Tillvaron blir helt klart annorlunda nu, mitt ansvar för mina föräldrar sammanföll med att jag blev sjuk och det har varit tufft. Goda minnen och tankar hjälper i tomheten och saknaden, det är sant.

   Gilla

 10. En sån fin – och sann – dikt! Jag känner med dig! ❤

  Gilla

 11. ❤ vacker och så sann dikt ❤ då mammor dör försvinner en stor del av en själv…
  stor innerlig varm kram

  Gilla

 12. Vacker bild och vacker text! 🙂

  Gilla

 13. Åh! Jag läser alla kommentarer och ser små glimtar från din mammas och ditt liv tillsammans. Ljusa minnen och fyra tunga sista år. Och nu är allt över. Och ändå inte. Först det praktiska med bouppteckning och begravning, Kanske en annons? Vilken kista? Vilken hälsning på kransen? Eller strö askan i havet? Jag vet så klart inte alls hur mycket som redan är bestämt och klart. Men ändå är det alltid praktiska saker som ska ordnas. Hoppas att du har stöttning av dina nära i denna svåra stund. Både med det praktiska och i sorgen. Kramar.

  Gilla

  • Har just avslutat ett samtal med min syster om vad som ska bestämmas på begravningsbyrån i morgon. Vissa delar är på plats eftersom vi begravde pappa för fyra år sedan. Jag har också pratat med mamma och vet hur hon vill ha det: kistbegravning, kyrka, mycket blommor. Graven finns, kyrka, präst och samlingssal samma som för pappa. Sen tillkommer den personliga delen med dekorationer, vers, blommor. Och personlig musik/sång. Sorgen sticker upp ibland och viker undan när det praktiska tar vid. Idag var jag nära att handla blommor till mamma som jag brukade när jag hälsade på henne.
   Kram

   Gilla

   • Ibland tänker jag att allt det praktiska finns där, inte bara som en hyllning till den som gått bort, utan också för att de närmaste ska ha just praktiska saker att fokusera på…

    Kram

    Gilla

    • En begravning behöver ju ordnas och det är oerhört mycket som ska planeras och tänkas igenom. Det är sant att fokus hamnar där ett tag. Det kunde räcka så. Men sen finns annat som man helst slapp. Idag måste vi tömma mammas lilla lägenhet och det är mer än jag egentligen har krafter till. Först alla beslut på begravningsbyrån och därifrån direkt till boendet.
     Kram

     Gilla

 14. Åhhh… Beklagar sorgen! Gillar din beskrivning av hur hon meddelade att hon nått målet. Kram!

  Gilla

 15. Beklagar Din sorg!
  Så fint med Mammas hälsning med Blixt och Dunder… Humor och värme…
  Bästa styrkehälsningar…

  Gilla

 16. ❤️ Inga ord, men så vackert du skrivit

  Gilla

 17. Oh. 😦
  Jag beklagar sorgen.

  *kram*

  Gilla

  • Tack, Islandsmamman. Hon var gammal, hon var sjuk, men senast idag kunde jag inte förstå att hon var borta för alltid.

   Gilla

 18. Fin dikt av Göran Tunström och särskilt – ”När mammor dör,
  växer det sly överallt.”.
  De blåmelerade moln är fina.
  jag fastnade i dina skriverier och bilder..och sen klicka jag på bara.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: