Hammershus

Av: Jag

27 11, 2019

Etiketter:, ,

Kategori: arkitektur, bilder, bildserie, förfall, foto, fotografi, foton, höst, natur, photography, photos, träd

50 kommentarer

Bländare:f/11
Focal Length:27mm
ISO:280
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

När försvarsverket Hammershus egentligen byggdes är väl förborgat, men klart är att borgen har stått där på klippan på nordvästra Bornholm åtminstone sedan någon gång på 1200-talet. Ärkebiskopssätet i Lund byggde borgen och makten har sedan skiftat mellan kyrkan, Lübeck och kungamakten. Inte så konstigt kanske att den (förhatliga) maktsymbolen så småningom kom att bli ett stenbrott där folk hämtade de stenar de behövde. Den har rivits och renoverats i omgångar och är nu ett omtyckt turistmål, Nordeuropas största borgruin.

50 kommentarer på “Hammershus”

 1. Börjar bli lite nyfiken på Bornholm efter alla dina vackra bilder därifrån, kanske dags att göra ett besök där nån gång, jag har i alla fall skrivit upp det på min ToDo-lista 🙂 Många härliga bilder från borgruinen, favoritbilderna blir Trädet och Skallen. Ha en bra dag!

  Gilla

  • Jag kan verkligen rekommendera den lilla vackra ön. Den kallas för solens ö, så kanske en resa lite tidigare än vår i oktober passar om man vill vara säker på sol. Tack snälla Susan, kul att du gillar bilderna, du om någon vet hur svårt det är att välja bland alla man har tagit! Skallen är en stor replika som ligger i entrén till besökscentret på Hammershus. Det sägs vara skallen av en ung flicka som avrättades på galgbacken som låg på klipporna nedanför borgen. Bilden av trädet är jag själv glad över. Tack detsamma!

   Gillad av 2 personer

   • Det är ett otroligt tidsfördriv att välja bilder, men samtidigt är det ju väldigt roligt 🙂
    Oj, det var inget roligt öde för en ung flicka, så fruktansvärt… och så sorgligt.

    Gilla

    • Om murar kunde tala så skulle de berätta om många människors öden. När man grävde ut galgbacken fann man resterna av 27 avrättade människor. Kraniet tros vara en 20-årig kvinnas. Hon dömdes till döden för att ha tagit livet av sitt nyfödda barn, hon satte ut det i snön. En tragedi, att vara en ogift mor 1627 var en stor skam. Utgrävningarna skedde 1977-78.

     Gillad av 1 person

 2. Ännu en helt suverän bildserie från dig – snyggt jobbat! Säger som Susan – oj så nyfiken jag har blivit på Bornholm … skulle såå gärna åka dit! Och den där borgen … WOW! Precis sånt som jag älskar! Svårt att utse någon favoritbild, men jag blev väldigt nyfiken på vad som finns där om man öppnar grinden och fortsätter den branta stigen upp!

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket Anki, jättekul att du tycker om serien! Ja, en hel del jobb är det ju med så många foton i ett inlägg, som du ju vet. Jag har enormt svårt att välja, det är en lång process. Jag kan verkligen rekommendera ett besök på den fina ön, jag har lust att åka tillbaka snart för att komplettera med det vi inte riktigt hann med. Bland annat att gå nerför den branta backen vid grinden och sedan på stigen som slingrar på klipporna vid havet. Då skulle jag få se hur borgen såg ut från havssidan. Går man uppåt så hamnar man just uppe vid borgen. Jag var för trött och min man får rysningar bara han tänker tanken. Borgar har man ju sett men Hammershus är speciellt, väl omhändertaget numera och det är en skön och vacker miljö. Besökscentret som har fått pris för sin arkitektur är en pärla, insmugen i landskapet men det hann vi bara gå igenom.

   Gillad av 1 person

 3. Interesting visual documentary! 🙂

  Gilla

 4. Wonderful pictures! Hammershus was a favorite subject of Danish artists in the past. I’ve seen many paintings of it online, but always painted from a distance, never up close like in your photos. I enjoyed your tour very much! It might be fun to visit the castle at night: https://bruun-rasmussen.dk/m/lots/37D6DCC1316C?utm_campaign=%5Balle%5D&utm_content=item-link&utm_medium=email&utm_source=searchagent&utm_term=georg+emil+libert.

  Gilla

  • Thank you very much Brad! Yes, I remember that now, I have seen some paintings in antique shows. I am glad you enjoyed the tour through my photos. What a beautiful moonlight painting, thanks for the link!

   Gillad av 1 person

 5. Vi har redan planerat in en vårresa, efter dina tidigare inlägg. Så extra glad för ännu fler tips. Har du boendetips också?

  Gilla

  • Så roligt att jag kunde inspirera till en resa till den vackra ön! Jag vill gärna åka tillbaka, men det finns förstås mycket annat som också lockar. Boendet ordnar man nog bäst genom att leta runt lite, man får ju lov att bestämma vilken del av ön man vill bo på. Vi hyrde en stuga via Airbnb och det är en bra boendeform men jag hade nog velat ha ett annat läge än vår stuga hade i ett lugnt villaområde i Snogebæk. Lite utsikt över vattnet skadar inte.

   Gilla

 6. Underbara bilder på borgen. Första bilden med trädet är super fin.
  Kram

  Gilla

 7. Det syns tydligt att den borgen har varit med om mycket. Jättefin serie kryddad med en skalle och vilket underbart och vackert träd!

  Gilla

  • Det har den verkligen, många strider har nog utkämpats, folk har lidit, älskat hatat, kämpat. En period var borgen ett fängelse. Tänk om murarna kunde tala. Tack så mycket Kristallina! Skallen/Kraniet är en jättereplika i besökscentret och ska påminna om lidandet. Trädet är verkligen vackert, jag blev glad över att få syn på det. Det märks att området har restaurerats och tagits hand om med omsorg, det är vackert där.

   Gillad av 1 person

 8. Det är så häftig med borgar. Att de klarade så många år i princip utan underhåll alls, för än nu. En skön bildserie att kolla igenom. Undrar varför ligger den stackars skallen i betong? Eller sand? Oavsett tycker jag synd om människan som inte fick nån ro.

  Gilla

  • Hammershus har väl inte riktigt klarat alla åren, den har i princip rivits och byggts upp igen under åren och sen fått förfalla och använts som stenbrott tills man insåg värdet i att försöka restaurera borgen, eller rättare sagt borgresterna. Skallen, eller kraniet ligger som en installation i besökscentret som ligger där man börjar sin vandring mot borgen. Ett jättekranium, en replika, som slår an tonen för utställningen som finns i centret: Den förhatliga borgen, eller den hatade borgen. Du kan läsa mer i mitt svar till Susan här ovan. Den unga kvinnan har nog till slut förts till vila på en kyrkogård. Hon halshöggs 1627.

   Tack så mycket Antonia, det var ett väldigt trevligt besök uppe på borgklippan.

   Gillad av 1 person

 9. Vad fint jag bara älskar sånt här helt underbart 👍👍👍🤗👍

  Gilla

  • Himla roligt att du gillar inlägget, Nicki! Tack så mycket! Det var en upplevelse att besöka borgen, det fanns så mycket vackert. Borgromantik kanske det är…

   Gilla

 10. Ser verkligen vackert ut. Härlig bildserie med många fantastiska bilder. Tack för att du visar oss 🙂

  Gilla

  • Roligt att dju uppskattar dem Susanne! Det var faktiskt ett oväntat trevligt besök på Hammershus på Bornholm. Men jag gissar att det berodde på att det var senhöst och inte så mycket folk.

   Gillad av 1 person

 11. Många väldigt fina bilder. Miljöerna känns skotska på något sätt.Men vem är döskallesjal?

  Gilla

 12. Wow! Ytterligare ett ställe jag vill besöka. Den historiska nerven går berserk!

  Gilla

  • Haha! Jag måste erkänna att jag inte förväntade mig så mycket inför besöket, ytterligare en av alla borgar, tänkte jag, men kanske får jag några trevliga bilder med mig. Men det var en upplevelse. Jag skulle bara vilja se det från havssidan också, så vem vet, kanske blir det Bornholm någon gång igen. Tack för din kommentar Fredrik och välkommen till min blogg!

   Gilla

 13. Mycket fina bilder. På Bornholm har jag aldrig varit, men helt klart är det värt ett besök.

  Gilla

 14. Det blir lite komplicerat att kommentera enskilda bilder när det ligger så många i samma inlägg. Men överlag är de som alltid väldigt fina bilder som du tar.

  En som jag gillar alldeles speciellt mycket är ju porten. Men också porten med familjen. Bra jobbat!

  Ha en fin första advent.

  /Skvitt

  Gilla

 15. Den första bilden med trädet och ruinen är också väldigt bra. Men jag gillar alla bilderna. Både i detta inlägget och de du har lagt ut tidigare.

  /Skvitt

  Gilla

 16. Du kan läsa om Hammerhus här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hammershus

  /Skvitt

  Gilla

 17. Vackert och pampigt !

  Gilla

 18. Fina bilder. Varför är du ute och far så dant?

  Gilla

  • Så dant och så dant. Höll på att ledas ihjäl, behövde lite input så jag for ner till bror och sen vidare till Bornholm där vi vistades en vecka och ja, jag blev mycket gladare och kameran fick motion. Tack Anna!

   Gillad av 1 person

 19. En väldigt snygg och spännande bildserie som presentation av en tid som flytt men som ännu lever kvar tack vare att så mycket har bevarats, rivits och renoverats. Döskallen känns lite makaber men så ska det vara när man känner av historiens vingslag. Det dröjer ju inte så länge innan vi själva tillhör historien.

  Gilla

  • Jag måste säga att min förväntningar inte var så väldigt stora när vi kom till Hammershus, gamla borgar har man väl besökt och de är sig ganska lika. Men jag blev faktiskt överväldigad, det var en mäktig upplevelse och kameran gick varm. Man har renoverat och restaurerat med varsam hand, tänkt på intryck och uttryck, skippat störande stora skyltar och fula papperskorgar bland annat och avlägsnat, vad jag förstår, sådant som byggts på och som egentligen inte hörde hemma där. Jag borde ha fotograferat besökscentret, som man börjar sitt besök vid, ordentligare, en arkitektonisk pärla som jag senare såg också hade fått pris. Där ligger döskallen och påminner om den grymma historien. Och du har så rätt, i veckan påmindes jag om hur snabbt det går, hur fort vi bryts ner. Tack igen Anita, så roligt att du uppskattar bildserien!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: