Fascinerad av frön

Av: Jag

17 07, 2022

Etiketter:,

Kategori: bilder, bildserie, fotografi, foton, natur, naturkonst, photography, photos, sommar, växter

31 kommentarer

Bländare:f/11
Focal Length:46mm
ISO:360
Shutter:1/0 sek
Kamera:NIKON D5500

Förundrad, fascinerad, förtrollad… än en gång av ängshaverrotens undersköna fröbollar. Föreviga dem var ett måste. Många bilder blev det eftersom några prompt följde med mig hem till verandan. Varsågoda, jag delar med mig!

31 kommentarer på “Fascinerad av frön”

 1. Dela så gärna med dig, det uppskattar vi! Vackert vilsamt.Både i färgskala och i former.

  Gilla

 2. Konstverk skapade av naturen är fantastiska.
  Kramar från oss

  Gilla

 3. Håller med Anki. Rena rama konstverk av naturen som du har förvandlat till fotokonstverk. Helt underbara vinklar och detaljer!
  Ha en trevlig ny vecka!

  Gilla

 4. Fascinerande hur många skepnader en väst kan ha. Vackert och intressant.

  Gilla

  • Stort tack Antonia! Jag har sett denna växt hos dig men ännu inte hunnit kommentera. Det här är ju fröstadiet men själva blomkorgen har också en vackert skulptural form. Och man kan ställa klockan efter den. När den blommar är den vaken tidigt och sluter sig vid tio igen. Men ja, fröstadiet är intressant, det är riktiga skärmflygare, fröna,

   Gillad av 1 person

 5. Men wow så smakfullt du gestaltat de lyxiga vipporna i guld och silver! Den första bilden fick mig att tänka på eurovison song contest gamla logga, kul flash back 🙂

  Gilla

  • Tack så jättemycket Maria, kul att du gillar min presentation! Det blev ju många bilder tagna av de sköna eftersom jag tog några med mig hem. Roligt att du associerade till sångtävlingen!

   Gillad av 1 person

 6. Vackert! Namnet är helt nytt för mig, men det är möjligt, kanske troligt, att jag känner till blomman. 🙂

  Gilla

  • Jag skulle gissa att du känner igen den, den ser ut som en fibbla och fanns med i Linnés blomsterur, den vaknar tidigt och sluter sig vid ca 10. Tack så mycket Kerstin!

   Gilla

 7. Fröbollar är ju tacksamma motiv, suveräna bilder! Naturen är fantastisk på att bjuda på motiv. Jag tror jag vet vilken växt det är. Stora fröbollar har den, om det är den växten jag såg för ett tag sedan. Såg ut som jättebollar av maskrosor, men det var det ju inte. Ganska höga stänglar också. Jag ska söka på namnet och titta lite närmare 🙂

  Gilla

  • De är höga och ståtliga, blomfärgen är gul, men är man inte morgontidig så ser man dem oftast slutna i en skulptural form. Vackra fröbollar där fröna har uppochnedvända skärmar. En ätbar växt, som maskrosen. Jag stannar till varje gång jag ser dem. Tack så väldigt mycket Ulla!

   Gilla

 8. Fantastiska bilder! Jag är liksom du fascinerad av såna här fröbollar – och just ängshaverroten är i mina ögon en av de snyggaste.

  Gilla

  • Stort tack Anki! Jag har kollat och i juli 2013 upptäckte jag dessa skönheter, blev alldeles betagen och fotade förstås. De glänste i kvällssolen. Sen upptäckte jag att jag hade en på min gräsmatta i stan!

   Gillad av 1 person

 9. Vackert i all sin enkelhet. Tycker du som jag att maskrosen är både vackrare och mer spännande när den blommat ut?

  Gilla

  • Tack Stefan! Men det är inte inte riktigt enkelhet, om du närstuderar ängshaverrotens fröboll ser du komplexiteten i varje fröparasoll, den har trådar som formar en skärm, till skillnad från maskrosens frön som är mer som fjädrar. Visst är fröbollarna hos maskrosen också vackra, men de här är bra mycket större och de skimrar så vackert. Linné använde den i sitt blomur, blomman vaknar tidigt på morgonen och sluter sig vid 9-10 igen, lite läckert är det.

   Gilla

 10. Verkligt fascinerande frön! Förstår att du vill föreviga ❤ Närbilderna blir extra fina – sådana konstverk!

  Gilla

  • Tack så mycket Carita! Den här växten är så speciell och denna gång umgicks jag i många dagar med fröna eftersom några bollar fick följa med hem och fotas många gånger.

   Gilla

 11. Kan bara instämma med alla andra fascinerande foton du tagit..👍👌 kram 🤗

  Gilla

 12. Läckra fröbilder.

  Gilla

 13. Många vackra bilder där jag ser alltför många som lätt kan väljas ut som favorit. De ljusa bilderna är finast i denna fascinerande frö-kavalkad. Skulle jag behöva välja bara en så blir det nog ”Skålar”.

  Gilla

  • Jag hade roligt med de här fröna en lång period. Dels fotade jag dem i naturen och sen plockade med mig ett gäng som låg på verandabordet och förändrade uttryck, det var svårt att gå förbi dem utan att ta ett par foton. Nu har jag spritt ut dem på vår äng. Tack så hemskt mycket Anita, kul att du gillar fröbildsamlingen!

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: